Elhunyt Lukin László karnagy
2004/09/14 08:00
1846 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Hetvennyolc éves korában meghalt Lukin László zenepedagógus, karnagy, műfordító, előadóművész, számos énekkar vezetője és zenetörténeti mű szerzője. A több mint húsz éve nyugdíjas, de végig aktív tanár úr számos tankönyvet írt, és több zenei társaság munkájában is közreműködött. Az országot járva egy életen át terjesztette a magyar zenei kultúrát, koncertismertetéseket, előadásokat tartva, valamint rádiós és televíziós műsorokat vezetve.

Baján született, 1926. január 30-án Lukin Sándor és Dobler Margit gyermekeként. Édesapja tanár volt, de mellette kántorkodott is, és jól játszott hegedűn és orgonán is. Édesanyja is zeneiskolát végzett, a zongorázás alapjait tőle sajátította el. Természetes volt hát, hogy a zene meghatározó szerepet töltött be az életében. Még bajai gimnazista volt, amikor 1942-ben a cserkészújságba írt egy cikket Kodály Zoltánról, melyet el is küldött a híres népzenekutatónak, aki egy dedikált kottát küldött neki viszonzásként.

1944-48 között a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán egyházkarnagyi szakot végzett Bárdos Lajos tanítványaként. Az 1948/49-es esztendőben pedig középiskolai ének- és zenetanárképző szakon tanult, ahol Ádám Jenő volt a mestere. 1950-től 1982-ig a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium énektanára volt, emellett több fővárosi énekkart irányított: a Budapesti Kórus helyettes karnagyaként, illetve a Vasutas Szakszervezet Központi Kórusának karnagyaként tevékenykedett, és 1954-től ő vezette az Országos Filharmónia ifjúsági hangversenyeit. 1954-től az Országos Filharmónia ifjúsági hangversenyeinek műsorvezetője volt, 1958 és 1968 között pedig a Muzsika Tücsökmuzsika című rovatát szerkesztette.

Rovatvezetőként, illetve műsorvezetőként dolgozott a Muzsika című lapnál, valamint a Magyar Televíziónál, és haláláig a Magyar Rádió külső munkatársa is volt.
1950-ben feleségül vette az író Molnár Ferenc unokáját, a rendező Horváth Ádám testvérét Horvát Esztert, aki nyolc gyermekkel ajándékozta meg őt. Gyermekeik: Sándor, Cecília, Ágnes, Gábor, Márta, András, Zsuzsanna és Katalin. Lukin László 1960-tól 1965-ig a Magyar Televízió Zenélő órák című műsorának egyik vezetője volt, mely műsort Horváth Ádám rendezett. Felesége halála után az öregdiákok társasága a Fazekasban adakozásból egy bronz emlékművet helyezett el az énekterem mellett - Zele János szobrászművész alkotását -, amelyet a hajdani diák, Magyar Bálint avatott föl. A műfordító, karnagy gyakran elzarándokolt ahhoz a táblához.

A Liszt Ferenc Társaság, a Magyar és a Nemzetközi Kodály Társaság alapító (elnökségi) tagja, a Bárdos Lajos Társaság főtitkára, zenei klubok vezetője, Baja városának díszpolgára (1989), a II. Kerületért Emlékérem (2000) tulajdonosa volt. Több szakkönyvvel gazdagította a magyar zenepedagógiát, ő készítette el például az Ének-zene a gimnáziumok I-III. osztálya számára című tankönyvet, illetve az általános iskolák 7-8. osztályának szóló ének-zene tankönyvet. A múlt évben a Hungaroton lemezkiadó új ismeretterjesztő sorozatot indított Zenés mesék - Mesés zenék címmel, melye a komolyzenei művek bemutatása mellett a zenei elemekkel, eszközökkel is megismerteti a gyerekeket. Lukin Lászlót a közművelődés területén végzett kiemelkedő munkájának elismeréseként 2003 augusztusában Wlassics Gyula-díjjal tüntették ki.

„ Megmondom a titkát édesem a dalnak: Önmagát hallgatja, aki dalra hallgat. Mindenik embernek a lelkében dal van és a saját lelkét hallja minden dalban. És akinek szép a lelkében az ének, az hallja a mások énekét is szépnek. ”
Babits Mihály

Főbb művei

  • Ének-zene a gimnáziumok I-II-III. osztálya számára (Ugrin Gáborral, 1979-81),
  • Ének-zene az általános iskolák 7-8. osztálya számára (Lukin Lászlónéval, 1984).

Az országos hírű karnagyot, zenepedagógust, ismeretterjesztőt, tankönyvírót, műfordítót, a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium nyugalmazott tanárát,
Baja város díszpolgárát 2004. augusztus 18-án, életének 79. évében, rövid szenvedés után érte a halál.

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.