Elvis, ki vagy a mennyekben
2002/08/12 08:00
1065 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Huszonöt éve halott, de kultusza nem csökkent egy jottányit sem. Vigasztalhatatlan hívei azt állítják, hogy 1977. augusztus 16-án marslakók rabolták el, mások szerint pedig már feltámadt. Elvis Presley-ről, a Királyról van szó.

Pedig ezek a rajongók még az enyhébbek közé tartoznak. Az Egyesült Államokbeli Montana államban már Elvis-orákulum is létezik, amely állítólag megmondja a jövőt. Pedig nem más, mint egy emberméretű fadarab. Az Amerikaiak Elvis klónozásáért nevű szervezet tagjai Presley autogrammjait gyűjtik, mert szerintük ezekből is fel lehet a rock and roll-sztárt támasztani.

De ez még mindig semmi: Elvis kapcsán valóságos vallásháború tört ki: Jézus Krisztus Elvis Első Egyháza teológiai harcban áll az Isten Elvis első Presley-ánus Egyházával, amely szerint Elvis "égetően szeret mindenkit, aki hisz benne." Akadnak egészen elképesztő elméletek is. Egy internetes oldal egyenesen azt állítja, hogy Elvis ölte meg John F. Kennedy elnököt. Mindezek azt mutatják, hogy Presley a posztumusz hírnév királya is. Olyan neves, fiatalon elhúnyt csillagok, mint James Dean, John Lennon vagy Marilyn Monroe, a poros nyomába sem érhetnek.

Vernon Chedvich professzor, aki minden évben előadásokat tart az Elvis-jelenségről, úgy gondolja, hogy az iránta való rajongás már régen vallássá alakult: a rajongóklubok a templomok, dalszövegei szentírások, emléktárgyai ereklyék, Graceland pedig a Szentföld hívei számára. Ez utóbbi emlékhely - Elvis egykori háza - illetékeseinek becslése szerint augusztus 15-én, halála 25. évfordulójának előestélyén legalább 100 ezren vesznek majd részt a gyertyás virrasztáson.

Ismert néhány excentrikus rajongó esete: a finn Jukka Ammondt 1995-ben latin nyelven énekelte lemezre Elvis legjobb dalait. Egy újzélandi rendőr szabad idejében Elvis-imitátorként működött, és amikor előljárói felszólították, hogy válasszon, ő inkább a Király mellett tett hűségesküt. Interneten kutathatunk Elvis zsidó ősei után, de megkósolthatjuk Presley kedvenc ételeit is, letölthetjük a kakaóvajas-sültbanános szendvics receptjét, amelyből a Király hatalmas mennyiségeket tudott elpusztítani.

Akik pedig hisznek benne, hogy nem halt meg, annak Donald Hinton ad újabb támpontot Az igazság Elvis Presley szerint című könyvével, amelyről azt állítja, hogy együtt írták Elvissel - még tavaly.

(gluck)

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.