Escobar polgártárs - film a kolumbiai drogbáróról
2002/11/08 00:00
2027 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Emberrablás, gyilkosság, drog- kereskedelem kötődik a nevéhez. Pablo Escobar halálának sokan örültek, és sokan megsiratták. Könyvek, riportok tucatjait írták róla, életét mégis sok rejtély takarja. Sergio Cabrera kolumbiai rendező dokumentumfilmet készít róla, Escobar polgártárs címmel.

Pablo Escobar, a medellini kartel főnöke 1993. december 2-án halt meg, rendőrgolyók végeztek vele Medellin America-negyedében. 15 éves fiát hívta telefonon, így tudták beazonosítani tartózkodási helyét. Escobar egy évvel korábban szökött meg a börtönből és bujkált. Ma a hely turista-nevezetesség, mint a negyed is, ahol született és ahol serdülőként első gyilkosságát elkövette.

Cabrera 180 órányi anyagot vett fel, 80 ember vallomását, akik gyűlölték, szerették, üldözték vagy segítették őt. Barátokat, ellenségeket, politikusokat, rendőröket szólaltatott meg, sőt, bérgyilkosokat is, akik közül volt, aki magát a kamerának megmutatva beszélt főnökéről. Hozzájutott eddig nem publikált anyagokhoz, a maffiavezér feleségének és két fiának archiv-fotóin kívül hat órányi telefonbeszélgetéshez, amelyet Escobar folytatott az alvilág tagjaival. Az egyikben egy informátorral arról beszél, hogy egy bizonyos személynek meg kell ölnie valakiket és üzen neki, hogy a búvóhelyet már előkészítették számára. A másik telefon is gyilkossági megbízás, valakit le akar lövetni, mert az illető meg akarta ölni egy barát fiát. A harmadikban üzenet van egy magas rangú rendőrnek, aki másfél millió dollár vesztegetési pénzt fogadott el, és ezért ki kell, hogy engedjék Escobart a börtönből. Ha ez nem történik meg - szól az üzenet - megöleti az édesanyját.

A rendező még azokkal a művészekkel, írókkal is beszélt, akik műveikben közvetlenül vagy közvetve megjelenítették Escobart. Mint Fernand Botero, aki megfestette haláltá vagy Gabriel García Márquez, aki megírta az Egy emberrablás történetét. Tanulmányozta a maffiavezér egyéniségét. "Rettenetes figura, ugyanakkor vonzó is volt. Akik ismerték, egyetértenek abban, hogy végtelenül intelligens, okos volt. A többi drogkereskedővel ellentétben nagyon puritán volt. Feleségén és fiain kívül egy szenvedélye volt. Az autóverseny. És szerette az egzotikus állatokat. Hatalmas állatkertje volt házánál."

"Ez a film nem Escobar életének titkai után nyomoz - nyilatkozta Cabrera - hanem vélemény - és érzelemmozaik arról a maffiózóról, aki elérte, hogy a napi igazságtalanságoktól és nyomortól elkeseredett nép a tolvajok tolvaját lássa benne, olyan hőst, aki azért ölt, hogy a népnek visszaadja, ami az övé. Házakat épített, munkahelyeket biztosított, futballcsapatokat pénzelt és a legpopulistább gesztusként teherautószámra osztogatta az élelmet Medellin legszegényebb negyedeiben. Sírja mindig tele van virággal. Sokan a kamera előtt is készek voltak védeni." A másik ok, amiért megcsinálta a filmet, az, hogy "a drog történetét eddig csak Amerika dolgozta fel. Ezt a hollywoodi nézőpontot vitatom, mert figyelmen kívül hagyja azokat a kis igazságokat, amelyek meghatározzák egy ember hátterét.

Az interjúk, amelyeket a bérgyilkosokkal készítettünk, érzékeltetik az erőszakszintet, amely Kolumbiában létezik. Az erőszaknak olyan foka ez, amelyet nem lehet egy ember hatására leszűkíteni. Escobar egy hibákkal teli állam terméke." Az 52 éves rendező két év óta Spanyolországban él. Azután döntött így, hogy belekóstolt a politikába és rossz tapasztalatokat szerzett. 1998-ban egy baloldali párt támogatásával választották képviselővé és ennek a pártnak ellenfelei kompromittálni akarván őt megszellőztették, hogy valamikor tagja volt a FARC gerillaszervezetnek. Életének ezt a rövid szakaszát Cabrera sosem rejtegette. Ma a rendezés mellett producer, és publicista tevékenységet is folytat. A filmet tervei szerint kétórásra vágja és 2003 februárjában mutatja be.

(gluck)

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.