Felesleges emberek
2012/06/18 08:00
1867 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

200 éve született Ivan Goncsarov, az Oblomov szerzője.

goncsarov_520 Ivan Alekszandrovics Goncsarov orosz realista író 1812. június 18-án született a Volga-folyó melletti Szimbirszkben, egy gazdag kereskedőcsalád sarjaként. Családja akaratából a moszkvai kereskedelmi középiskolában tanult, majd filológiát hallgatott az egyetemen.

Tanulmányai befejeztével először Szimbirszkben, majd Szentpétervárott kezdett dolgozni, mint köztisztviselő. Később cenzor lett belőle, majd a belügyminisztérium lapját szerkesztette. Eközben 1852-től három éven keresztül hajózott egy hadihajón, mint a kapitány titkára. Nem túl kellemes élményeit aztán Pallada fregatt című útikönyvében örökítette meg.

Első írása 1842-ben jelent meg, ez volt az Ivan Szavvics Podzsabrin című elbeszélése. Első regénye 1847-ben jelent meg. A Hétköznapi történet jól példázza Goncsarov saját maga és élete megítélését. A mű hőse az orosz realizmus megtestesítője. Adujev romantikus fiatalból számító kispolgárrá változik és elveszíti mindazt az illúziót, amely egykor éltette.

Ezt az életérzést domborítja ki Oblomov története. Goncsarov leghíresebb műve 1859-ben jelent meg. A főszereplő, Oblomovon képtelen kiszakadni saját korlátaiból, életét áthatja a semmittevés és a nihil, semmi, még egy szerelem sem hatja meg annyira, hogy változni tudjon. Oblomov tökéletes példája a felesleges embernek, így az oblomovcsina fogaloma az orosz nyelvbe is beivódott, mint az olyan ember szimbóluma, aki belesüppedve saját magába éli mindenen napjait és nem képes a valóságban létezni. Magyar megfelelője Pató Pál Úr.

1869-ben jelent meg a Szakadék című regény, melyen húsz évig dolgozott a szerző. A regényt „szíve gyermekeként” emlegette. Főhőse Rajszkij tehetséges fiatalból lesz magányos figura, akit egy általa elképzelt ideális létforma taszít a pusztulásba.

Goncsarov három regénye egy trilógiát alkotva áll össze egy egésszé, mely a vidéki nemesség hanyatlását és a polgári réteg útkeresését jeleníti meg. Regényeibe beleszőtte saját érzéseit, megkeseredettségét, a feleslegessé válás érzését.

Élete utolsó szakaszában már inkább értekezéseket, tanulmányokat készített. de nagyobb lélegzetvételű műbe már nem kezdett bele.
1891. szeptember 27-én érte a halál a nyolcvan éves, magányos írót. Szentpéterváron hunyt el.

Goncsarov művei jól példázzák a realizmus stílusjegyeit: az illúzióvesztést, a társadalmi kiábrándulást, a csalódottságot. Az írók hiteles, a valóságot jól tükröző képet kívántak adni korukról és társadalmukról. Éppen ezért a nagy terjedelmű írások, pontos lélekábrázolás és hosszú, leíró jellegű elbeszélések jellemzik ezeket a műveket.

Oroszországra ebben a korban jellemző, hogy nem létezik polgári középosztály, és bár a nemesség igyekszik azt megteremteni, az erős feudális berendezkedés nem enged törekvéseinek. Éppen ezért fontos szereplője az orosz realista irodalomnak a csinovnyik, vagyis a hivatalnok, aki az átláthatatlan, bürokratikus cári rendszer kiszolgálója, egyszerű kispolgára. A kisember éppen ezért hangsúlyos és állandó szereplője a műveknek, aki nemcsak felesleges, de értelmetlen életet is él.

Goncsarov mellett Mihail Jurjevics Lermontov: Korunk hőse és Tolsztoj: Ivan Iljics halála is a kor orosz irodalmának fontos regényei.

A kép forrása: wikipédia.

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.