Fesztiválok kora
2012/06/27 08:00
1807 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Manapság a fesztiválok korát éljük, hiszen évről-évre egyre több fesztivált rendeznek szerte az országban.

Fesztiválozni bármikor lehet, mégis a nyári időszak a legalkalmasabb arra, hogy a szabadban sétálva könnyűzenei, hagyományőrző vagy kulturális programokon vegyünk részt. Talán nem is hinnénk de évente több mint száz fesztivált rendeznek meg csak Magyarország területén. A legnépszerűbbek a könnyűzenei fesztiválok, közülük is a Sziget, a Volt, a Hegyalja és a Balaton Sound fesztivál. Ám a zenei fesztiválok mellett számos gasztronómiai program is megrendezésre kerül amit manapság szintén divatos fesztiválnak hívni. 

A téli hónapokban főleg a disznóvágás hagyománya miatt rengeteg hurka-kolbász fesztivál várja az érdeklődőket, ilyen például a Budapesti Mangalica fesztivál, a Pécsi téli ízek fesztiválja, a Túrkevei Nemzetközi böllértalálkozó, a Kőröshegyi hagyományőrző napok, vagy a Fonyódi kolbászfesztivál, hogy csak párat említsünk a sok közül.

A februári hónap a farsangról is szól, így ilyenkor zajlik például az Országos Farsangi fánk fesztivál és a Hájas tészta- és fánk sütő fesztivál is. A gasztro fesztiválok mellett egész évben várják a hagyományőrző programok és rendezvények is a látogatókat. Például a Kaposvári Farsang és Dorottya Napok, a Mohácsi busójárás, az Óbányai tüzes-kerék gurítás de részt vehetünk pásztornapon, fazekas fesztiválon, sőt Ópusztaszeren Cucórkás bálba is mehetünk, mely a farsangi időszak lezárásáról és a tél elűzéséről szól.

Tulajdonképpen egész évben rendeznek bor- és pálinkafesztiválokat szerte az országban. Ezek közül talán a leghíresebb a Budavári Borfesztivál és a Gyulai Pálinkafesztivál.

Ám a legnagyobb népszerűségnek egyértelműen a zenei fesztiválok örvendenek. Több mint 10 alkalommal került már megrendezésre a Balatonboglári Jazz és Borfesztivál és a Siófoki New Orleans Jazz Fesztivál is.

Fesztivált tart minden évben a zsidó közösség is és a külföldiek számára is érdekességeket kínál évről-évre a Budapesti Tavaszi Fesztivál.

A fiatalok körében a legnépszerűbb a már említett négy nagy könnyűzenei fesztivál, melyeket a Sziget Produkció Iroda rendez évről-évre.

Magyarország legnagyobb fesztiválja, a Sziget fesztivál, az óbudai szigeten kerül megrendezésre minden év augusztusában. Az első év 1993 volt mikor a Sziget megnyitotta kapuit a fesztiválozni vágyók előtt, ebben az évben 43 ezer volt a látogatók száma. Közel 20 év alatt ez a szám majdnem megtízszereződött. A Sziget rengeteget fejlődött, mind infrastrukturálisan, mind a zenei és programkínálat tekintetében. 2005 óta a Szigeten van nulladik nap, melynek jellegzetessége hogy olyan nagy zenekaroknak ad teret mint a búcsúkoncertjét tartó LGT, Cseh Tamás emlékkoncert, vagy Prince koncertje. 2008 óta pedig már mínusz egyedik nap is van, ennek keretében tartotta meg a Tankcsapda 20 éves jubileumi koncertjét, 2010-ben pedig a Kispál és a Borz búcsúkoncertjét. 2011-ben a Sziget fesztivál elnyerte a European Festival Awards fődíját, melyért Európa 25 legnagyobb fesztiválja versenyzett.

Te mész valamelyik fesztiválra? Milyen programok, melyik zenekarok érdekelnek? Meséld el kommentben!

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk