Filmes bakik - A Mátrix
2003/05/27 08:00
3315 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Nincsen tökéletes rendszer és nincsen tökéletes film sem, így bármennyire is szeretjük a Mátrix első részét, kénytelenek vagyunk elismerni, hogy akadnak benne feltűnő hibák is, amit részben a napszemüvegek, részben pedig a kilőtt golyók produkálnak, de néhány fizikai törvényszerűséggel is akad probléma, de az is lehet, hogy mi csak azt hisszük, hogy mindezt tudjuk.

Rendszerhibák

matrix1 Vicces egybeesés, hogy pont a Mátrix megjelenésével párhuzamosan terjedt el robbanásszerűen az internet. Ennél fogva egyrészt maga a film is másfajta jelentést kapott - ezerszer könnyebb volt átlátni és átérezni a "rendszer" jelentőségét -, másrészt pont ez lett az a film, amely köré a legnagyobb rajongótábor szerveződött, éppen a világháló révén. Ezek a sokszor egészen fanatikus rajongók pedig minden apró részletre ügyeltek és ügyelnek most is, így furcsa módon éppen ők voltak azok, akik elsőként felhívták a figyelmet a Mátrix hibáira - bármilyen aprók és jelentéktelenek legyenek is azok. Mindezt persze nem kötekedésből vagy kicsinyességből tették, hanem a tökéletességre való törekvés jegyében. Az alábbi hibákat is ők jegyezték fel, mi csak kiválogattuk a leginkább érdekeseket és szembetűnőket. A második rész hibái is hamarosan következnek.

 • Miután Neo megkapja a csomagban a telefonját és menekülni kezd az ügynökök elől, hamarosan az irodaépület állványzatára kényszerül, ahol kiejti a kezéből a telefont. Az első vágásban látjuk is, ahogy a mobil zuhan lefelé, egyenesen az üres utcára. A második vágásnál - benne a csimpaszkodó Neoval - azonban már egy zsúfolt utcát látunk, ahol valamilyen felvonulás zajlik éppen. Persze erre is lehet azt mondani, hogy több valóság létezik, egy üres utcás és egy teli utcás.
 • Ugyanebben a jelenetben Neo, Morpheus utasításait követve mászik az irodaépület párkányán és megpróbál átmászni az egyik oszlopon. Ha közelebbről megnézzük, egy csomó kézlenyomatot láthatunk az oszlopon, melyeket nyilván Keanu hagyott ott a korábbi próbafelvételeken. Vagy mindenki a párkányon közlekedik abban az irodában.
 • Bármilyen banális is, de a Mátrix sikerét csak részben köszönhette a jó történetnek és a karizmatikus színészeknek - a siker másik részét a divatos és rendkívül cool napszemüvegek adták, amelyek a Mátrix előre megtervezett image-ét adták. Ezek a szemüvegek viszont sokszor jelentettek megoldhatatlan operatőri feladatot. Ezért aztán sokszor - legalább hármat számoltunk mi is - láthatjuk a sötét lencsében az operatőrt vagy a stáb más tagjait, de az is többször előfordul, hogy a film valamelyik szereplője jelenik meg bennük, csakhogy nem úgy, ahogy kéne. A kiképző program "fehér szobájában" például láthatjuk Neot Morpheus szemüvegén visszatükröződni - de fekete háttérrel.
 • matrix2
  A "szemüveghibákhoz" tartozik az a jelenet is, amelyben Smith ügynök Neot vallatja. Miután az ügynök eltünteti az asztalnál ülő főhősünk száját és belöki a sarokba, a következő snittnél láthatjuk a szigorú képet vágó Smitht, napszemüvegében pedig azt is láthatjuk, amint Keanu Reeves kényelmesen és megfontoltan leül a székére.
 • Abban a tetőn játszódó jelenetben, amikor Neo az ellenséges ügynökre üríti ki az egész tárat, az ügynök minden egyes golyót kikerül - ez eddig OK, mert mint tudjuk, az ügynökök emberfeletti képességekkel rendelkeznek. De akkor a golyók miért nem ütik át az ügynök mögötti ablakot, ami végig érintetlen marad, holott pont arra mennek a lövések?
 • Egy kis logika. 1: Bárki, aki a Mátrix része, potenciális "test" az ügynökök számára. 2: Az ügynökök bármilyen "mátrixolt" ember szemén keresztül képesek látni a világot - mint amikor Smith a földalattiban heverő csavargón "keresztül" veszi észre Neot. 3: Az ügynökök tudták, hogy Morpheus kapcsolatba akar lépni Neoval. Ezeket a tényeket figyelembe véve rejtély, hogy miért plantáltak Neoba kémkukacot? Nem lett volna egyszerűbb Neo szemén keresztül követni az eseményeket, hiszen a fiú ekkor még a Mátrix része volt. Így a megfelelő pillanatban elfoglalva Neo testét, könnyedén leszámolhattak volna Morpheusszal és egész csapatával - és ez még akkor is lehetséges volt, miután kiszedték a kukacot Neo testéből. Aminek gyakorlatilag amúgy sem volt semmi haszna.
 • Amikor a legelején Trinity az ügynökök elől menekül, nincs nála fegyver, a szűk bőrszerkón pedig egyáltalán nem látszik, hogy bármi lenne nála, ami nagyobb, mint egy öngyújtó. Mégis, amikor átugrik a másik házba, megpördülve két jókora - kb. 45-ös - pisztolyt szegez az ablakra, ahonnan üldözőit várja. Honnan került elő a két méretes csúzli - ott voltak a padlón?
 • matrix3
  Amikor Neo és Trinity végez az összes katonával a tetőn, megjelenik egy ügynök, Neora lő, és miközben az előadja a golyókikerülő magánszámát, a tetőről eltűnik minden hulla, sőt, még Trinitynek is "lába kél". Hiába, a nők ilyenkor csak láb alatt vannak.
 • Amikor Neo a helikopter géppuskájából több ezer lövedéket lő ki arra az épületre, ahol Morpheust tartják fogva, egy vágásban láthatjuk azt a rengeteg lőszert, amit Neo már eltüzelt. Logikusan ezeknek üres töltényhüvelyeknek kéne lenniük, de nem - teljesen épp, használatlan lövedékek.
 • A golyókkal máskor is baj van. Amikor Neo szépen kikerüli a felé küldött lövedékeket és látjuk, hogy azok milyen hullámokat keltenek a levegőben, láthatjuk azt is, hogy itt is "egész" lövedékekről van szó, töltettel és rézköpennyel együtt. Sőt, a nagyon okosak szerint az is látszik, hogy nem pisztolygolyókat mutatnak, hanem a NATO-ban használatos puskatöltényeket.
 • Abban a jelenetben, amikor Morpheus és az ügynök megküzd, Morpheus lefejeli az ügynököt, akinek ettől - logikusan - leesik és valószínűleg el is törik a napszemüvege. Mégis, két másodperccel később, amikor már Smith fejeli le Morpheust, a napszemüveg megint fent van az ügynökön.
 • Amikor három ügynök üldözi Neot a nyitott piactéren, érdemes figyelni arra a részre, amikor az egyik ügynök felkap egy pasast, aki útban van neki, és jó messzire elhajítja. A mellettük álló piros pulcsis nő még csak meg sem lepődik, hanem egy kicsit vár, amíg a fickó elrepül mellette, és aztán szép nyugodtan folytatja az útját. A világ legrosszabb statisztája.
 • Ki ismeri a spriccelős tűzoltórendszerek működését? Mert az kicsit furcsa, hogy amikor a kormányépület előterében Neoék egy bombát robbantanak fel, az egész hatalmas épületben beindulnak a locsolók. Pedig az ilyen, hőérzékelővel aktivizált spriccelők csakis az érintett területen indulnak be, hiszen mindenütt máshol csak eláztatják az értékes számítógépeket meg minden mást.
 • Hamar kiderül, hogy a gépeknek rengeteg energiára van szüksége, amit az emberi test bioenergiáiból nyernek egy rendkívül jól megcsinált és komplikált "keltetőgép" segítségével. Mégis, ahogy Neo kitör a burkából és látja a több millió kis emberi zsákot, a háttérben óriási energianyalábok csapkodnak az "erőmű" körül. Ha ez a rendszer ilyen profi, akkor hogy lehet, hogy ennyire pocsékolnak az energiával, hiszen még a tökéletlen emberi erőművekből sem szökik ránézésre úgy 50 ezer volt.
 • A Mátrix legjobban megcsinált és leghíresebb jelenetében Neo könnyedén és elegánsan elhajol a rá kilőtt golyók elől. Miközben a gravitációt meghazudtolva hajol hátra, azt is láthatjuk, ahogy hosszú kabátjának szára lebeg a szélben. Ha kiszámoljuk a kilőtt golyók sebességét, és ezt összehasonlítjuk a kabát verdeső szárnyainak sebességével, akkor az eredményből következően a kabátnak olyan gyorsan kéne mozognia, amit egyrészt még az emberi szem sem lát, másrészt pedig ez még Neot is elrepítené jó messzire az ügynököktől és minden mástól!

Persze minden, ami a Mátrixban van, csak egy külön valóság része, és nem tudjuk mennyire igaz vagy sem. Ennek megfelelően azt sem tudjuk, hogy ezek valódi hibák, vagy csak számunkra azok - így mi sem vállalunk felelősséget értük.

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.