Filmes linkajánló
2003/11/20 22:00
549 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Néhány hasznos és érdekes oldal diákok, tanárok és a film iránt érdeklődők számára Szigeti Ferenc linktárából - személyes hangvételű ajánlással.

http://www.imdb.com

Az IMDb.com a maga több mint 35 ezer témájával a világ legnagyobb filmes adatbázisa. Filmek, színészek, rendezők, producerek, a szórakoztató ipar cégei - mindenre rá lehet keresni. A honlapról előzetesek és játékok is letölthetők. Az IMDb egyeteme minden kérdésedre megadja a választ! A honlap hatalmas, ezért érdemes egy, a lap által szerkesztett bejárási útvonalat végigjárni, ahol megnézhetjük, mi mindenre nyílik lehetőségünk itt.

http://www.moviemistakes.com

Nézd a filmeket másképpen! A hibákból lehet a legtöbbet tanulni, tartja a régi mondás. Nincs ez másképp a filmek esetében sem. A moviemistakes.com alkotói hibákat keresnek a filmben. Egy kis részlet az egyik jelenetben jobb oldalon volt, a következőn már a balon. Ilyen hibákkal nagyon sokszor lehet találkozni. A magyar példa már-már legendás: az Egri csillagok filmváltozatában az egyik janicsár kvarcórát hord a kezén, s még egy autó is látszik a háttérben. Az egyik legnagyobb filmes hiba, ami valaha történt, a Titanicban látható: az egyik szereplő itt is digitális órát hord a kezén.

A Terminator új részében, amikor John és Catherine a hangárban van, a képen látható Cessna repülőgép száma N3035C. Amikor repülni látjuk a gépet ez a szám: N9373F, majd leszállásnál ismét az első számot látjuk. Amikor Evelyn megérkezik Pearl Harborba, egy magas épületen az 1953-as évszámot lehet látni, ami ugye eleve kizárt. A Gyűrük ura első részében, amikor a Szövetség találkozik Rivendellben, Gimli megpróbálja széttörni a gyűrűt a fejszéjével, de az törik szét és nem a gyűrű. A következő képen látni a fejsze darabjait a földön, majd hirtelen a totálban már nincsenek ott ezek a darabok.

Hasonló hibákat tucatszám lehet találni filmekben. Ezek részben technikai jellegűek, részben viszont a környezet nem eléggé alapos megszerkesztéséből adódnak. Mindenesetre felhívják a figyelmet a filmkészítés mechanizmusának bonyolultságára, a hibák keresése megtanít nézni minket, s pont ezért lehet felhasználni adott esetben egy ilyen jelenetet a Mozgókép- és médiaismeret tantárgy keretében is, ha máshogy nem, pihentető feladatként. Külön érdekes lehet ugyanakkor a világ legrosszabbnak nyilvánított filmjének (Ed Wood: Plan nine from outer space), illetve az egyes jeleneteken belüli hibáknak az elemzése.

http://www.mozinet.hu

Az egyik legjobb magyar moziportál: naprakész és sokoldalú, tömegfilmekkel és filmművészettel egyaránt foglalkozik. Az oldalon filmelőzeteseket, híreket, moziműsort olvashatunk, elmélyedhetünk egy-egy film kritikájában, megismerhetjük a legfrissebb dvd-ket. Emellett van itt fórum, nyereményjáték, mozinet tévéműsor, megismerhetünk híres színészeket, információt szerezhetünk rendezvényekről, filmklubok programjáról, sőt, egy új szolgáltatás keretében szakdolgozatokat is olvashatunk.

http://www.icp.org

Amióta a magyar származású Cornell Capa 1974-ben megalapította a Straight House (New York) épületében az International Center of Photography-t, az ICP több mint 2500 fotóművész anyagából mintegy 450 kiállítást rendezett. Az intézmény az alapítás óta új helyre költözött, elhivatottsága, szakértése és szolgáltatásainak színvonala azonban nem változott, jelenleg a világ legnagyobb fotóművészettel foglalkozó kiállítási és oktatási központja.

A jelenleg mintegy 60 ezer fotóból álló gyűjtemény egy része az Interneten is megtekinthető a fenti cím alatt. Megtekinthetők ezentúl az ICP anyagához kapcsolt, a világ leghíresebb fotósaitól származó hagyatékok, ezekből rendezett kiállítások, háttérinformációk, fotótörténet, s természetesen vásárolni is lehet. A honlapon keresztül érhetők el az ICP által vezetett képzések, ösztöndíjak is.

Az ICP és az Eastman House közös kezdeményezése a www.photomuse.org, ahol további alkotókra, fényképekre lehet rákeresni.

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.