Filmrajzolók: Jankovics Marcell
Kormos Edit
2007/09/25 08:00
2225 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Égig érő rózsabokrok, galambbá olvadó szerelmesek, arcukon napot, szemükben csillagokat ragyogtató menyecskék - nemzedékek nőttek fel Jankovics Marcell Magyar népmesék című rajzfilmsorozatán. És akkor még nem is beszéltünk a János vitéz vagy az Ember tragédiája filmkockákra álmodott meséjéről...

Jankovics Marcell neve fogalom. Életművében - buja motívumvilágához hasonlóan - összefonódik a magyar népi kultúra szimbólumtára az örök emberi spiritualitás és transzcendensbe vetett hit képeivel. Bölcsesség és mély, empatikus emberismeret kristályosodik ki rajzfilmjei nyomán, mert egyike azon keveseknek, akik egészében helyezik górcső alá az embert: testét, lelkét, szellemét a maga egységében szemlélve.Jankovics Marcell sokoldalú alkotó. Rajzfilmrendező, író, könyvillusztrátor, művelődéstörténész. Pályáját 1960-ban a Pannónia Filmvállalat fázisrajzolójaként kezdi, hogy aztán alig öt év múlva már rajzfilmeket rendezzen. 1965-ben indul el celluloid pályáján a Dargay Attilával és Nepp Józseffel közösen jegyzett Gusztáv című rajzfilmsorozata, aminek sikere évtizedekig töretlen maradt, s alkotóinak népszerűséget és szakmai elismerést hozott.

Jankovics Marcell a 70-es évek elejétől tanít. Előbb a Képzőművészeti Gimnázium, majd az Iparművészeti Főiskola animációtanára. 1994-től a Magyar Művészeti Akadémia tagja, majd 1996-tól a Pannóniafilm Kft ügyvezető igazgatója lesz. S karrierje tovább ível: a Magyar Iparművészeti Egyetem egyetemi magántanára, 1998 és 2002 között a Nemzeti Kulturális Alap elnöke, s 1998-tól a Magyar Művelődési Társaság elnöke lesz.Az 1977-ben alig három hét alatt fázisképenként megfestett Küzdők című animációs rövidfilmje mára már klasszikus alkotás. Hőse, az ifjú, atlétatermetű szobrász az amorf márványtömbből csodálatosan szép, élethű atlétát alkot - a szobor azonban belőle öregembert farag.Jankovics Marcell nevéhez kötődik az első egész estés rajzfilm elkészítése is.

A János vitéz Jankovics első olyan rajzfilmje volt, melyben - a később védjegyévé, emblematikus stílusává vált - népi motívumok iránti érdeklődése és vonzalma karakteresen jelentkezik. A néprajz és szimbológia iránti érdeklődése számos későbbi filmjének (Magyar népmesék, Fehérlófia) képi világában is érvényesül.S végül - de nem utolsósorban - a nagy mű! Jankovics 1983-ban készítette el Madách Az ember tragédiája című drámájának animációs filmforgatókönyvét. A kisebb-nagyobb megszakítások közt vajúdva születő rajzfilm munkálatai a - híradások szerint - a végük felé közelednek. A rajfilm részleteit időközben már láthattuk a Duna Televízió műsorán, ami újabb okot szolgáltat arra, hogy türelmetlenül várjuk a film 2008-ra tervezett vetítését.Csak őszintén kívánhatjuk, hogy minél előbb hangozzék el a mozivászonról az időtlen mondat: "Be van fejezve a nagy mű, igen./ A gép forog, az alkotó pihen."

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.