Filmrajzolók - Rofusz Ferenc
2007/11/03 08:00
1506 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Ha első magyar Oscar-díjasunk neve után érdeklődnénk feltehetően hamarabb kapnánk a Szabó István vagy kisebb gikszer folytán a Kertész Imre nevet, mint a valódi birtokosáét. Pedig Rofusz Ferencet illeti meg ez az elsőbbség...

rofusz1 1981-ben kapta meg az Amerikai Filmakadémia díját, Rofuszt azonban nem engedték kiutazni érte: helyette, ám az ő meghívójával, a Hungarofilm akkori igazgatója, Dósai elvtárs vette át az elismerést Los Angelesben. Bár az Oscar-díjat csakis személyesen vehetik át a nyertesek, Dósai gátlástalanul felment érte a hivatalos ceremónián a pódiumra. Csak a hotelben kobozta el tőle az amerikai rendőrség a szobrocskát. Rófusz végül egy pótünnepség keretében vehette át Los Angelesben a nekijáró Oscart, amely épp annyi árnyékot, mint fényt hozott az életébe. Nem meglepő hát, hogy néhány év múlva külhonban keresett szerencsét - és nyugalmat.

1946-ban született Rofusz Ferenc Budapesten. Egészen korán érdeklődni kezdett a rajzolás és a filmkészítés iránt, így került előbb Dési Hubert, majd később a Ferenczy szakkörbe. Pályája a Mafilmhez vitte, ahol trükkfilmeket rajzolt és díszletet festett. 1968-ban - hatvan jelentkezőből hatukat - felvették a Pannónia Filmstúdióba, ahol fázisrajzolóként, majd kulcsrajzolóként dolgozott. A Pannónia Magyarország első animációs filmstúdiója volt. 1957-ben jött létre és egészen 1986-ig működött e néven. (Ekkor ugyanis két részre szakadt, utódvállalata a Pannóniafilm Kft. lett.) Olyan legendás alkotók és alkotások kerültek ki a "gyárból" mint Jankovics János vitéze, Dargay Vukja, Lúdas Matyija, Ternovszky Macskafogója vagy Foky Ottó Misi Mókusa. És persze végül, de nem utolsósorban, innen került ki Rofusz Legye is.

rofusz2 Rofusz maga is részt vett a János vitéz munkálataiban és társrendezőként jegyezte a Gusztávot. 1974-ben készítette el első önálló alkotását, a Nepp József ötlete alapján készült Kő című animációs filmet. A következő években elsősorban Gusztávé volt a főszerep Rofusz munkái között, mígnem elkészült a Légy, ami 1981-ben a legjobb rövid animációs film kategóriában meghozza számára az Oscart. A Légy című filmet rendezőként és forgatókönyvíróként egyaránt Rófusz Ferenc jegyezte. A kezdeti eufória után azonban jött a feketeleves...

rofusz3 "Ha nem mondtam volna el a nyilvánosságnak, milyen visszásságok történtek az Oscar-díj átadása körül, ha itthon mindenkinek kezet csókolok, eljátszom, hogy nincs harag, megköszönöm mindenkinek, hogy élhetek, akkor valószínűleg kapok egy kis nyugdíjas állást és elüldögélhettem volna itthon, mint egy nagy medve" - nyilatkozta Rofusz a Magyar Hírlapnak. Ám nem így történt. Rofusz Ferenc inkább elhagyta az országot, és Németországba költözött. Természetesen korábban Hollywoodból is megkeresték Rofuszt, hogy folytassa ott pályáját, azonban ahhoz disszidálnia kellett volna, s Reagan idején nem fogadták tárt karokkal a közép-kelet-európai disszidenseket Amerikában. Rofusz tehát Németországba ment, majd onnan végül Kanadába került. Alig telt el két év, és saját stúdiója lett, ahol a lehető legkorszerűbb technológiákat alkalmazhatta. Persze az elmaradott magyar állapotok után neki is igencsak bele kellett ebbe tanulnia.

rofusz4 "A légy két évig készült, a mai technikával három hónap alatt megcsinálnám..." - mesélte Rofusz. Kanadában a torontói Nelvana stúdióban dolgozott eleinte, ahol reklámfilmeket gyártottak. A Légyhez hasonló háttéranimációs technikával készítette el a Road warrior című filmjét, melyet a kanadai állam rendelt meg tőle a biciklis balesetek visszaszorítására. A filmnek hatalmas sikere lett, s elnyerte vele az év reklámfilmje díjat. A Légyhez hasonlóan szinte emberfeletti munka volt elkészíteni a reklámfilmet, ugyanis néhány hét alatt kellett megfestenie hozzá 480 képet, ami napi 16 óra munkával járt. Kanadai kollégái rettegtek, hogy a "szent őrült" magyar mintájára tőlük is ezt várják majd el. (Érdekesség: a Légy több mint 3000 háttérképpel készült!)

rofusz5 Két év után önállósította magát, és megalapította saját stúdióját. Saját cége mindaddig remekül futott, míg a komputeres animálás ugrásszerű fejlődése miatt elérkezett a hamleti végső kérdéshez, animációs módra: "Komputerizálni vagy nem komputerizálni, ez itt a kérdés". A modernizálás jelen esetben másfélmillió dolláros befektetést jelentett, annak érdekében, hogy versenyképes maradhasson. Végül a "nem komputerizálni" azaz a "nem lenni" mellett döntött. Cégét megszűntette, s napjainkban a C47 Films részlegvezetője. Munkáit számítógépen bonyolítja, ami lehetővé tenné, hogy akár Budapestről is irányíthassa részlegét, ám ez a speciális internetes kapcsolat hiányában egyelőre csak álom lehet.

Végül egy fura történet az átkosból és annak cenzori intézményéről. "A Gravitáció eredeti forgatókönyvében - mesélte Rofusz Ferenc -, amelyet még a Légy előtt adtam be, de csak utána csinálhattam meg, az emberi fejekhez hasonlító piros, de fonnyadt, rohadt almák sorra leesnek a fáról, majd szétcsattannak a földön. Van azonban köztük egy egészséges. Ez letépi magát, de amikor leesik, ez is széttoccsan, mert belül ő is ugyanolyan rohadt, mint a többi. Nem kellett nagy ész hozzá, rögtön kiszúrták, s faggattak, hogy miért piros az alma, mit akarok ezzel üzenni, végül kidobtak. Amikor azt javasoltam, hogy akkor legyen minden zöld, azt felelték, hogy nem lehet, mert az nyilas szín. Végül kék színűek lettek az almák, de akkor meg azt akarták tudni, hogy mit üzenek a Május 1. mozi harmadik sorában ülő Józsi bácsinak. Kínunkban Sipos Áron barátommal kitaláltuk, hogy állítsunk emléket Newtonnak, s legyen Gravitáció a film címe. Ezt már nem lehetett megvétózni. Akit inspirált a bosszantás, mint például engem, az mindent ki tudott verekedni."

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk