Filmszínészek - Audrey Tautou
Kormos Edit
2007/09/25 08:00
2157 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Bájos minden porcikája - őzikeszemek, kicsit elálló fül és tündérmanó mosoly. Mesehősnek is gondolhatnánk, ha mindez nem társulna könnyed, francia eleganciával és porcelántörékenységgel. Sokak számára sorsfordító volt a találkozás Amélie Poulain-nel. De mit tudhatunk megtestesítőjéről, Audrey-ról?

Audrey Tautou 1976. augusztus 9-én született a franciaországi Beaumont-ban: A kis Audrey példaszerű család karjaiba érkezett: fogorvos papával és tanárnő mamával. Gyermekkorában nem különösebben vonzódott a színjátszáshoz: sokkal jobban érdekelték ugyanis a "négylábúak" a "két lábon járóktól". Példaképe Diane Fossey a vadorzók fegyverének áldozatául esett tudósnő volt, aki egész életét a gorillák megismerésére és védelmére áldozta. A sors azonban - a "két lábon járók szerencséjére" - másként rendelte, s visszasodorta Audrey-t a "csupasz majmok" világába. Érettségi után Párizsba költözött. Egyetemre járt, a Modern Irodalom tanszék óráit látogatta. Hamarosan azonban beiratkozott a Cours Florent-ba, ami Párizs neves színitanodája. Első lépései máris a film felé vitték.

Szereplőválogatásokra járt, majd a francia TF1 televízió tévéfilmjeiben játszott, miközben rövidfilmekben is szerepelt. Első komoly, nagyfilmes szerepét Toni Marshall a Vénusz Szépségszalon c. filmjében kapta meg. Olyan nagy nevek mellett szerepelhetett a vásznon, mint Nathalie Baye, Mathilde Seigner vagy Samuel le Bihan. A film végül meghozta neki a legígéretesebb tehetségnek járó Cézár-díjat 2000-ben.

Az "ígéretes tehetség" sorra kapta innentől kezdve a filmszerepeket - bár az újabb nagy siker váratott magára. Még 1999 októberében találkozott Jean-Pierre Jeunet-vel, akit elbűvölt a bájos manócska arc és a nagy fekete szempár. Elhívta készülő filmjének szereplőválogatására Audrey-t, s a kamerák előtt alig telt bele 3 másodpercbe, hogy határozzon: Audrey-é lehet kizárólag a szerep. Az Amélie csodálatos élete c. film immár világszerte ismertté tette a törékeny szépségű francia színésznőt. Audrey valósággal berobbant a köztudatba.

Nemcsak a nézők, a filmrendezők is felfigyeltek rá. Neve egyre többet szerepelt a nagymozik plakátjain olyan produkciókat fémjelezve, mint a Lakótársat keresünk vagy a Dan Brown bestseller Da Vinci kód filmes feldolgozása. De nem feledkezhetünk meg egy újabb közös Jean-Pierre Jeunet produkcióról, a Hosszú jegyességről sem, ahol egy egészen más arcát ismerhettük meg. Audrey szépen lassan, de biztosan felnőtt. Kiemelkedett Amélie árnyékából.Legújabb filmjét, az Anne Gavalda Együtt lehetnénk című regénye alapján készült alkotást belátható időn belül játsszák a hazai mozik is. Francia rajongói azonban legközelebb a világot jelentő deszkákon látnák szívesen. Nekünk pedig marad a film.

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk