Filmszínészek - Benoît Magimel
2007/12/16 08:00
818 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Álmatag szemeit és szőke tincseit először a Zongora tanárnő című filmből jegyezhette meg a magyar közönség. Hamarosan feltűnt Jean Reno oldalán is a Bíbor folyók második részében. No, de ki is ő valójában?

magimel1 Benoît Magimel francia színész, aki 1974-ben született Párizsban. Édesapja banktisztviselő, édesanyja ápolónő. Első filmes szerepét 12 éves korában kapta Étienne Chatiliez vígjátékában az Élet egy hosszú, nyugodt folyó című filmben. Ebben az alkotásban figyeltek fel rá "Momo" szerepében. 16 éves korában úgy dönt, hogy abbahagyja a tanulmányait és csak színészettel foglalkozik ezután.

magimel2 Döntése indokoltnak bizonyult: hamarosan a francia film legnagyobb alakjai mellett szerepelt neve. Játszott Catherine Deneuve, Daniel Auteuil oldalán a Tolvajokban, Nathalie Baye mellett a Mathieu szerint című filmben és Isabelle Hupert-rel a Zongora tanárnőben. Szerepelt az azóta kultikus filmként emlegetett Kassovitz-alkotásban, a Gyűlöletben, s ha már az újabb francia filmes generációnál tartunk, feltétlenül érdemes megjegyeznünk, hogy Florent Emilio Siri rendező kedvenc színésze ő, amit immár három közös produkciójuk is bizonyít (Egy másodperc csönd 1998-ban, a Darázsfészek 2002-ben és a Belső ellenség, amit 2007-ben mutatnak be a mozik).

magimel3 Szerepelt több Olivier Dahan (pl. Bíbor folyók 2.) és Claude Chabrol filmben is: így például a Romlás virágaiban 2003-ban, vagy a legutóbbi Kettévágott lányban. Alakított már romantikus, kosztümös szerepeket is: bújt már Alfred Musset költő és XIV. Lajos francia király bőrébe. Az előbbiben egyébként Juliette Binoche volt a partnere, aki George Sand, a kékharisnya szerepét alakította a filmben. Szerepelt már irodalmi művek filmes adaptációban pl. az Egy sziget lehetősége című filmben. A fiatal nemzedék egyik legsokoldalúbb színészének tartják.

Ízig-vérig színész. Ugyanolyan könnyedén bújik egy király bőrébe, mint egy csavargóéba. Filmjei éppolyan színesek, mint egyénisége: az egészen komoly és nehéz művészfilmektől a könnyed, populáris műfajig minden megtalálható repertoárjában. Persze elismerésben sem volt eddig hiány: túl van már első César-jelölésén, melyet mint a legígéretesebb fiatal tehetsége tudhatott magáénak, valamint megkapta Cannes-ban a legjobb férfialakítás díját.

magimel4

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.