Filmszínészek - Émanuelle Béart
2007/12/16 08:00
1468 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Érzéki és elegáns. Ízig-vérig francia. Mi, magyar nézők is láthattuk őt a 8 nő illusztris színésznői gárdájában csakúgy, mint a Mission: Impossible I. képkockáin. Émanuelle Béart színésznő, két gyermek anyja, UNICEF nagykövet és nem utolsósorban: Dior egykori manökenje.

beart Mademoiselle Béart 1965-ben látta meg a napvilágot Saint-Tropez-ban. Édesapja, Guy Béart énekes, édesanyja pedig, Genevieve Galea, aki Beauvallon-ban nevelte fel kislányát. A talpraesett, kevéssé gátlásos lányka 7 éves korában tűnt fel először a filmvásznon. 15 éves korában Kanadába költözött, hogy angolul tanuljon, s le is érettségizett ott. Itt találkozott Robert Altmannal, aki meglátta benne a színészi tehetséget, s ígérte, egyszer még közös munkába is kezdhetnek.

Mikor visszatért Párizsba, beiratkozott Jean-Laurent Cochet színitanodájába, s alig telt el négy hónap, hogy megkapja élete első komolyabb filmszerepét Jean-Pierre Dougnac Tiltott szerelem c. felvilágosodás korában játszódó filmjében. A szerep a Legígéretesebb ifjú tehetség César-jelölését hozta számára. Nemcsak a filmes szakma figyelmét irányította ezzel magára, de felfigyelt rá a televízió is. Alakította Marie-Antoinette-et Caroline Huppert filmjében, játszott call-girl szerepet Edouard Molinaro komédiájában, a L'amour en douce-ban.

Émanuelle Béart ez utóbbi filmben ismerkedett meg Daniel Auteuil-jel, aki 10 éven át lett élete társa. Első komoly sikerét és népszerűségét a Magyarországon is vetített 1986-os "... és a Pokol" (eredeti címén: Manon des sources) című Claude Berri filmnek köszönhette. A film meghozta neki a Legjobb női mellékszereplő César-díját. És filmek, sikerek egész sora követte az első lépéseket: a Magas szőke meg két szőke, Egy francia nő, Don Juan, Megtalált idő, 8 nő, A pokol, A három testőr visszatér, Nathalie és legutóbb a Kék papagáj - hogy csak néhány filmjét említsük.

Az igéző szépségű Émanuelle 1996-ban tett egy kisebb sétát Hollywood felé is, mikor elvállalta De Palma Mission: Impossible c. filmjében Claire szerepét Tom Cruise oldalán. De ott láthattuk a vásznon már Catherine Deneuve, Vincent Perez vagy John Malkovich partnereként is. S mind emellett járja a világot, s az UNICEF nagyköveteként humanitárius munkákban vesz részt - immár diplomata útlevéllel. Bon voyage! További jó utat, Mademoiselle Béart!

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk