Magyar zongoraművészek itthon és külföldön III. – Fischer Annie
2014/11/28 08:00
678 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Mottó: „…harmóniát, / rendet, igazit vagy belevész a világ…” (Illyés Gyula)

fischer

1914. július 5-én született Budapesten. Zeneakadémiai tanulmányit Székely Arnoldnál kezdte, majd Dohnányinál folytatta. 1933-ban az akkor tizenkilenc éves Fischer Annie nyerte meg elsőként a Nemzetközi Liszt-zongoraversenyt és ezután Európa-szerte koncertezett. Férjhez ment Tóth Aladár zenekritikushoz. A második világháború idején Svédországban telepedtek le, onnan 1946-ban tértek haza. Többször dolgozott együtt Otto Klempererrel, aki 1947-től 1950-ig a budapesti Operaházban vezényelt.  Fischer Annie Klempererrel később Beethoven összes zongoraversenyét előadta a londoni Royal Festival Hallban. Fischer Annie hét évtizeden keresztül koncertezett, még nyolcvanévesen is fellépett japán koncertturnén. Háromszor kapta meg a Kossuth-díjat. Hivatalosan soha nem tanított, de számos ifjú tehetség indulását segítette tanácsaival. Előadásaiban nagy szerepe volt az ösztönösségnek, kétszer sosem játszott el ugyanúgy egy darabot. Érzelmekben gazdag, külsőségektől mentes játékából ha kellett nőies finomság, ha kellett férfias erő áradt. A lemezfelvételeket nem szerette, ennek ellenére Mozart-, Bartók-, Beethoven- és Schumann-felvételei máig meghatározóak.

Videó.

1995. április 10-én halt meg Budapesten. Nevével 1998-ban ösztöndíjat alapított a Művelődési és Közoktatási Minisztérium a fiatal zenei tehetségek számára, hogy  a hangszeres és az énekes szólisták pályakezdéséhez segítséget nyújtsanak.
Forrás: Fidelio - internetes zenei portál

Sigmondné Erős Andrea
a szegedi Király-König Péter Zenei AMI zongoratanára

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.