Gitárosok, ne féljetek Bachtól! I.
2015/05/08 08:25
2142 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Sok gitárost ismerek, aki igenis fél a nagy Johann Sebastiantól. Csak hallgatja darabjait, távolról csodálja őket, de nem mer belefogni a megtanulásukba, mert úgy érzi, a technikai és zenei problémákat nem fogja tudni megoldani: az előadást inkább a nagy művészekre hagyja. Pedig van út Bach zenéjéhez!

Johann Sebastian Bach több könnyű darabja hozzáférhető különböző átiratokban, ezeket tulajdonképpen már kezdőknek is ajánlom1.  A csellószvitek tételei közül is lehet könnyebbeket találni, azt, hogy ezeket milyen átiratban játsszuk, jól át kell gondolni2.

Nagyobb kihívást jelentenek a lantszvitekként3  jegyzékbe foglalt művek, melyek nagyobb lélegzetűek, több tételből állnak, és ezeket a tételeket lehet önállóan is játszani. Azt is megtehetjük, hogy egy szvitből több tételt választunk, amik később tovább bővíthetők, lassacskán akár az egész szvitet is megtanulhatjuk4.  

A bátrabbak első Bach-darabként általában az e-moll (BWV 996-os5) szvit Bourrée tételét szokták választani, mert ránézésre könnyűnek tűnik. Senkit ne tévesszen meg azonban a kétszólamú kottakép: ha a bourrée-k gyors tempóját és artikulációs rendszerét jól szeretnénk megvalósítani, komoly előképzettségre van szükség. Sokkal könnyebb a bonyolultnak látszó Allemande ugyanebből a szvitből, mert tempója lassabb és ritmusa egyszerű. Javaslom még az a-moll szvit (BWV995) Sarabandeját is, bár ez zeneileg igényel odafigyelést.      

Az E-dúr lantszvit (BWV 1006/a) megítélésem szerint az egyik legkönnyebben megközelíthető azok számára, akik technikailag fölkészültebbek és a lantszvitekkel ismerkedni akarnak. Tánctételei nehézségi szintjét a lantszvitek között a közepes és a mérsékelten nehéz közé sorolnám, zeneileg pedig nem túl elvont, ezért könnyebben átélhető. Vigyázat, az első tétel, a Prelude nagyon nehéz!!!

bach Johann Sebastian Bach

Egy kis zenetörténet: a szvit Bach BWV 1006-os hegedűpartitájának saját maga által készített átirata. A kutatások szerint megszületése nem sokkal a hegedűverzió 1735 és 1740 közötti megírása utánra tehető. Johann Elias Bach, Johann Sebastian unokatestvére és titkára szerint a zeneszerző 1739-ben két híres lantost hívott Drezdába, Silvius Leopold Weisst és Johann Kropffganst, vélhetően az ő számukra készült az átirat, mely meglepően kevés változást tartalmaz a hegedűverzióhoz képest. Ez azért meglepő, mert a lanton sokkal több húr van, mint a hegedűn, és Bach megtehette volna, hogy több szólamot és az akkordokba több hangot beleír, ahogy azt tette más átiratai készítésekor.

Végső soron a hegedűre írt mű lantátiratát játsszuk mi, gitárosok egy további átiratban (mivel a gitáron nem szólaltatható meg minden, ami a lanton). A gitárnak sokkal kisebb a hangterjedelme, mint a barokk lantnak, melyre Bach átirata készült, ezért bizonyos hangokat egy oktávval magasabbra kell tenni vagy ki kell hagyni.  Ezt teszi minden közreadó, aki a lantszviteket kiadja a saját megoldásaival és ujjrendjeivel, ezekből több is hozzáférhető nálunk6.  A nagyon bátrak saját átirat készítésével is próbálkozhatnak a hegedű-, a lant- és egy vagy több gitárverzió felhasználásával. A következő fejezetben ennek szempontjairól fogok szólni.

Megjegyzések:
1 Az Editio Musica kiadásában megjelent  J. S. Bach Húsz könnyű darab gitárra c. kiadvány jó kiindulási pont lehet.
2 Talán a legismertebb John Duarte átirata, de Stanley Yates és Kojiro Kobune is kiadta a hat csellószvitet gitárra. Ezek jelentős változtatásokat tartalmaznak az eredetihez képest. 
3 A szvitek a barokk korban több tánctételből álló művek voltak.
4 A sok külföldi kiadás mellett a legkönnyebben hozzáférhetőek nálunk Eötvös József, Sárközy Gergely és Tokos Zoltán kiadásai.
5 BWV-szám:  Johann Sebastian Bach műveinek jegyzéke szerinti sorszám. A BWV (ejtsd: bévéfau)   a Bach-Werke-Verzeichnis (Bach-műjegyzék,) rövidítése.
6 Bach: Lantművek gitárra (EMB), J. S. Bach: The Solo Lute Works (Neil A. Kjos Music Company), Johann Sebastian Bach: The Complete Lute Works (Chanterelle)

Dr. Bozóki Andrea
az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola tanára
az SZTE Zeneművészeti Kar adjunktusa
Artisjus-díjas művész

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk