Haraszthyville
2000/09/26 08:00
1138 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A kaliforniai szőlőkultúra atyjaként tisztelt gróf Haraszthy Ágoston életútjáról ad áttekintést a Magyar név a térképen c. sorozat legújabb epizódja.

(Sauk City)

Haraszthy Ágoston Gróf Haraszthy Ágoston 1812. agusztus 30-án született az Újvidék melletti Futakon. Jogi pályára készült, később belépett a testőrségbe, majd József nádor titkára lett. Kalandos életű földbirtokos volt, aki az 1830-as években bejárta Észak-Amerikát és ezalatt jónéhány indián törzset látogatott meg. A közöttük eltöltött három és fél hónap eredményeként született meg az a könyv, amely az első magyar nyelvű autentikus forrás az amerikai bennszülött kultúráról (Észak amerikai utazások I-II. Pest 1844). Haraszthy 1840-ben vándorolt ki családjával az Amerikai Egyesült Államokba és alapította meg Haraszthy-falvát (Haraszthyville) Wisconsin államban, amelyet ma Sauk City-nek neveznek. Új lakóhelyén a szőlészkedés mellett elterjesztette a juhtenyésztést, sikeresen termesztett komlót és az első kompjárat elindítása is az ő nevéhez fűződik. Asztmatikus panaszai miatt 1849-ben a Kalifornia állambeli San Diegóa költözött, enyhébb klímájú vidéket keresve maga és családja számára. Itt 1850-től előbb a város első seriffjeként szolgált , majd a település első képviselőjeként beválasztották Kalifornia állam népgyűlésébe. Ebben az időben költözött Vallejo-ba, az akkori fővárosba. Érdeklődése egyre inkább a szőlő- és bortermelés felé irányult, amelynek speciális ismereteit - autodidaktaként - vándorlásai során szerezte. Kalifornia több pontján telepített szőlői közül a legnevesebb, a Sonoma város mellett két mérföldnyire lévő völgyben létesített (226 ha kiterjedésű), általa Buena Vistanak nevezett szőlőgazdaság és borpincészet. Álmai 1957-ben valósultak meg. Olyan magas színvonalú bortermelés volt a célja, mely felveheti a versenyt a leghíresebb európai borvidékek termékeivel. Két kőházat épített (Buena Vista Ranch), mindkettőben három földbe vájt borpincével, amely merőben újdonságnak számított azon a vidéken. 1861-ben a törvényhozó testület megbízásából európai körutat tett, ahonnan mintegy 300 különböző szőlőfajtát és szaporító anyagot hozott magával. Sikeres utazásának eredményeként forradalmasította a kaliforniai szőlő- és bortermelést. Kiváló érzékkel választotta ki a területet, a klímát, a talajt és a szőlőfajtákat. A rizling és a tokaji borok elterjesztésében, csakúgy mint a konyak- és pezsgőgyártásban elévülhetetlen érdemeket szerzett. Ezenkívül a Zinfandel borszőlő kinemesítése is szorosan összekapcsolódik a nevével. 1862-ben megalakította a Buena Vista Szőlőkultúra Társaságot, amely szervezet garanciát jelentett a minőségi bortermelésre. Az amerikaiak - mint azt Sonoma főterén bronztábla hirdeti - a kaliforniai szőlőkultúra atyjaként ma is tisztelik.

A nyughatatlan gróf 1866-ban, összes birtoka elvesztése után elhagyta Kaliforniát és a mesés természeti kincsekkel rendelkező Nicaraguába költözött. Cukornádültetvényt vásárolt és rumgyártásba fogott. Mindemellett textilüzemet és fűrészmalmot is létesített. Javában kutatta a helyi termékek exportálásának lehetőségeit, amikor 1869. július 6-án, egy szerencsétlen baleset során a krokodiloktól hemzsegő folyóba esett és szörnyethalt. Sírja a Corinto melletti Hacienda San Antonioban található. Bár a múlt századvégi filoxéra járvány, majd az 1906-os földrengés elpusztította élete fő művének jelentős részét, emlékét azonban az azóta újjászületett szőlőgazdaság mind a mai napig hűen megőrzi.

Bővebben:
Sztáray Zoltán: Haraszthy Ágoston a kaliforniai szőlőkultúra atyja (Püski-Corvin Kiadó, New York, 1986.)

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk