Hasfelmetsző Jack festő volt?
2002/12/05 08:00
853 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Patricia Cornwell angol írónő legújabb könyvében azt állítja, hogy Walter Richard Sickert festő volt Hasfelmetsző Jack, a hírhedt londoni sorozatgyilkos.

A Hasfelmetsző kilétének rejtélye 113 éve nyűgözi le krimiírók és olvasók, filmrendezők és nézők tömegét. Minden évben megjelenik 2-3 könyv, amelynek szerzője megtalálni véli az igazi bűnöst. A lista egyre hosszabb és rajta van többek között a brit királyi család egyik tagja, Viktória királynő orvosa, egy fiatal ügyvéd, egy liverpooli vállalkozó és egy impresszionista festő.

Patricia Cornwell krimiszerző a Hasfelmetsző-láz legújabb áldozata. Négymillió dollárt és sok havi munkát fektetett a nyomozásba, amelyben most először használtak DNS-vizsgálatot, szerinte kétséget kizáró eredménnyel. "Abszolút módon meg vagyok győződve arról, hogy Walter Richard Sickert követte el a gyilkosságokat" - jelentette ki.

1888-ban, amikor öt prostituáltat megöltek és megcsonkítottak London Whitechapel negyedében (egy hatodik áldozat megúszta a támadást), Sickert 28 éves, ismert festő volt. Cornwellt a véletlen hozta össze ezzel az üggyel. Egy barátnője bemutatta a Scotland Yard egy magas beosztású emberének, aki az eset szakértője volt. Az ő elbeszélése nyomán határozta el az írónő, hogy egy kicsit alaposabban áttanulmányozza a vonatkozó irodalmat, hogy alkalomadtán felhasználhassa újabb krimijéhez.

Kutatás közben azonban egyre valószínűbbnek találta, hogy Sickert a bűnös. 70 ezer dollárért megvásárolt 30 Sickert-képet, a festő asztalát, és átvizsgáltatta azokat. Aztán megbízott egy kórboncnokot, hogy keresse a DNS-nyomokat a leveleken, amelyet annak idején a rendőrség kapott azoktól a személyektől, akik azt állították, hogy azonosak a Hasfelmetszővel. Kapcsolatba lépett a festő rokonaival is. Walter Sickert morbid ízlésű festő volt. Nagyon érdeklődött a whitechapeli gyilkosságok iránt, és évekkel később festett egy sorozatképet, amelyen egy felöltözött férfi és egy meztelen - hol élőként, hol halottként ábrázolt - nő látható. Pszichopatikus vonásai is hasonlóvá tették a gyilkoshoz.

Hogy végleges bizonyítékot találjon, Cornwell megszerezte a Hasfelmetszőnek tulajdonított leveleket is. Sok sikertelen próbálkozás után a kórboncnok végre talált megegyező DNS-t az egyik "önfeljelentő" levél borítékjának ragasztóján és Sickert egyik, felesége által küldött levélen. Ám véleménye szerint az egyezés csak véletlen, a "bizonyíték" nem perdöntő, mivel nagyon kevés DNS-sel rendelkezett és nem tűnik valószínűnek, hogy a festő nyalta le felesége leveleit.

Ezenkívül nem tudta ezeket összevetni Sickert DNS-ével, mivel a festőt halála után, 1942-ben elhamvasztották. Abban a kételkedik, hogy a gyilkos levelet küldött volna a rendőrségnek. A leghíresebb, Jack The Triper aláírású levelet Tom Bulling újságíró írta, aki így akart érdeklődést kelteni az eset iránt, amellyel lapjánál ő foglalkozott. Cornwell azonban elégedett. Hisz a DNS-vizsgálat megbízhatóságában. Ezt könyvének címében is kifejezésre juttatta: "Hasfelmetsző Jack. Egy gyilkosság képe. Lezárt ügy".

1973-ban egy Joseph Sickert nevű ember, aki a festő törvénytelen fiának mondta magát, azt nyilatkozta, hogy családi kapcsolatok révén tudja, hogy a gyilkosságok részei voltak egy szabadkőműves összeesküvésnek, amelynek egyetlen célja Mary Jane Nelly, az utolsó áldozat eltüntetése volt. A lány ugyanis tanúja volt a brit korona örököse és egy alacsony származású katolikus lány házasságkötésének. Az állítólagos fiú 1978-ban elismerte, hogy története merő kitalálás volt. De 1990-ben, mielőtt meghalt, Walter Richard Sickert nevezte meg igazi gyilkosként.

(gluck)

Tények Hasfelmetsző Jack-ről

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.