Hírek az unióból: Rock-mise turné Dániában
2001/05/03 00:00
661 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Egy koppenhágai evangélikus lelkész a következő hetekben egy rock-zenekarral járja be Dániát, hogy megtöltse fiatalokkal a templomokat. Az istentiszteleteket a kísérleti, cseppet sem egyházi zenét játszó Phobia nevű együttes szolgáltatja, de szigorúan a liturgikus keretek tiszteleten tartásával.

Rock-mise turné Dániában
Koppenhága, 2001. május 3.

Egy koppenhágai evangélikus lelkész a következő hetekben egy rock-zenekarral járja be Dániát, hogy megtöltse fiatalokkal a templomokat. Az istentiszteleteket a kísérleti, cseppet sem egyházi zenét játszó Phobia nevű együttes szolgáltatja, de szigorúan a liturgikus keretek tiszteleten tartásával.

Per Ramsdal tiszteletes szerint a keresztény vallás a kiindulási pontjuk, de igyekeznek megfelelni napjaink követelményeinek. Bántotta ugyanis, hogy manapság legfeljebb karácsonykor és húsvétkor telnek meg fiatalokkal a templomok. A brorsonkirkeni egyházközség abban is egyedülálló, hogy a miséket modern színpadi játékokkal és videókkal kíséri. A fiatalok így szinte "buliba mennek" és észre sem veszik, hogy éppen az Evangéliumot terjesztik nekik...

Több mint 100 éve láthatatlan Monet a Sotheby-nál
Párizs, 2001. április 28.

Claude Monet Szénakazlak a lenyugvó nap sugaránál című, 1895 óta ki nem állított képét árverezik el június 26-án a Sotheby-nál egy nagy modern és impresszionista képaukció keretében.

Az 1890-ben festett kép egy 23 festményből álló sorozat része, és egy francia család tulajdonában van. Értékét 5-7 millió fontra tartják. A 73x92 centiméteres festmény normandiai tájképet mutat. A lenyugvó nap sugarai hosszú árnyékokat vetnek a kazlaknak. A sorozat 15 másik képe jelenleg a világ nagy múzeumaiban látható. Monet kedvelte ugyanakkor a tájnak, épületnek többszöri megfestését különböző beállításokban, napszakokban. A leghíresebb ilyen sorozata a Rouen-i katedrálisról készült képek, hajnaltól alkonyatig.A képet egyenesen a művésztől vásárolta meg 1890-ben Paul Gallimard. Abban az évben még ki is állították Párizsban, majd négy évvel később újra - utoljára. Gallimard fia, Gaston örökölte a képet, majd 1953-ban eladta egy francia magángyűjtőnek, akinek örökösei most áruba bocsájtják a műalkotást.

Asztrológus doktor a Sorbonne-on
Párizs, 2001. április 23.

Doktorrá avatták a Sorbonne-on Párizs legősibb felsőoktatási intézményében Germaine Elisabeth Hanselmant, ismert nevén Elisabeth Teissiert. A hír attól hír, hogy nevezett hölgy csillagjós, híressé pedig azért vált, mert Francois Mitterrand köztársasági elnök nagyra értékelt tanácsadója volt.

A legenda szerint Mitterrand beszélgetéseiket mindig a következő két kérdéssel kezdte: "Hogy vagyok? És hogy van Franciaország?" A rossznyelvek azt terjesztették, hogy az elnök erre a két kérdésre csak egy választ várt, mivel - a Napkirály nyomdokaiba járva - átvette a neki tulajdonított, "Az állam én vagyok" híres mondatot is. Elisabeth Teissier kétségtelenül megdolgozott a doktori címért. Disszertációja nem kevesebb, mint kilencszáz oldalra sikeredett, és már a címe is figyelemre méltó. Így hangzik: "Az asztrológia ismeretelméleti helyzete a posztmodern társadalom vonzásának és elutasításának kettősségében." Mindez azonban nem hatotta meg a csillagászokat és az asztrofizikusokat, akik a művet "tudományos hülyeségek gyűjteményének" minősítették. Nem is pazarolnák bírálatára drága idejüket, ha nem tartanának attól, hogy a jósnő, aki korábban modellként kereste kenyerét (lám, ez a pályamódosítás arrafelé is dívik), nem nyugszik addig, míg létre nem jön a Sorbonne-on egy asztrológiai tanszék, amelynek vezetésére saját magát tartja majd a legalkalmasabbnak.

EU-irányelv az internetes dalletöltésről
Brüsszel, 2001. április 9.

Az internetes dalletöltés és a digitális másolás egyéb fajtáira is kiterjeszti az érvényben lévő szerzői jogi törvényeket az Európai Unió miniszterei által Brüsszelben elfogadott új irányelv.

A miniszterek konszenzussal fogadták el az Európai Parlamentben, februárban elfogadott új szabályozást. A tagállamoknak 18 hónapon belül kell ezt beiktatni nemzeti törvényalkotásukba. Az új irányelv megszigorítja a "magáncélú másolás" alapelvét, és megtiltja az internetről lemásolt anyagok kereskedelmi felhasználását. "A direktíva az európai szerzői jogi törvényeket a digitális korszakba helyezi át" - jelentette ki Frits Bolkestein, az EU belső piacokért felelős biztosa. A törvények elfogadása lehetővé teszi az Európai Unió számára, hogy ratifikálja a szellemi tulajdonról szóló 1996-os nemzetközi egyezményeket, így azok már elegendő számú országban lesznek érvényesek ahhoz, hogy világszerte hatályba léphessenek. Az 1996-os törvényeket az Egyesült Államok már 1998-ban ratifikálta a "Digitális Millenniumi Szerzői Jogi Törvény" keretében.

Fotótörténeti kiállítás a Rijksmuseumban
Amsterdam, 2001. április 10.

A XIX. és a XX. század legnagyobb fotóművészeinek portréiból és csendéleteiből nyílt kiállítás Amsterdamban, a híres Rijksmuseumban. A 80 remekművet a holland Manfred Heiting gyűjteményéből állították össze, aki 25 év alatt több mint 5000 fotót gyűjtött össze 1839-től napjainkig.

A tárlaton látható Charles Baudelaire delejes tekintete Étienne Carjat megörökítésében, Henri Matisse galambjaival festőműhelyében Henri Cartier-Bresson szemével, valamint Man Ray önarcképe. Találkozhatnak az érdeklődők André Kertész, Paul Citroen híres csendéleteivel, Dorothea Lange Vándorló anya című döbbenetes arcképével, vagy Tina Modotti Madonna-arcával, akit pályatársa, Edward Weston örökített meg. Heiting, aki járja a világot kollekciójával, reméli, hogy előbb-utóbb a kulturális illetékesek megadják a fotónak a művészetnek járó rangot és lesznek a műfajnak állandó múzeumai. Jelenleg ugyanis mindössze a párizsi Európai Fotóház az egyetlen igazi otthona a a több mint másfél évszázados fényképezésnek.

Költözik a Mona Lisa
Párizs 2001. április 6.

Elköltözött a Mona Lisa - alig néhány métert és két év időtartamra, amíg az Államok Termét a Louvre-ban át nem rendezik, hogy visszatérjen oda, és a világ egyik leghíresebb remekműveként méltó körülmények között fogadhassa a látogatókat.

Jelenleg a nagy párizsi múzeum Denon-szárnyában látható Leonardo titokzatos festménye, két év múlva azonban eredeti termébe kerül vissza, és egymaga 200 négyzetméteres falfelületet kap az északi oldalon. Ugyancsak az eddiginél jobb körülmények között állítják ki Veronese Kánai menyegzőjét - a terem déli falán lesz, 600 négyméteren.

Az átépítés és a költöztetés 3,81 millió euróba kerül, szponzora teljes egészében a japán Nippon TV, amely már a vatikáni Sixtusi Kápolna restaurálását is támogatta. És a szigetország elsőszmú magántv-je máris újabb üzletet kötött a Louvre-ral. 2004-ben 1,67 millió euróért építik át a Milói Vénusz csarnokát.

A Mona Lisa, vagy eredeti címén a Gioconda, tavaly hatmillió látogatót csábított a francia királyok egykori palotájába. Végleges helyén is nagyon vigyáznak rá: 25 milliméter vastagságú üveg alatt őrzik. A jobb élvezhetőség érdekében megnagyobbítják az ablakokat, új üvegeket tesznek fel, hogy 180 lux erősségű természetes fény világítsa meg Leonardo Da Vinci halhatatlan alkotását.

Kacagókórus az egészségért
Berlin, 2001. április 5.

Berlinben létrejött a világ első kacagókórusa. Remélik, hogy jókedvük olyan szinten lesz ragadós, hogy egy szép napon megrendezhetik a világ első nemzetközi zenés nevető fesztiválját. Az ötlet egy berlini filmproducertől, Thomas Dragertől származik. Apróhírdetésekkel összegyűjtötte a nevetés virtuózait, hogy készítsenek terápiás célokkal egy CD-t. Számos orvos szerint ugyanis a nevetés nemcsak a stressz ellen jó, hanem erősíti az immunrendszert, és megfékezi az öregedést is.

A kórust, amelynek neve "Fetrengünk a kacagástól" népdalokat dolgoz át nevetésre, de ugyanezt a merényletet elkövették Ravel Bolerójával is. A lemez februárban jelent meg és máris hatalmas siker. Az eredetileg nyolcfős társulat lassan bővülget, mivel az ötlet sokaknak tetszett és ezért lejárogattak a próbákra. Ezt követően többen ottragadtak. Dra:ger szerint ez a kísérlet azért is jellemző, mert Németország "komoly ország" hírében áll, a németek nem éppen humorérzékükről híresek, és nem könnyű olyan embereket találni, akik képesek megrendelésre nevetni. Ami pedig gyógyhatását illeti: ki lehetne ebben illetékesebb, mint az egyik kórustag, Ernst Reinhard Brandes doktor, aki kimutatta: napi tíz perc felhőtlen nevetés ér annyit, mint egy fél órás gyúrás vagy kocogás, ugyanis nem kevesebb, mint 80 izmot mozgat meg egyszerre. És akkor még nem is szóltunk azoknak a hormonoknak a serkentéséről, amelyek ellazítják az emberi szervezetet és természetes módon küzdik le a fájdalmat.

Dánia vereséget ünnepelt
Koppenhága, 2001. április 3.

Állami ünnepségen emlékeztek meg Dániában a Koppenhágai Csata 200. évfordulójáról. A tengeri ütközetben a Lord Nelson által vezetett brit hajóhad négy óra alatt tönkreverte a skandinávok flottáját.

A történelmi anekdota szerint Nelsont figyelmeztette felettese, Sir Hyde Parker a csata befejezésére, de a tengernagy látcsövét vak szeméhez illesztette, majd közölte: nem lát semmilyen jelzést...Hogy miért is emlékeztek meg mégis II. Margit királynővel együtt a gyászos eseményről? Sören Mentz, a dán Nemzeti Múzeum kurátora így magyarázta: "Nem a vereséget ünnepeljük, hanem Horatio Nelson admirálist, aki igen nagy hadvezér volt, a dánok bátorságát, és azt, hogy a világ legjobb flottáját négy órás küzdelemre késztettük." Erre szokták mondani manapság, hogy pozitív gondolkodás.

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.