Hófehérke - DVD ajánló
2001/11/07 00:00
2479 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
1937-ben született és nézettsége rekordot döntött. A Hófehérke és a hét törpe, restauráltan, frissen, újra a mozikban van és valószínűleg újra felkerül a toplistákra. Az eredeti filmhez kapcsolódik egy DVD, amely elárulja a film készítésének minden titkát, hála egy korabeli felvételnek, amelyen Disney személyesen meséli el, mi minden történt ama három év alatt, amíg tető alá hozták.

Walt Disney és menyasszonya, Hófehérke

Az első nagy animációs filmet Walt Disney jegyezte. A Hófehérke ezzel tiszteleg előtte születésének 100. évfordulóján. Az eredeti filmhez kapcsolódik egy DVD, amely elárulja a film készítésének minden titkát, hála egy korabeli felvételnek, amelyen Disney személyesen meséli el, mi minden történt ama három év alatt, amíg tető alá hozták. A DVD-hez, a kor szellemének megfelelően, egy videojáték is tartozik, benne a törpék házával és a gonosz mostoha kastélyával.

Disney 1901 december 5-én született Chicagóban, 1966 december 6-án halt meg. 1928-ban vált híressé Miki egér figurájával. Alakjai, Donald kacsa, Pluto kutya, Dumbo, Pinokkió, nemzedékek kedvenceivé váltak. Nem csoda, hogy elhalmozták díjakkal: 29 Oscart és 7 Emmy-t gyűjtött össze pályája során, többet, mint bárki más. Pályáját még az sem tudta komolyan beárnyékolni, hogy az 50-es években, a Maccarthyzmus idején számos baloldali gondolkodású kollégáját feljelentette, "Amerika védelme" címén.

Él még három olyan rajzoló, aki részt vett a Hófehérke figuráinak megtervezésében és bár 80-90 évesek, emlékezetükben még él a "despota" Walt, aki mindent ellenőrzött és akinek nem tetszett, ha egy alkotó túl nagy szabadságot engedett meg magának. A 93 éves Joe Grant szerint a Disney-nél a mai szupertechnikák korában is papírral és pasztellel dolgoznak. A történetben pedig a szívé, az érzelmeké a főszerep. "Ami szeptember 11-én történt, valamit változtatni fog a Disney-nél is - mondja - de biztos vagyok abban, hogy új reményt, optimizmust és bátorságot fog árasztani. Nehéz évek voltak akkor is, amikor Walt elhatározta, hogy tündérmozit hoz létre a családok számára. A herceg modellje a délceg John Barrymore volt és hosszú napokig terveztük a törpék, Hófehérke és a boszorkány alakjait.

Egy gyerek lelkesedésével néztem a DVD-t, és elbűvölten hallgatta Barbra Steisandot énekelni: Someday My Prince Will Come. (Hófehérke dala népszerűségére jellemző, hogy olyan, egymástól távol eső művészek dolgozták fel, mint Miles Davis és Sinéad O'Connor). Ollie Johnson így emlékezik: "Disney imádta a kis állatokat. Sok tekintetben azonosult velük. Mindig azt mondta, hogy az állatoknak lelkük van. Ezt jelenítette meg a Hófehérkében is. A film elkészítésében 750 ember dolgozott, kétmillió rajz készült hozzá." Roy Disney, az unokaöccs a Disney-Buena Vistánál az animációs részleg vezetője. Ő az alapító emlékének legfőbb őrzője.

- Miért a Hófehérkét választotta az évfordulóra?

- Hófehérke szimbólum volt. Számára, ahogy emlékirataiban is megírta, ő volt inkább az igazi kis menyasszony, nem Hamupipőke. Félénk volt a nőkkel, de észrevette a nőiesség báját.

- Azt mondják, despota volt.

- Tökéletesen kézben akarta tartani a birodalmát és ő mondta ki az utolsó szót minden rajzról. De emberséges volt és szerény és meghallgatta mások javaslatait.

- Hogyan élte volna meg a mai versenyt?

- Jól. Meg volt győződve arról, hogy több rajzfilm jót tett volna a mozinak. Szenvedélyesen szerette a rajzolást, a festést, és pontos utasításokat hagyott hátra arról, hogy a filmjeiben nem felhasznált és megmentett rajzok százezreit hogyan őrízzék.

- Mi volt jellemének legerősebb oldala?

- A gyerekszeretet. Imádta Chaplin moziját.

- Melyik filmjét szerette a legjobban?

- Szerette a Fantáziát, a Dumbót, és remekművének tartotta a Pinokkiót.

- Van olyan tanítása, amely ma is törvény az Ön számára?

- Sikerült valósággá változtatni a képzeletét. Ezt akarom továbbadni minden fiatalnak ezekben a gyakran sivár, erőszakos, ismeretlennel teli időkben.

- Lesz folytatása a Hófehérkének?

- Nem viszont dolgozunk a Dumbo 2-, mert Walt bácsi is folytatni szerette volna a kis elefánt kalandjait. És készül a Fantázia harmadik része is. Kevésbé örömteli epilógus: a szeptember 11-i merényletek következtében kialakult gazdasági helyzetben a Disney a korábban bejelentett négyezren kívül további kétezer alkalmazottját bocsátja el. Nem éppen születésnapi ajándék....(gluck)

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk