Hol a helye a bulvárnak?
2014/12/03 16:19
2521 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A bulvársajtó a szórakoztatásra törekszik, nem az objektív tájékoztatásra vagy a mélyelemzésre. Nem is érdemes ez utóbbiakat számon kérni rajta.

A bulvársajtó, vagyis a színes, elsősorban az érzelmekre hatni akaró sajtókiadványok összessége különleges szerepet játszik a tömegkommunikációban. A kifejezés maga sokszor pejoratív értelmű, valami alacsonyabb rendű minőséget jelent, amely szenzációhajhász és hatásvadász módon bilincseli le az olvasó érdeklődését. Baj ez? Kerüljük most ki a válaszadás kényszerét, és próbáljunk meg nem ítélkezni, hanem inkább kicsit körüljárni a témát. Ajánlunk tehát egy alternatív kérdést: hol a helye a bulvárnak?

A bulvárréteg

Az nem kérdés, hogy akárhova is pozícionáljuk az ebbe a körbe tartozó tartalmakat, a bulvár lehetősége minden témával kapcsolatban felmerülhet. Minden nagy sztorinak, tudományosan alátámasztott elméletnek, művészi jelenségnek lehetséges olyan befogadói igénye, amely nem érdeklődik a mélyszerkezet feltárása, a messzemenő, kielégítő magyarázatok iránt, hanem megelégszik a felszínen létrehozható (túl)általánosítással. Egy ismert művész halálakor olvashatunk egy nekrológot egy releváns folyóiratban, amely az életművet méltatja – de egy olyan cikket is, amely a hátrahagyott családtagok vélt vagy valós érzelmeit taglalja. Egy híres kémiai kísérletnek megismerhetjük a hátterét, a lefolyását és az eredményét bizonyos szaklapokban – vagy olvashatunk arról, hogy a kísérletben részvevők és családtagjaik mennyire felfokozott izgalommal várták az eseményeket. Megismerkedhetünk Ady Endre egy Léda-versének jelentésrétegeivel – vagy olvashatunk a költő Lédával kapcsolatos magánéleti eseményeiről.

bulvar

Szórakoztatás némi manipulációval

A bulvár szórakoztatni kíván, és ehhez nagyon széles eszköztárat mozgósít: lenyűgöz, sokkol, vágyakozást gerjeszt, elborzaszt, félelmet kelt, együttérzést vált ki. Rengeteg képet használ, hatalmas betűket, egyszerű, de egyértelmű érzelmi töltettel rendelkező szavakat, felkiáltó- és kérdőjeleket. Ez a szórakoztatás azonban jellemző módon nem az intellektusra, hanem az érzelmekre hat: megadja a bennfentesség, esetleg a leskelődés titkos örömét, és olyan „nyelvre” fordítja le az egyébként összetett témákat, amelyekkel az olvasó könnyen azonosulhat érzelmileg.

A bulvársajtó tehát erőteljesen manipulatív jellegű, manipulációja azonban látványos, és elég könnyen leleplezhető. Sokan nem is azért olvasnak bulvárhíreket, mert tájékozódni akarnak a világ dolgairól, hanem inkább azért, hogy a bulvár manipulációját élvezzék. A bulvár szándéka szerint nem hazudik, csupán áthelyezi a hangsúlyokat: a tartalom, az ábrázolt történet tehát valós – amely szintén rendkívül vonzó lehet az olvasó számára –, csak éppen egyes szegmensei sokszoros nagyításban részesülnek, míg mások nem is jutnak szerephez. Persze a tényszerű információk mellett a bulvár gyakran támaszkodik az ellenőrizhetetlen információkra, a pletykákra is. Ezek esetében pedig éppen az ellenőrizhetetlenség mentesít a hazugság vádja alól – hiszen az már az olvasó felelőssége, ha egy-egy szóbeszédet végül igazságként fogad el.

Csak tudatosan

Ha bulvársajtót olvasunk, érdemes tehát tudatosítani magunkban, hogy a böngészett tartalom elsősorban a szórakoztatást szolgálja. A szórakoztatásra, a szenzációra, az érzelmek megmozgatására mindig is volt kereslet: a bulvársajtó egy teljesen természetes emberi igényt elégít ki. Az olvasó pedig – hacsak nem esik egy olyasfajta megtévesztés áldozatául, hogy egy bulvártermék megbízható és ellenőrizhető információk forrásának álcázza magát – mindig eldöntheti, hogy elolvassa-e az adott tartalmat, vagy nem. A bulvárnak ott a helye, ahol az ember ilyesfajta szórakozást kíván.

Kerek Roland cikke

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk