I. Miksa, a költő
2002/04/11 08:00
1137 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Korábban írtunk már arról, hogy még a legnagyobb hatalommal rendelkező embereknek is szükségük van néha kikapcsolódásra. A királyok, császárok, akiknek nevével történelem órán találkozunk, nem átlagos emberek. Csak a baj van velük - főként akkor, ha például sokat hódítottak vagy háborúztak, mert ilyen esetben egy csomó évszámot meg kell tanulni.

Pedig általában nekik is volt valamilyen hobbijuk. Például az, hogy lecsapkodták feleségeik fejét.

Szerencsére nem minden uralkodó volt ilyen véreskezű. I. Miksa német-római császár sem agresszivitásáról volt híres. Ambiciózus császár volt, uralkodása alatt sokat gyarapodott a birodalom. Házassága révén az egész Németalföldet megszerezte, Kasztíliát és Aragóniát egyesítve létrehozta a Spanyol Királyságot, melynek trónjára unokáját ültette. Az ő nevéhez fűződik még két házassági szerződés, melyek Magyarország és Csehország egyesülését, majd a birodalomhoz csatolását eredményezték. Egyszóval: igazán eredményes uralkodó és nagyon jó politikus volt. Az is kiderült, hogy alapvetően romantikus lélek volt I. Miksa.

Az ő idejében a lovagkor már igencsak leáldozóban volt, és a német-római császári cím sem azt jelentette, mint kétszáz évvel előbb. A nép mégis reménykedett abban, hogy egyszer újra dicső lesz a birodalom, és uralkodni fog a világ felett. A merész és romantikus lelkű Miksa úgy gondolta, hogy az ő feladata visszaszerezni az elveszett dicsőséget.
Nem tétlenkedett, és több oldalon indult célja felé. Akkoriban övé volt a legfejlettebb, legmodernebb hadsereg. Ez volt az első zsoldosokból álló sereg, szemben a sok harcolni nem akaró, ímmel-ámmal, korbáccsal vezényelt katonával. Ez volt győzelmeinek egyik titka.

Másrészt szerette volna visszahozni a lovagkor erkölcsét, szokásait. És itt érkezünk el hobbijához: a költészethez. Szenvedélyesen szerette a költészetet, rajongott a múltért, amivel nagyon jó szolgálatot tett az utókornak. Az "Ambraser Heldenbuch"-ban összegyűjtötte a kései középkor felnémet költészetének legfontosabb műveit, és ezzel megmentette azokat az utókor számára.

Azonkívül, hogy lelkes gyűjtő volt, maga is tollat ragadott. Fő műve egy verses regény, melyben saját életét, pontosabban ifjúkorát beszéli el. A címe: Theuerdank, amely egyben a főhős neve is. Theuerdank egy ifjú lovag, aki sok-sok kalandon keresztül, sok hősies tett véghezvitele után válik méltóvá menyasszonya, Ehrenreich kezére. Ádáz ellenségeket kell legyőznie, mit Fürwittig (az arcátlanság), Unfallo (a balsors), Neidelhart (az irigység), de végül sikerül neki. Hálából esküvője napján megfogadja, hogy szent keresztes háborút fog indítani a hitetlenek ellen.

Részlet:

"Milyen veszélyes medvekalandba sodorta Unfalo a nemes Theuerdankot
átva őt,
Acsarogva feléje tört.
óriás,
Theuerdank mit tehetne mást,
Ím szaporán elrejtezett
Egy sudár törzső fa megett,
ére éppen ott
Állt, mert a medve fújtatott
ürte volna már bizony
A hőst s lett volna vér, iszony,
ül,
A medve mar maga körül,
ával dühösen,
A hős felé csapkod, de nem
épni sehogyse,
Mivel a nemes úr a medve
án terem szeporán,
Ügyesen kikerüli ám.
"

És így harcoltak még jó darabig, de végül a szegény macit legyőzte a hős!

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk