Illyés Gyula, a szobrász
2002/04/29 08:00
806 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Illyés Gyulát természetesen szinte kizárólag költőként, íróként ismerjük. Egész életében (1902-1983) rengeteget írt, az irodalmi élet meghatározó vezéregyénisége volt. Soha nem félt vagy habozott kimondani, leírni véleményét, bírálatait...

A reneszánsz ember még mindenhez értett. Összhangban élt környezetével, ismerte azt, és minden területén biztonsággal mozgott. A nagy reneszánsz művészek nemcsak festők vagy költők voltak, hanem általában művészek, akik ugyanúgy ki tudták magukat fejezni szavakkal, festékkel vagy vésővel. A XVIII-XIX. században a művészek némiképp mesteremberekké váltak. Minden művészeti ágnak megvoltak a maga szabályai. Ezek alapján kellett képet festeni, verset, drámát írni, szobrot faragni.

A XIX.-XX. század fordulóján aztán olyan nagy művészek jöttek, akik felrúgtak minden szabályt, új irányzatokat, stílusokat alakítottak ki.

"A modern festőnek nem kell tudnia rajzolni.
A modern költőnek nem kell tudnia verset írni.
A szobrásznak nem kell érteni a faragást.
A dramaturgnak a drámaírást.
Csak alkotni kell tudniok. Műveket teremteni.
Az annyiféle s annyiféleképp értelmezett művészi formabontásnak ez az egyik kétségbevonhatatlan következménye."

Az idézet Illyés Gyula egy absztrakt művészetről szóló írásából származik. Az absztrakt művész - amilyennek ő is vallotta magát - kicsit emlékeztet egy reneszánsz emberhez. Bár egy modern művész nem volt mestere minden egyes művészeti ágnak, volt bátorsága, késztetése arra, hogy önkifejezéséhez bármilyen alapanyagot, eszközt, technikát, stílust felhasználjon.

Illyés Gyulát természetesen szinte kizárólag költőként, íróként ismerjük. Egész életében (1902-1983) rengeteget írt, az irodalmi élet meghatározó vezéregyénisége volt. Soha nem félt vagy habozott kimondani, leírni véleményét, bírálatait. Az '50-es, '60-as években az ő írásai is csak késve és nem egész terjedelemben jelenhettek meg, de túl tekintélyes személyiség volt ahhoz, hogy teljesen hallgatnia kelljen.
Talán főleg saját tétele bizonyítására, vagy csak egyszerűen szórakozás gyanánt készített szobrokat is. Egészen pontosan gyökérszobrokat szőlőgyökerekből és -indákból.
"Ezt először puszta letördeléssel végeztem. Később zsebkéssel. Aztán valahányszor esti sétáimat a lelőhelyek felé terveztem, már gépiesen ágnyeső ollót süllyesztettem a viharkabátom zsebébe. Egy-két helyen való csettintés, és máris kész alkotást tehettem a viharkabát másik zsebébe."

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.