Iván Gyenyiszovics 40 éve
2002/11/29 08:00
512 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Negyven éve, 1962 novemberében jelent meg a Novij Mir című irodalmi folyóiratban Alekszandr Szolzsenyicin szovjet-orosz író kisregénye, az Ivan Gyenyiszovics egy napja. Szolzsenyicin, aki nem is titkoltan Dosztojevszij nyomdokaiban próbált haladni, először lépett a sztálinista terror, a kényszermunka-táborok leleplezésének ingoványos talajára ezzel a kisregényével. Könyve saját tapasztalatain nyugodott, hiszen nyolc évig robotolt ő is, mint a szovjet hadsereg volt tisztje, miután kétségbe merte vonni Sztálin hadvezéri képességeit.

Az évfordulón az Izvesztyija című tekintélyes moszkvai lap úgy emlékezett az Ivan Gyenyiszovics megjelenésére, mint "időzített bombára", amely nélkül nem lett volna sem gorbacsovi peresztrojka, sem pedig a 90-es évek reformjai nem következhettek volna be. "Negyven évig bolyongtunk a rabszolgaságtól a szabadságig" - írta a lap. "Sikerült egy öklömnyi szabadságot beszivárogtatnom a vaskapuk résein keresztül, amelyek aztán nagy csattanással újra bezárultak - emlékezett a ma 82 éves Szolzsenyicin - amikor a könyv megjelent, az egykori foglyokból fájdalomüvöltés és öröm tört ki egyszerre".

A "korszakváltás", a Nyikita Hruscsov pártfőtitkár vezette desztalinizáció azonban rövidnek bizonyult. Hruscsov 2 év múlva megbukott, utóda a konzervatív körök által támogatott Leonyid Brezsnyev lett, és ezzel hamarosan befellegzett az olyan "ellenzéki" íróknak, mint Szolzsenyicin. Nagy regénye, a világhírű Gulag-szigetcsoport már csak külföldön jelent meg, és bár ezért a művéért megkapta az irodalmi Nobel-díjat, csak a 80-as évek végén, Mihail Gorbacsov idején engedték újra hazájában publikálni.

(gluck)

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.