Juhász István festő-restaurátor
2017/02/17 14:27
2149 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Tehetségét szüleitől örökölte, akik számon tartott autodidakta festők voltak. Édesanyja a Hézső Ferenc vezette szakkörben eredményesen dolgozott, édesapja szobafestőként a görög katolikus templomban a Gróh István által tervezett fölnedvesedett szekkókat javította ki.

01_juhasz_istvan

1962. március 10-én született, szorosan kötődött a szülővároshoz. Művészeti tanulmányait a szegedi Tömörkény szakközépiskola festőrestaurátori szakán 1980-ban végezte. Tanárai Szalay Ferenc festő- és Pölös Endre grafikusművész voltak. Dekoratőrként a Delta Kereskedelmi vállalat, a Skála Áruház, a fővárosi építőipari vállalat, a makói Marosmenti ÁFÉSZ foglalkoztatta. Közben az egyik fővárosi építőipari vállalatnál gipszszobrászként tevékenykedett. 1986–1991-ben elvégezte a képzőművészeti főiskola festőrestaurátori szakát. Mesterei Menráth Péter, Varga Dezső, Görbe Katalin restaurátorok, Bráda Tibor, Vecsei Csaba és Veress Sándor festőművészek voltak.

Főiskola után a Magyar Nemzeti Galéria festőrestaurátora, 1995-től a régi magyar restaurátori részleg osztályvezető-restaurátora. Főleg barokk festményeket állított helyre. Képeket festett és restaurált a kolumbiai, a vatikáni nagykövetség és a miniszterelnöki hivatal megbízásából. Festményeiből a Hilton Szálló dominikánus kerengőjében 1995-ben nyílt kiállítás. Szilárdfy Zoltán ikonográfiakutató könyveihez mintegy ezer műtárgyfotót készített.

02_tuneziai_tenger Tunéziai tenger

Dr. Tóth Ferenc
nyugalmazott múzeumigazgató

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.