Kerámiamáz
2013/10/30 13:26
2544 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Ólommentes? A kérdés nemcsak a benzinre vonatkozhat. Kerámia tárgyaink díszítése, bevonata is tartalmazhat ólom-oxidot. A kézműves szakkörök között népszerű az agyagozás, a korongozás, ráadásul sok iskolában és művelődési házban van a kerámiák kiégetéshez szükséges magas hőmérsékletet előállító kemence.

kerámia Kézműves foglalkozás

Ha agyagozásra, korongozásra adjuk a fejünket, akkor egyetlen megszívlelendő tanácsom van. Vigyünk pótruhát. A többi menni fog, és sikerül egy kicsi tálat, ibriket formázni. Görög vázát majd később. Az első próbálkozások során az agyag nedvesítéséhez szükséges víz a nadrágunkon, ingünkön hagy nonfiguratív ábrákat. A tárgyalkotást mindenki szereti, akár szép lesz, akár esetlen az alkotás.

A műveket most sikerült kiégetni, mert van az iskolában elektromos kemence. Vérszemet kaptunk, most már legyen máz is. A képen kiégetés előtt A mű.

Megcsiszoltuk a tárgy felületét, hogy simább legyen, mint amilyenre sikerült formázni, és hogy jól tapadjon a máz.

kerámia2

Ecsettel egyenletesen felvittük a jól felkevert vizes mázanyagot. Milyen színű lesz vajon égetés után? Erre visszatérünk.

Itt jön az ólom. Az egyszerű ólommázak nagyrészt csak ólom-oxidból és kvarcból, szilícium-dioxidból állnak. A könnyen olvadó mázban a Pb-O-Si a szilikát rácsot lazítja, a kötés könynyen felszakítható. Az átlátszó máz színezéséhez megfelelő fémoxidokat adnak. A zöld, illetve a barna fazekas mázakból jobban kioldódik az ólom, mint a színtelenből, ezért az ilyen kerámiákat ne használjuk élelmiszerek tárolására, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy az alkalmazott máz ólommentes!

Az ólommáz

Az ólmos fazekas mázak színező fém-oxidjai: vasoxid – sárga, rézoxid – zöld, kobaltoxid – kék, mangánoxid - sárga és antimonoxid – sárga. Az ólomvegyületek lassú felszívódás után nehézfém-mérgezést okoznak. Károsíthatják az emésztő és vérképző szerveket.

kerámia3

A kerámiát a mázzal díszítik és teszik sima felületűvé. Először az agyag megformázása és szárítása után máztalanul, majd díszítés után újra kiégetik kb. 900-1100 oC hőmérsékleten anyagtól függően. A finom kerámiákra, no nem azokra amit mi csináltunk, többször visznek fel különböző mázakat és többször égetik.

Elkészült munkáink égetés előtt és után.

A kemencében való égetéskor alakul ki a szilikát, amelynek bonyolult összetétele az adalé-koktól függ. (Pl.: az ólommentes máz úgynevezett hálózatképző vegyületei: SiO2, Al2O3, B2O3 és CaO.)

kerámia4

Ha kihűltek a tálak, akkor lehet újra próbálkozni. Érdemes a képen megfigyelni, hogy a máz színe égetés után megváltozik.

További érdekes oldalak:

Siegler Gábor cikke

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk