Kiállítás az élő bolygóért
2002/10/15 00:00
2113 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Aki látta, biztos nem felejti el egyhamar Yann Arthus-Bertrand légi felvételeit. A francia fotós 10 éven keresztül fényképezte bolygónkat a magasból: az eredmény egy 120 fotóból álló vándorkiállítás, amely úgy rajzolja meg a föld portréját, hogy egyszerre van jelen a természet szépsége és a pusztulás iszonyata. A kollekció ezen a nyáron Budapesten a Felvonulás téren volt látható. Ha valaki esetleg lemaradt volna róla, akkor most itt a Sulinet környezetvédelmi rovatában lehetősége van arra, hogy szemeit gyönyörködtetve tűnödjön helyünkön és jövőnkön a Föld nevű bolygón.

A Francia Intézet és az ARC szervezésében július 5-től augusztus 20-ig egy rendkívüli, ingyenes kiállításnak lehetett szemtanúja a Felvonulási téren az odalátogató. A Földünk a magasból címmel rendezett kiállítás egy francia fotóművész Yann Arthus-Bertrand képeiből ad bőséges ízelítőt.

A képek mindegyike, mint a kiállítás címe is mutatja a Föld felett különböző magasságokban (5-2000 méterig) készült. Láthatunk tájképeket, érdekfeszítő természeti jelenségeket, emberi tömeget piacon vagy éppen nudista strandon, vérben úszó vágóhidat, szeméttelepet, a legkülönfélébb emberi alkotásokat, nyomortanyát, falvakat, városokat, kikötőket, szigeteket, sivatagot gyakorlatilag mindent, amivel Földön találkozhatunk. Ami minden fotográfiát jellemez az egyrészt az, hogy a magasból minden szépnek, de legalább érdekesnek tűnik, másrészt az, hogy mindegyik kép egy-egy korrajznak, pillanatképnek tekinthető, olyan dokumentumnak, ami hűen adja vissza bolygónk és az emberiség jelenlegi állapotát.

A kiállítás alcíme is ez: Az élő bolygó portréja az ezredfordulón. Olyan portrék ezek Földünkről, amik túlmutatnak a nem csekély esztétikai gyönyörön, a képek fontos üzeneteket hordoznak. Mégpedig azt, hogy az emberiség, közöttük is leginkább a fejlett országok lakói felelőtlen és pazarló életmódjukkal hogyan tehetik tönkre környezetünket. Ezt alátámasztandó a gyönyörű képek közé fekete-fehér, száraz tényeket közlő feliratokat helyeztek el. Olyan problémákra hívva fel a figyelmet, amelyek minden embert érintenek, vagy érinteni fognak, ha találunk rájuk megoldásokat.

Megtudhatjuk, hogy a Föld lakosságának húsz százaléka nem jut tiszta ivóvízhez, negyven százalék nem kap elektromos áramot, az emberiség fele kevesebb, mint napi két dollárból él. Az egész bolygó lakosságának egyötöde él a környezet szennyezésére és kizsákmányolására, a túlzott fogyasztásra berendezkedett ipari országokban, négyötöde pedig elképesztő szegénységben. Ma hat hét alatt fogyasztunk annyi olajat, mint az 1950-ben, egy teljes évben, ennek fele a közlekedést szolgálja. Az egész világon egy év alatt 789 milliárd dollárt költenek hadászati fejlesztésekre, ezzel szemben fejlesztési segélyekre 53 milliárdot. Az óriási költekezés és fogyasztás velejárójaként pusztulnak az erdők, elszennyeződnek a folyók, megmérgeződik a levegő.

Yann Arthus-Bertrand képein egyszerre van jelen a természet szépsége és pusztulás iszonyata, valamint embertársaink nyomora. Képeivel azt üzeni a látogatónak, hogy mindezek ellen tenni lehet, és tenni is kell. Egyenként is felelősek vagyunk Földünkért. A kiállítók célját segíti a kiállítás ingyenessége, remélhetőleg nagyon sok ember látogatott el a Felvonulási térre, hogy szemeit gyönyörködtetve elgondolkodjon helyünkön és jövőnkön a Föld bolygón.

www.yannarthusbertrand.com

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk