Kléh János, a lírai hangulatú tájképfestő
2015/11/17 21:53
2503 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A magyar művészettörténet érdemtelenül elfelejtett alakja. Korai halála ellenére művészete a szolnoki művésztelep értékes színfoltját képezte. Festői tehetsége alig bontakozott ki, máris súlyos betegség vonta el az alkotástól. Szépen ívelő pályája harmincnyolc évesen derékba tört.

kleh1 Önarckép

Makón született 1881. december 15-én iparos családból. Édesanyjának ősei a görög katolikus Joanovicsok a 18. századi szervezett telepítések során kerültek ide. A festő apja, Kléh András (1845–1911) iparos vándorlegényként a Felvidékről sodródott a Maros-parti városba. Itt ismerkedett meg Joanovics Juliannával (1849–1935), házasságukból hat gyermek született. A gyerekek fiatalon meghaltak vagy családot nem alapítottak. Az apa a nagyhírű makói csizmadia céh tagja lett. Műhelye a Deák Ferenc utca 44. számú házban volt. Cégtáblája közepére cégérként egy csizma volt festve. Festőnk nagyanyja, Pál Erzsébet ősi makói család sarja. Csókáson éltek a 677. számú tanyában. A Pál és a Joanovics család leszármazottai ma is élnek még Makón. Az ő közreműködésükkel sikerült 1981-ben megrendezni a makói hagyatéki kiállítást.

Polgári iskolai tanulmányait Budapesten végezte, ekkor apai nagynénjénél, Kléh Gizellánál lakott. A művészetek iránt már akkor is vonzódott; a szabadon válaszható angol nyelv helyett a mintázást választotta, zene helyett a szabadkézi rajzot. A Mintarajz Tanodában Barna Ede és Hegedűs László voltak mesterei. Már főiskolai tanulmányainak megkezdésekor túl volt a kísérletezésen, Kléh Gizelláról 1900-ban készült portréja igényes alkotásnak számított. Tanulmányait 1903-ban fejezte be. Makóra többször hazalátogatott, mégsem itt telepedett le.

Szolnokon a fiatal festők részére ösztöndíjat alapítottak. A pályázatra beérkezett kérelmeket a művésztelep öttagú bizottsága bírálta el. A díjazottak fél évre lakást és műtermet kaptak. Így lett Kléh János is 1908-tól a szolnoki művésztelep tagja. Haláláig a szolnoki művésztelepen dolgozott. Tüdőbaja egyre jobban elhatalmasodott. A Képzőművészeti Társulat 1916 szeptemberétől négy hónapon keresztül száz–száz korona segélyt szavazott meg számára. Az egyre súlyosbodó tüdővész megtörte alkotó kedvét. 1919. június 16-án  Budakeszin halt meg. A Farkasréti temetőben temették el, de felismerve tehetségét, koporsóját a Kerepesi temetőbe, a Deák Ferenc mauzóleum közelébe vitték át. Miután elfelejtették művészetét, csontjait a Rákoskeresztúri temető 131. parcellájának első sorába helyezték.

kleh2 Női portré

Kléh János csendes, szerény ember volt, tehetsége révén haladt előre. 1913-ban a Műcsarnokban állított ki. Ekkor a királyi palota részére megvásárolták Zagyvapart című képét. 1913-ban az egyik fővárosi lap így jellemezte: „Az alföld levegője van  ezeken a képeken, amelyek igen sok reményre jogosítanak fel a művész jövőjét illetően.” Lázár Béla kritikus kiemelte: „A maga csöndes, lefokozott színeit egyenesen Szolnokról hozta, ahol 1908-tól tartózkodik. Neki Szolnok, a Tisza-part, a telep parkjának virágai megadják művészetének elemeit. A gyöngéd, tompa fátyol alá borított színharmóniákat keresi s ezek végtelen változataiból finom muzsikát hall ki.”

A plein air és a posztimpresszionizmus elveit valló fiatal művész figurális ábrázolásokkal kezdte munkásságát, de legjobb alkotásai a lírai ihletettségű tájképek és virágcsendéletek: A Zagyva medre télen, Ősz a ligetben, Téli táj, Hóolvadás.

kleh3 Hazafelé

kleh4 Kert

A második világháború alatt a híres szolnoki művésztelep egész törzsgyűjteménye elpusztult, de munkássága képviselve van a Magyar Nemzeti Galériában, a szolnoki Damjanich és a makói József Attila Múzeumban. Az összegyűjtött képeit bemutatták Tallinn, Szófia, Drezda képtáraiban. Születésének centenáriumán a szolnoki és a makói múzeumban, valamint a földeáki művelődési házban rendezték meg hagyatéki kiállítását.

1913-ban Kléh Jánost a makói újság méltán az Alföld képíró poétájának nevezte.

Dr. Tóth Ferenc
nyugalmazott múzeumigazgató

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk