Könyv-Film-Kultusz: Agatha Christie
2000/09/11 08:00
4133 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
"Nagyanyámnak nagy fantáziája volt, szerintem nem lenne ellenére, hogy könyveinek filmváltozatait közelebb vinnék a modern olvasókhoz" - mondja Matthew Richard, Agatha Christie unokája arról az írónőről, akinek írásainál csak a Bibliát és Shakespeare műveit adták el a világon nagyobb példányszámban.

A rejtélyek királynője

"...Érdeklődésem a detektív személye felé fordult. Ki legyen a detektívem? Végiggondoltam azokat, akiket megismertem és csodáltam az addig olvasott könyvekben. Ott volt Sherlock Holmes, az egyedülálló. Soha nem tudnám felülmúlni. Ki lehetne? Talán egy iskolásfiú? Meglehetősen nehéz dolog. Tudós legyen? Mit tudok én a tudósokról? És akkor eszembe jutottak a mi belga menekültjeink. Mindenféle foglalkozású ember volt közöttük. Miért ne lehetne detektív is? Egy belga rendőrtiszt? Nyugalmazott rendőrtiszt! Ne legyen túl fiatal. Legyen tapasztalt. Felügyelő legyen, megfelelő ismeretekkel a bűncselekményekről. Pedánsnak, aprólékosnak kell lennie, nagyon rendesnek. És nagyon eszesnek kell lennie. Rengeteg kis szürke agysejttel - ez jó kifejezés, nem szabad elfelejtenem! - igen szürke kis sejtecskéi lesznek. Valami impozáns nevet kell adnom neki, mint Sherlock Holmesnak van. Mi volna ha Herculesnek nevezném az emberkémet? Alacsony termetű - a Hercules név jó lesz. A vezeték nehezebben ment. Poirot lett. Hercule jobban illett hozzá, mint a Hercules. Hercule Poirot - eddig rendben is volt, hál' istennek..." Így született meg Agatha Christie egyik legismertebb regényalakja.

Agatha Miller az angliai Torquay-ben született 1890. szeptember 15-én. 1914-ben feleségül ment Archibald Christie-hez. E házasságából született Rosalind nevű lánya. 1928-ban elvált, majd ismét férjhez ment Sir Max Mallowan-hez. Férje sok archeológiai kutatáson vett részt - így az írónő könyveinek egzotikus helyszíneit is tökéletesen tudta ábrázolni. Írói karrierjének eredménye 66 detektívregény és 147 bűnügyi novella. Műveit 45 nyelvre fordították le, és kétmilliárd példány fogyott belőlük. Színdarabjait, filmjeit, könyvei nyomán készült tévéfilmeket a világon mindenütt játszották, játsszák a mai napig is. Emellett Mary Wesmacott néven 6 romantikus regényt is megjelentetett. 1971-ben megkapta országának legmagasabb kitüntetését (The Order of Dame Commander of the British Empire), a Brit birodalom lovagja cím női változatát. Öt esztendővel később 1976. január 12-én halt meg.

Bűnügyi könyvei a XX. század első harmadába repítenek vissza bennünket. Műveiben egy mára már csak nyomaiban fellelhető régi Angliát ismerhetünk meg. Olyan életszerűen írja le az angol életformát, hogy az olvasó teljesen megfeledkezhet a XX-XXI. század "civilizált" világáról. (Nem véletlen, hogy az írónő leszármazottai évtizedekig nem járultak hozzá ahhoz, hogy a műveket átszabják, s a mai környezetbe ültessék át.) Rengeteg gyilkosság, rablás és más bűncselekmények szülőanyja, mégsem találkozunk könyveiben széttrancsírozott emberi testekkel, kifolyt agyvelővel, gépfegyverekkel, megkínzott vagy megerőszakolt áldozatokkal.

Könyveiben a hulla az hulla. Fontos milyen ruha van rajta, milyen testhelyzetben fekszik, kik voltak a barátai, rokonai, mivel foglalkozott. Igazi nyomozó munkát végeznek a főszereplők, és a szerző soha nem könnyíti meg a dolgunkat.

Amikor már úgy gondoljuk, hogy túljártunk az írónő eszén, megfejtettük a bűncselekményt, akkor jön egy újabb gyilkosság, baleset, titok, és máris szertefoszlott minden feltételezésünk a bűnös személyét illetően. Hősei lehetnek egyszerű emberek, találkozhatunk butácska, ám nagy titkot sejtető szobalánnyal, de épp úgy megtaláljuk a gazdag grófokat, előkelő politikusokat.

Nyomozóinak neve talán sokak számára ismerősnek tűnhet. Akkor is, ha nem olvasták a könyveit. Miss Marple és Hercule Poirot a két zseniális kulcsfigura. Miss Marple igazi vénkisasszony, St. Mary Meadben él. Minden bűncselekményt analógia, hasonlóság, párhuzamok segítségével old meg. Szerinte az emberi természet nem változik, csak a körülmények. Lakóhelye, St. Mary Mead az emberi természet teljes példatárát sorakoztatja fel. Minden emberi tulajdonságra van példa (tejesember, sarki fűszeres, szobalány). Miss Marple, ha "kiruccan" kis falucskájából, akkor is egy nagyvárossá növelt St. Mary Meadet lát maga körül. Az emberek mind egyformák. És egy öreg kisasszony a világ bármely pontján talál egy fotelt, amiben kötögethet.

Másik főszereplője Poirot. Ő az agymunka híve. A logika, de még inkább a pszichológia nagymestere: a bűncselekmény motivációja érdekli, a bűnöző, sok esetben az áldozat lélektana. Látszólag tétlenül és nyugodtan ül a karosszékben, gondolkodik, szürke kis agysejtjeit megdolgoztatva. A gyilkosságot komoly dolognak tartja, az emberéletet szentnek. Szenvedélyesen kutatja fel, és leplezi le a gyilkost. Szentül hisz saját zsenialitásában. Mániákusan imádja a rendet, a szimmetriát, a tiszta áttekinthető, egyenes vonalakat. Legtöbbször társával, a kissé együgyű Hastings kapitánnyal kelnek útra és fülelik le a bűnösöket. (Mert Sherlock Holmes óta tudjuk, hogy detektív segítő-, mi több nyomozótárs nélkül félkarú óriás.)

Christie műveivel a filmvásznakat és színpadokat is meghódította. Az Ackroyd-gyilkosságot Alibi címen Michael Morton írta színpadra, melyet már 1928-ban sikerrel játszottak Londonban. A Christie-regények filmváltozatát valóságos sztárparádé jellemzi. Csak néhány név: A kristálytükör meghasad-ban szerepelt például Elizabeth Taylor, Geraldine Chaplin, Kim Novak, Tony Curtis. A Halál a Níluson-ban pedig Bette Davis, Angela Lansbury, David Niven.

Az Egérfogó című darabját máig telt házak előtt játsszák, s ezzel mindmáig ez a leghosszabb ideig folyamatosan műsoron tartott darab.

Végezetül hadd idézzük Nemes Nagy Ágnest, aki így búcsúzott tőle: "Köszönjük, öreg hölgy, a jó szórakozást."

Úgy gondolom nem tévedek, ha azt mondom Agatha Christie nevét mindenki ismeri. Nagy valószínűséggel nem is egy könyvet olvasott tőle. De hát miért? Mit tudott ez az asszony, ami ennyire leköt minden olvasót kortól, nemtől és nemzetiségtől függetlenül?

A világirodalmi lexikonban a következő áll a neve után: "Angol írónő. Regényeinek cselekménye a műfaj sémáinak megfelelően általában egyetlen megoldhatatlannak tűnő gyilkosság körül bonyolódik. Regényei és bűnügyi színdarabjai nem képviselnek irodalmi értéket, de merész ötletei, szellemes megoldásai miatt igen népszerűek." Ez is egy vélemény. bűnügyi regény utolérhetetlen nagyasszonya..." Agatha Christie, a klasszikus. Ez egy másik.

Azt hiszem a titkot sokoldalúságában kell keresni. Jó neveltetésének köszönhetően tanult, tájékozott ember volt, sokat utazott, így volt honnan ihletet merítenie. Igazából fantáziája különböztette meg mindenki mástól . Olyan ötletei voltak, amelyek másnak egy életen át sem jutottak volna eszébe. Könyveinek cselekménye mindig hihetetlen bonyolult, még sincs bennük soha következetlenség.

Könyvei letehetetlenek,és annyira izgalmasak, hogy amíg az ember meg nem tudja ki a gyilkos, nem érzi magát biztonságban. Lehet, hogy nem képviselnek ezek a regények irodalmi értéket, de ha az ember valami magával ragadó, pihentető olvasmányra vágyik, ezeknél nem kell jobb. Tény, ha bárkinek három krimiszerzőt kell kapásból mondania, akkor Doyle és Chandler mellett Christie nevét fogja említeni.

Agatha Christie bűnügyi regényei:

 1. Kiterített kártyák
 2. Harmadik lány
 3. Ferde ház
 4. Az ártatlanság próbája
 5. Holttest a könyvtárszobában
 6. Tíz kicsi néger
 7. Egérfogó
 8. Egy marék rozs
 9. A szépség háza
 10. Miért nem kérdezték meg Evanst?
 11. Titkos ellenfél
 12. Gyilkosság az Orient Expresszen
 13. Hó a sivatagban
 14. Lord Edgware rejtélyes halála
 15. Ellopott gyilkosság
 16. Szunnyadó gyilkosság
 17. Találkozás a halállal
 18. Tragédia három felvonásban
 19. Az elefántok nem felejtenek
 20. Halál a felhők felett
 21. A titokzatos négyes
 22. És eljő a halál...
 23. A barnaruhás férfi
 24. Hercules munkái
 25. No. 16
 26. Az órák
 27. Úticélja ismeretlen
 28. A sors kapuja
 29. A titokzatos Mr. Quin
 30. A láthatatlan kéz
 1. A Sittaford-rejtély
 2. A fogorvos széke
 3. A vád tanúja (film is készült belőle)
 4. A frankfurti utas
 5. "Balhüvelykem bizsereg..."
 6. Végtelen éjszaka
 7. Poirot bravúrjai
 8. Bűbájos gyilkosok
 9. Paddington 16,50
 10. A titokzatos styles-i eset
 11. Az ember, aki 16 volt
 12. Az ABC-gyilkosság
 13. Az Ackroyd-gyilkosság
 14. A Bertram szálló
 15. Gyilkosság a golfpályán
 16. N vagy M
 17. Cipruskoporsó
 18. A túladagolt halál
 19. Nyaraló gyilkosok
 20. Öt kismalac
 21. A láthatatlan kéz
 22. Éjféltájt
 23. Gyöngyöző cián
 24. Hétvégi gyilkosság
 25. Az áradat
 26. A baleset
 27. Mrs. Mcginty halott
 28. A fülemüle villa
 29. Gyilkosság meghirdetve
 1. A kristálytükör meghasad
 2. Rejtély az Antillákon
 3. Szemfényvesztés
 4. Nemezis
 5. Temetni veszélyes
 6. Gloriett a hullának
 7. Szunnyadó gyilkosság
 8. Farkas a bárányok közt
 9. A hét számlap rejtélye
 10. Detektívpáros
 11. Kémények titka
 12. Gyilkosság Mezopotámiában
 13. Bagdadba jöttek
 14. Gyilkosság a paplakban
 15. Feketekávé
 16. Tizenhárom rejtély
 17. Függöny
 18. A vörös sál
 19. A halál agara
 20. A Listedale-retély
 21. Parker Pyne nyomoz
 22. Kiterített kártyák
 23. Néma tanú
 24. Halál a Níluson
 25. Gyilkosság a sikártorban
 26. Randevú a halállal
 27. Poirot karácsonya
 28. Gyilkolni könnyű
 29. A Regatta-rejtély
 30. Az ártatlanság próbája

Agatha Christie romantikus regényei, melyeket Mary Westmacott írói álnéven adott ki:

 1. Az óriás kenyere
 2. Befejezetlen képmás
 3. Ugyan mesélj, hogyan élsz?
 4. A rózsa és a tiszafa
 5. A lányom csak a lányom
 6. Az élet súlya

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk