Könyvajánló extra - Kurt Vonnegut
2001/01/11 08:00
5895 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
"Isten, adj nekem derűt és nyugalmat, hogy tudomásul vegyem mindazt, amin úgysem változtathatok, bátorságot, hogy változtassak azon, aminek megváltoztatására képes vagyok, és bölcsességet, hogy mindig megmondhassam, mi a különbség a kettő között."
Ez az ima függ Vonnegut egyik alakjának rendelőjében, ezt mondják a már kigyógyult alkoholisták szervezetének gyűlésein, és ez a pár sor Kurt Vonnegut életfilozófiája.

Kurt Vonnegut

Kurt Vonnegut amerikai író Indianapolisban született 1922-ben. Az egyetemen kémiát és biológiát hallgatott. A második világháborúban megjárta az európai hadszíntereket, így hadifogolyként jelen volt Drezda lerombolásánál. Végül antropológia szakon végzett a chicagói egyetemen. 1950-óta csak az írásnak él New York-i és Cape Cod-i otthonában.

Vonnegutot sokáig mindenki sci-fi írónak tekintette. Tény, hogy könyveiben sok a valóságtól elrugaszkodott, fantasztikus elem, de ő ezekkel az eszközökkel valami teljesen újat tud létrehozni. Hihetetlen fekete humorral figyeli maga körül a világot, és csak észrevételeit írja le nem mindennapi nyelvén, mely valóban sok hasonlóságot mutat a tudományos-fantasztikus regények szókincsével. Akár a jövőből tekint vissza, akár a világűrből néz le a Földre, mindig rámutat az emberiség gyengeségeire, élhetetlenségére. Egyszerűen nem hisz az ember jövőjében:
"Jelenlegi küldetésünk, hogy kivigyük azt a nagy értelmünket a világűrbe - micsoda esztelenség. Ekkora hústömeget szállítani? Sehova se megyünk. Túl nagy darab az ember ahhoz, hogy bárhova utazzék. Ez csak a baktériumoknak sikerülhet. Csak ők elég parányiak és szívósak egy ilyen utazás átvészeléséhez."

És ez csak egy apró kiragadott gondolat az író világnézetéből. Teljesen harmonizál a fent idézett imával. Vonnegut minden könyvében hozzátesz valamit ehhez a gondolatsorhoz. Teszi ezt nagyon szórakoztató módon, utolérhetetlen humorral és fantáziával. Minden regénye hemzseg a legmeglepőbb, legképtelenebb ötletektől.

Ahogyan ő mondja, ezek az írások gondolati kísérletek. Ezt fizikus bátyjától tanulta, hiszen a fizikusok gyakran végeznek igazából kivitelezhetetlen kísérleteket. Például mi történne, ha a Föld csak egy eszköz lenne űrlények kezében, akik meg akarják javítani egy rakétájukat? Ez A Titán szirénjei című mű alaptézise, amely természetesen eljut a válaszig. Megtudhatjuk, hogy mi a Kínai Nagy Fal üzenete, és végigkísérhetjük egy apró alkatrész útját a Földről a Marsra, majd onnan az elromlott űrjárműig. Természetesen ez komoly előkészületeket és hosszú időt igényel - de hát nem mindenki olyan rövid életű és türelmetlen, mint mi.

A Macskabölcső című regényben bepillantást nyerünk egy új vallás szokásaiba, tanaiba, majd végignézhetjük a világ pusztulását - pontosabban azt, hogyan fagy jéggé minden pillanatok alatt. Természetesen ennek is története van, véletlenek hosszú sora vezet el a véghez.

Az igazi áttörést Az ötös számú vágóhíd hozta meg számára. Ettől kezdve már senki nem úgy kezelte őt, mint egy "egyszerű" sci-fi írót. Ebben Drezdában szerzett élményeit meséli el, persze ezt is "faramuci", Vonnegut-i módon. A főhős álmában időutazásokat tesz, amelyek során eljut Drezdába is, éppen a legszerencsétlenebb pillanatban...

A Börleszkben megismerhetünk egy ikerpárt, akik, ha fejüket összedugják (a szó szoros értelmében), akkor zseniálisak, de egymás nélkül retardáltak, ráadásul óriási nagyok és csúnyák. De mi van, ha ez a két gyerek tudja csak, hogy a kínaiak képesek magukat hangya nagyságúra kicsinyíteni, és így a világ uralmára törnek.

Legutolsó regénye a Hókuszpókusz. A főhős Vietnámból hazatérő katona, aki megundorodik az emberiség nagyzási hóbortjától, attól, hogy mindenki valami szörnyen fontosat akar tenni. Végül egy buta, milliomos gyerekeknek alakított egyetemen köt ki fizikatanárként. A felesége megőrül, és egy napon tízezer fiatal rab szökik ki a iskola előtt elterülő tó túlpartján lévő börtönből...

Idővel a filmesek is felfedezték az írót: az Éjanyánkat Nick Nolte, míg a Bajnokok reggelijét Bruce Willis főszereplésével forgatták.

Vonnegutról képtelenség általános és sablonos dolgokat írni. Minden könyve más és más, tele új fantasztikus ötletekkel. Minden művében ott rejtőzik a fanyar, de zseniális humor. Könyvei olvasása után Graham Greene-nek kell igazat adnunk: "Talán a legjobb kortárs amerikai író."

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk