Kovács Kati hatodik X-e!
2004/10/27 08:00
913 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Szinte hihetetlen! Az aranytorkú énekesnőt hatvanadik születésnapja alkalmából köszöntjük!

Noha hölgyek koráról általában nem illik beszélni, ez esetben azért teszünk kivételt, mert úgy sem hiszi el senki. Ugyanis a mindig táncoló, ugráló, pörgő művésznő ennél sokkal-sokkal fiatalabb, és az is marad, punktum. A Heves megyei Verpeléten született, s már kisgyerekként is örökmozgó volt. A verekedős, vagány lányt egyszerűen csak "Dinamit Katinak" becézték. Szülei szigorúan bántak vele, hatévesen maga mosta-vasalta ruháit, és még 18 éves korában is mindig hazaért fél kilencre. A zenével középiskolás korában kezdett ismerkedni, a gimnázium amatőr zenekarával Little Richard-dalokat énekelve. Mivel akkoriban főleg a dzsessz érdekelte, ezért otthon Ella Fitzgerald előadásmódját próbálta utánozni. Az 1962-es Ki mit tud?-ra ő is jelentkezett, de már az első rostán kiesett, mert "ordibált". Ez annyira kedvét szegte, hogy többet nem is akart színpadra állni. Ez így is lett volna, ha az 1965-ös versenyre édesanyja a tudtán kívül nem nevezi be.

Érdemes volt, mert ennek a Ki mit tud?-nak "Nem leszek a játékszered" című dalával ő lett az első helyezettje, mert hanganyaga, temperamentuma és előadói készsége ámulatba ejtette a közönséget és a zsűrit is. Beindult a karrierje. Olyan sikeres dalokat énekelt el, mint az "Add már, Uram, az esőt!", vagy "Ha legközelebb látlak", "Nálad lenni újra jó lenne", "Rock and roller"," Most kéne abbahagyni", "A régi ház körül", "Szólj rám, ha hangosan énekelek!", "Az eső és én", "Közel a naphoz", "Ha legközelebb látlak", "Indián nyár", "Találkozás egy régi szerelemmel" stb. Különleges színfoltot hozott életébe az a korszak, amelynek kezdetén hosszas rábeszélésre filmszerepet vállalt az Ünnepnapok c. filmben 1967-ben.

Az Eltávozott nap és a Fejlövés című filmekben nyújtott alakításaiért 1968-ban megkapta az év legjobb női főszereplőjének járó díjat! Ugyanebben az évben főszerepet játszott még a Holdudvar, a Fényes szelek és A hamis Izabella című filmekben. A filmes kitérő után már Kati "eredeti mesterségéhez" kapcsolódnak azok a filmdalok, amelyeket a gyerekek nagy örömére énekelt: Elza kölykei, Dot és a kenguru, Hugo a víziló, Robin Hood, Tekeregér, A két tukán, Álmodik az állatkert. Kivételes előadói képességeit színházi produkciókban is kamatoztatta: Attila Isten kardja, "Mechanikus narancs", István a király (Spanyolországban). Két éven keresztül a Slágertévé c. műsorban Haumann Péterrel műsorvezetőként, valamint énekesként hetente szórakoztatták nagy lelkesedéssel és szeretettel a slágerkedvelőket Magas színvonalú zenei munkásságát több alkalommal hivatalosan is elismerték. Hatszor kapta meg a Magyar Rádió és Televízió nívódíját, öt alkalommal tartották a legjobb előadónak.

Táncdalfesztivál I. helyezettje volt 1966-ban (Nem leszek a játékszered) és 1972-ben (Add már, Uram, az esőt!). Kétszer nyert az országos könnyűzenei versenyen ("Tessék választani"). Külföldi sikereivel népszerűsítette hazánkat, mint a Nemzetközi Táncdalfesztivál Drezden (1972), vagy az írországi Castlebar-ban (1972), a country dalok fesztiválja győztese. 1974-ben választották a legnépszerűbb külföldi énekesnek az NDK-ban, valamint az év sztárjának (Music Week) Angliában. 1980-ban SZOT díjat, majd 1986-ban Liszt Ferenc-díjat kapott. 1994-ben művészi pályája elismeréseként A Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztje kitüntetést vehette át a Parlamentben. Mi is nagy szeretettel köszöntjük!

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.