Közeleg a határidő – Egyiptomi vetélkedő a Szépművészetiben
2012/10/11 08:00
3332 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Október 30. a határideje a Szépművészeti Múzeum által indított egyiptomi vetélkedőnek. Az általános iskolák még jelentkezhetnek a múzeum Ozirisz Földjén című egyiptomi vetélkedőjére. A nevezés határideje: október 30., nevezési díj nincs. A Sulinet Ozirisz földjén - vetélkedő diákoknak csoportjában minden információ megtalálható lesz a vetélkedőről és szakértők válaszolnak majd a csoport falán feltett kérdésekre. 

egyiptomipapirusz_520

A budapesti Szépművészeti Múzeum idén is meghirdeti Egyiptomi Vetélkedőjét az általános iskolák diákjai számára, akik már túl vannak a negyedik osztályon, de még nem ballagtak el. Olyan csoportok vagy szakkörök jelentkezését várják, melyek létszáma legfeljebb 10 fő.

A vetélkedő célja, hogy a résztvevők minél teljesebb képet nyerjenek az ókori egyiptomi kultúráról, megismerjék annak tárgyi emlékeit és szellemi kultúráját. Az idei vetélkedőben a domborművek és az agyagművesség áll a középpontban.

A korábbiakhoz hasonlóan a feladatsorok tesztfeladatokból állnak melyek irodalmi, kézműves és rajzos részekből épülnek fel. A jelentkezők a tanév folyamán háromszor kapnak feladatsorokat, melyek segítik felkészülésüket és a visszaküldött megoldásokkal egyúttal selejtezőként is szolgálnak.

A csapatok munkáját kislexikonnal és virtuális kiállítással segítik. A feladatok és segédanyagok az interneten is elérhetők. A beküldött megoldások alapján dől el, melyik csapatokat hívják meg a Szépművészeti Múzeumban megrendezésre kerülő döntőre.

A résztvevők nemcsak az iskolai tananyagnál mélyebb szinten tesznek szert az ókori egyiptomi kultúra átfogó ismeretére, hanem a feladatokon keresztül az Egyiptomi Gyűjteményt is játszva ismerhetik meg.

Nevezés határidő: október 30., nevezési díj nincs.

Információ és jelentkezés : dr. Győry Hedvignél a gyory@szepmuveszeti.hu címen vagy hétfőn, kedden és csütörtökön 9.00 – 16.00 óra között a 428 2078-as telefonszámon.

A Sulinet Ozirisz földjén - vetélkedő diákoknak csoportjában minden információ megtalálható lesz a vetélkedőről, annak előzményeiről és más érdekességekről is. A csoport falán kérdezhettek az ókori Egyiptomról vagy a játékról, szakértőnk mindenben segít és segít nektek eligazodni.

Ki volt Ozirisz?

A hagyomány szerint Ozirisz tanította meg az ókori egyiptomiakat a földművelésre, neki köszönhették a civilizáció létrejöttét, és hitük szerint Ozirisszá válva nyertek örök életet. A Múzeum egyiptomi vetélkedője azért róla nyerte nevét, mert az ő földjén kialakult kultúra tárgyi emlékeit, szellemi örökségét dolgozza fel. Az egyiptomi program részeként megrendezésre kerülő vetélkedő idén az agyagművesség és domborműkészítés tanulmányozását tűzte ki célul, melyben ismét gyermekek kalandjait elmesélő történetek segítenek a csapatoknak.

A feladategységek felépítése

Bevezető

  • egy történet, melybe fontos adatok vannak beleszőve

Feladatok

  • egy feladatlap, mely tesztszerűen feltett kérdésekkel konkrét ismereteket kérdez vissza
  • egy szellemi készségfejlesztő feladat, melyben egy A/4-es lap terjedelemben kérjük kifejteni az adott témát a megadott irodalmi műfaj szabályait betartva
  • egy kézműves feladat, melyet a csapatok otthon végeznek el, majd fotódokumentációt küldenek
  • egy kép, melyet kérünk elküldeni

Segédeszközök

  • egy mini-lexikon, mely az egységekben előforduló speciális kifejezéseket megmagyarázza
  • egy kis kiállítási kalauz, melyben látni lehet, hogy az adott egységhez kapcsolódó emlékeket a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Kiállításán, és rájuk kattintva bővebb tájékoztató olvasható róluk

Az egyes feladategységek egymásra épülnek, mindig csak az előző feladatok megoldása után kapható újabb egység, ezek az interneten keresztül tölthetők le.
Az egész éves felkészülés reményeink szerint nem csak azokban hagy majd maradandó élményt, akik a végén összemérik tudásukat, hanem valamennyi résztvevőben, legyen az diák vagy tanár. Az ismeretanyag az iskolai, ókori egyiptomi tananyagra épül, de azon számos ponton túlmutatva bővíti az ott szerzett ismereteket. A csoportmunka segíti a csapatszellem kialakulását, és tapasztalatot nyújt a team munkához.

Nevezés határidő: október 30., nevezési díj nincs.

Csoportok maximális létszáma 10 fő.

Életkor: 5-8. osztály (10 – 14 év)

Információ és jelentkezés : dr. Győry Hedvignél a gyory@szepmuveszeti.hu címen vagy hétfőn, kedden és csütörtökön 9.00 – 16.00 óra között a 428 2078-as telefonszámon.

A döntő nyilvános, és 2013 májusában kerül megrendezésre.

További információ a Szépművészeti Múzeum honlapján.

Az Egyiptomi Vetélkedő honlapja.

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk