Legendák - Charles Baudelaire
2007/12/16 08:00
1229 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Tőle datáljuk a modern költészet születését, hiszen a Romlás virágai című kötete merőben új művészi szemléletet és irodalomértelmezést hozott, s számtalan utat nyitott a kísérletezésnek...

baud Két évvel a mi Petőfink előtt látta meg a napvilágot Párizsban. Édesapja jómódú ember volt, magasabb beosztású hivatalnok, aki ráadásul művészi ambíciókat is ápolt: szívesen festegetett és rengeteget olvasott. Nem lepődhetünk hát meg azon, hogy a kis Charles nagyon jó viszonyban állt nagy műveltségű édesatyjával, ráadásul ő tanította meg írni és olvasni, s ő csiszolgatta ízlését is. Baudelaire megrendült, mikor 1828-ban elveszítette édesapját. Az akkor 7 éves kisfiú nyíltan szembekerült édesanyjával, mikor az asszony újra férjhez ment a későbbi Aupick tábornokhoz.

A kis Baudelaire tehát elszigetelődött konzervatív mostohaapjától és a szemében árulóvá lett anyjától. Visszahúzódó és magányát önként felvállaló kisfiú, aki pózok és az állandó ellenkezés mögé bújt. Diákkorában is nehéz természetűnek ismerték meg társai és tanárai: cinizmusa és túlzott érzékenysége (ez idő tájt már jelentkeztek nála az ideggyengeség tünetei) néha szinte teljesen kezelhetetlenné tették.

Tizennyolc éves korában jelentette be otthon, hogy nem szándékozik sem atyja sem pedig gyűlölt mostohaapja nyomdokaiba lépni, hanem inkább író lesz. Az immár nagykorú fiatalember bohém terveit alátámasztandó egészen rövid idő alatt elpazarolta szinte egész örökségét. Mostohaapja végül úgy döntött, hogy egy hosszabb tengeri utazásra küldi a fiút, hátha a levegőváltozás jót tesz az idegeinek, és talán újragondolja eszement terveit. Aupick tábornok azonban súlyosan tévedett: az utazás emlékei nem a felejtés és "kijózanodás" motiválói, mint inkább versek ihletői lettek.

Mikor útjáról visszatért (valójában: visszaszökött), belevetette magát Párizs éjszakai életébe. Így ismerkedett meg későbbi múzsájával is, a démoni szépségű és érzéki mulatt színésznővel, Jeanne Duvallal. A félvilági hírű hölgy lett verseinek "fekete Vénusza". Züllött életmódjának köszönhetően maradék örökségét is sikerült teljesen elvernie, így aztán élete hátralévő részében állandóan menekülnie kellett hitelezői elől, amit úgy oldott meg, hogy nagy rendszerességgel váltogatta lakóhelyét, a szállodákat. Leghíresebb - ideiglenes - lakóhelye a Pimodán Hotel volt.

1845-ben családja gyámság alá helyeztette. Bár a hétköznapokban ügyetlennek, szétszórtnak és tehetetlennek bizonyult - akárcsak a versében megjelenő albatrosz, aki hatalmas, "ég hercegéhez" illő szárnyai miatt csak bukdácsolni tud a földön -, költészetében egészen különös új világot tárt elénk. Folyamatosan írt, dolgozott, s nemcsak verseket, de művészettel foglalkozó értekezéseket is írt.

Az 1848-as forradalmak idején radikális eszméket valló Baudelaire az 50-es évek elején teljesen kiábrándul a politikából, s inkább a szerelem és a költészet gyönyörei felé fordul. 1851-ben ismerte meg Madame Sabatier-t, a finom szépségű és művelt kurtizánt, aki Baudelaire "fehér angyala" lett. Sabatier asszony előkelő művészeti szalont tartott fenn Párizsban, ahol - többek között - Flaubert és Théophile Gautier is megfordult.

Folytatjuk...

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk