Legendák - Charles Baudelaire II.
2007/12/16 08:00
544 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Tőle datáljuk a modern költészet születését, hiszen a Romlás virágai című kötete merőben új művészi szemléletet és irodalomértelmezést hozott, s számtalan utat nyitott a kísérletezésnek...

bodi2 Fő műve, a Romlás virágai kötet 1857-ben jelent meg. Verseit megjelenésük után nyomban hevesen támadták a sajtóban csakúgy, mint nyílt színen. Istentelennek, szemérmetlennek, sőt sátánistának nevezték őket, s költőjüket pedig átkozott embernek titulálták. Baudelaire feje felett összecsaptak a hullámok: nemcsak költészetét támadták, de ott lebegett felette baljósan a számtalan adósság, ami lassan már oda vezetett, hogy nélkülöznie kellett a költőnek. Egy családi barátnak köszönhetően, aki életjáradékot biztosított a számára végül megmenekült az éhezés rémétől.

Ám a gondok sorának még messze nem volt vége: ifjú korában szerzett vérbaja egyre inkább elhatalmasodott rajta. Fájdalmát olyan pótszerekkel próbálta csillapítani, mint az ópium vagy a hasis. 1860-ban jelent meg a Mesterséges paradicsomok című esszéje, mely a kábítószerek világáról szól. 1867-ben még megpróbálkozott azzal, hogy anyagilag rendbe szedje magát, s ezért felolvasó körútra indult. Sikertelenül. A korszak legnagyobb hatású kötetének szerzője végül szélütést kapott útja közben, s így némán és lebénulva vitték vissza Párizsba. Élete utolsó négy hónapját egy magánkórházban töltötte. 1867 augusztusában halt meg.

Valódi hatása a későbbi évekre tehető, mikor is egy egész, forradalmian új nemzedék vallotta mesterének és példaképének. S ez alatt nem csak költészetét, hanem az egész jelenséget értették, akit "Baudelaire"-nek neveztek. Baudelaire bohém élete, kicsapongásai és züllöttsége furcsa összhangban keveredett a nagyvilági aranyifjú, a dandy képével. A dandy szellemes társalgó, mindig elegánsan és a legújabb divat szerint öltözködik, igen sokat ad a külsőségekre. Egy igazi dandy arisztokratikus jelenség, aki férfias kedvteléseknek hódol. A dandy egész egyéni valójában, megjelenésében a társadalmi egyenlőség eszménye ellen protestál. Ő a kiemelkedő, a különleges, a kifinomult egyéniség. S Baudelaire egész polgárpukkasztó mentalitása mellett vagy éppen ellenére, vérbeli dandy volt.

A baudelaire-i világ nagy hatást gyakorolt Verlaine-re és Rimbaud-ra egyaránt, akik botrányos magánéletükkel még a mesteren is túltettek. Rimbaud ráadásul - bár nem fájdalomcsillapító, mint inkább kísérleti célzattal - maga is tett egy "kis sétát" a drogok világában. Élményeit az Egy évad a pokolban c. művében örökítette meg. Közvetve - Rimbaud-n keresztül -, Baudelaire hatása még Jim Morrison, a Doors frontemberének költészetében is kimutatható.

Baudelaire hatalmas hatást gyakorolt a magyar irodalomra is. Zsenitudata, forradalmi erejű szimbolista költészete, ciklusokba rendezett kötetei és testét kínzó vérbaja révén Adynk szellemi és emberi rokonának érezhetjük. Ady első párizsi útján találkozik Baudelaire költészetével - Léda asszony adja kezébe a kötetet. Három Baudelaire-szonettet illesztett bele első igazán nagy sikert arató kötetébe, az Új versekbe. E kötet tulajdonképpen akkora hatást gyakorolt a magyar költészetre, mint a franciára Baudelaire.

Baudelaire szelleme halhatatlan maradt.

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.