Legendák - David Bowie
2007/12/16 08:00
1586 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Rajongói a pop kaméleonjának tartják, de még az őt kevésbé respektálók is elismerik sokoldalú tehetségét. Színész, dalszövegíró, énekes, producer - David Bowie újra és újra képes volt arra, ami csak az olyan keveseknek adatik meg, hogy évtizedekig képes legyen felszínen maradni...

david ...a zeneiparban, mely korábban is ontotta a kérészéletű popcsapatokat csakúgy, mint az egyszámos énekeseket. David Bowie azonban képes volt újjászületni, s ha kellett egészen új személyiséget magára ölteni újabb albumához. Szerepekből pedig úgy tűnik kifogyhatatlan.

David Bowie valójában David Robert Jones néven született 1947-ben Londonban. Zenei érdeklődése kezdetben nem a mikrofonhoz, hanem a szaxofonhoz kötötte. Saját bevallása szerint egyetlen vágya volt a pályája kezdetén: szaxofonozni Little Richard zenekarában. Ha ez a terve nem is sikerült, de egy véletlen folytán megcsillogtathatta énekesi tehetségét egy londoni klubban. Játszott blues-zenekarokban, és Elvis stílusát követő bandákban egyaránt.

A 60-as évek végén már saját szólóalbuma jelent meg David Bowie címen. A névváltoztatásra azért volt szükség, mert a The Monkees együttes frontemberét is Davy Jones-nak hívták. A névrokonságot elkerülendő kedvenc vadászkésének nevét kölcsönözte magának. Átkeresztelkedése ugyan egyszer történt meg, ám személyiségének átváltozására még számos példát mutat majd pályája során.

Első nagyobb sikere egy Bowie-féle metamorfózishoz és a holdraszálláshoz kötődik. A Space Oddity című kislemezén egy ballada hallható, melynek hőse Major Tom asztronauta, aki megszakítja a kapcsolatot a Földdel. Ezt az átváltozását tartják Bowie első szerepének. Ráadásul e földönkívüli szerepével egészen különös harmóniát alkotott az a szempár, mely -egy legenda szerint - akkor vált felemássá, mikor tizenöt éves korában barátja, George Underwood és ő összeverekedtek egy lányon, s olyan szerencsétlenül ütötte meg őt a fiú, hogy az egyik szemére majdnem meg is vakult. Végül David pupillája kórosan kitágult és az írisz színe is megváltozott kékről zöldesbarnára.

Következő sikerét a The Man Who Sold the World című 1970-es albuma hozta. Az album címadó dalát később a Nirvana is feldolgozta. Ekkor már feleségül vette Mary Angela Barnettet, aki sokban hozzájárult Bowie imidzsének kialakításhoz. Angela Bowie ráadásul múzsája lett a Rolling Stones Angie című dalának is. 1971-ben jött a Hunky Dory, melynek dalai közt számos példaképek előtt tisztelgő alkotásával is találkozhatunk, így a Song for Bob Dylan vagy az Andy Warhol című számokkal. Albumainak dalai rendszeresen ott szerepeltek a slágerlistákon. Bowie-ból popikon lett.

Bowie több pályatársának karrierjét is egyengette: Iggy Pop és Lou Reed egy-egy albumának menedzselése is a nevéhez fűződik. A 70-es évek elején jelent meg leghíresebb albuma a The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars. Az album egy földönkívüli rocksztár karrierjéről szól - David Bowie pedig megteremtette hozzá a földönkívüli hermafrodita figuráját, ami sokáig Bowie védjegyévé és alteregójává vált. 1973-ban jött az Aladdin Sane, majd a Pin Ups, az 1974-es Diamond Dogs, az 1975-ös Young Americans, az 1976-os Station to Station, az 1977-es Low és Heroes, az 1979-es Lodger, a 1980-as Scary Monsters (and Super Creeps), az 1983-as Let's Dance, az 1984-es Tonight és az 1987-es Never Let Me Down.

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk