Legendák - David Bowie II.
2007/12/16 08:00
762 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Rajongói a pop kaméleonjának tartják, de még az őt kevésbé respektálók is elismerik sokoldalú tehetségét. Színész, dalszövegíró, énekes, producer - David Bowie újra és újra képes volt arra, ami csak az olyan keveseknek adatik meg, mint a popdíva Madonna, hogy évtizedekig képes legyen felszínen maradni...

dav 1976-tól 1980-ig David Bowie Berlinbe tette át székhelyét. Ebben az időben készítették el Iggy Poppal annak szólóalbumát, valamint ez az időszak szolgált arra is, hogy Bowie megtisztítsa szervezetét a drogoktól. Ekkor kezdett közös munkába Brian Enoval is, akivel végül három közös albumuk is készült. Közülük a Heroes album közvetlenül Berlin ihletésében született, hiszen egy a fal által elválasztott szerelmespár történetét meséli el.

A 80-as évek Bowie fénykora. Bár az új évtized Angie-től való elválásával kezdődik, de karrierjében ekkor ér a csúcsra. Számos duettet énekel olyan szupersztárokkal, mint Freddy Mercury, Tina Turner vagy Mick Jagger. Zseniális albumai jelentek meg, mint a Scary Monsters vagy a Let's Dance. Szerepelt az 1985-ös Live Aid gigakoncertjén is, 1986-ban pedig ott láthattuk a vásznon a nagy sikerű Labirintus című filmben.

Bowie egyébiránt számos filmben szerepelt. Első filmje a Földre pottyant férfi (The Man Who Fell to Earth), mely egy megindítóan szép sci-fi film. A Just a Gigolo című filmben maga a legenda, Marlene Dietrich oldalán játszhatott. Szerepelhetett volna az 1985-ös James Bond-filmben, a Halálvágtában is, mint főgonosz, azonban Bowie nem vállalta a szereplést, mondván nincs kedve úgy forgatni, hogy öt hónapig a dublőrjének mutatványait bámulja. Ugyanígy kitért a Batman első részének forgatása elől is, pedig eredetileg őt kérték fel Joker megformálására. Martin Scorsese Poncius Pilátus szerepét bízta rá a Krisztus utolsó megkísértése című filmjében. Játszott továbbá David Lynch misztikus krimijének, a Twin Peaks mozifilmváltozatában, a Tűz, jöjj velem! című filmben. Alakította továbbá Andy Warholt a Graffiti királyában, majd saját magát a Zoolanderben. Nem rossz kis repertoár.

A 80-as évek végén és a 90-es évek elején önálló zenekarával dolgozott. 1989-ben alakította meg a Tin Machine zenekart. Két stúdióalbumot készítettek el együtt, valamint egy koncertalbumot, majd 1992-től újra szólókarrierbe kezdett Bowie. Ugyanebben az évben a Freddy Mercury emlékkoncerten Annie Lennox-szal énekelték el az Under Pressure. A 90-es években jelent meg a Black Tie White Noise, a The Buddha of Suburbia, az Outside, az Earthling és az 'hours...' című szólóalbumai. A 90-es években Bowie pályája új irányt vett, akárcsak a magánélete. Ekkor vette feleségül a szomáliai származású szupermodellt Imant, s Brian Enoval újra munkába álltak, amiből megszületett az Outside lemez.

Bowie már túl van a hatodik x-en is, ám pályájának még - úgy tűnik - messze nincs vége. Erről tanúskodnak az ezredfordulós albumai a Toy, a Heathen és a Reality. Bowie élt, él, és még minden bizonnyal élni is fog - a zenében is.

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.