Legendák - Halász Péter - Párizstól az utolsó felvonásig
2007/12/16 08:00
1925 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

"A halálban az a rossz, hogy részt kell benne venni" - mondta tanítványainak Halász Péter. Az akkor már nagybeteg színész-rendező azonban a halálában is játszott. A szó legnemesebb értelmében: egy hónappal halála előtt felravataloztatta magát, és végignézte saját temetését.

halasz2 Nyugat-Európában (Párizs, Marseille London, Amsterdam, Düsseldorf) töltött éveik alatt megalapították a Squat Színházat. A színház névadója St.Auby Tamás költő, happener volt, tagjai pedig Bálint Eszter, Bálint István, Breznyik Péter, Halász Gallus, Kollár Marianne, Koós Anna, Major Borbála, Major Rebeka, Buchmüller Éva és Halász Péter voltak. A Squat több volt egyszerű színi társulatnál: tagjai a színházban éltek, együtt lélegeztek. A színházi happeningek, előadások eme kollektív munkafolyamat eredményei voltak. A Squat rendhagyó és formabontó előadásokat mutatott be: játszottak kirakatban, rögtönöztek darabot újsághírek alapján, készítettek szimultán filmet nézőikről, amit az előadás közben be is mutattak. Botrányosak voltak, újszerűek, művészi kíváncsiságuk és vakmerőségük szinte példátlan.

Párizs után az Amerikai Egyesült Államok volt a közvetkező állomás. Repertoárjukon ekkor már ott szerepeltek olyan díjakat nyert, jelentős alkotásaik, mint a Disznó, gyerek, tűz! vagy az Andy Warhol utolsó szerelme c. darabok. A Squat 1977-ben lépett Amerika földjére, s további 7 éven keresztül háborítatlanul működött itt. 1984-ben a Squat eredeti társulata feloszlott, s a Squat nevet immár Bálint István és színészei vitték tovább. Halász Péter pedig megalapította a Love Theater-t. A rendszerváltás után Halász elhagyta Amerikát és visszatért Magyarországra.

1991-től mintegy 15 éven keresztül igen változatos és sokszínű munkák kerültek ki kezei alól. Rendezett a Színművészeti Főiskolán, a Katona József Színházban, az Új Színházban és a Nemzetiben is. Volt színházigazgató Jeles Andrással a Városi Színháznál, de ő maga is játszott darabokban, filmekben - rendezték, de rendezte magát is. Már a 60-as évektől feltűnt kisebb szerepekben Jancsó Miklós, Rózsa János és Bacsó Péter filmjeiben, s Amerikában is szerepelt független filmekben.

A kilencvenes években először Szirtes András filmjében alakította a delejes tekintetű Sade márkit. Halász karizmáját és színészi tehetségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy alakítása vászonra szegezi a néző tekintetét, holott a film igazi "minimálfilm": fekete-fehér filmkockákon, egyetlen beállításból felvett Halász-Sade figurája két órán keresztül felolvassa az emlékiratait. Nem véletlen, hogy alakításáért 1992-ben a Filmszemlén a legjobb férfi színész díjával jutalmazták Halász Pétert.

1993-ban újabb filmben tűnik fel: ezúttal Jeles András Senkiföldjén című alkotásában. Ezért a munkájáért a Kritikusok díjával jutalmazták. 1997-ben Bacsó-filmben láthatjuk, a Balekok és banditákban, 1999-ben Enyedi Ildikó Simon mágusában Péter mágus szerepét alakítja, s szerepelt Szabó István A napfény íze című filmjében is. De volt Drakula, a vámpírfejedelem egy 2001-es amerikai produkcióban, s Szulejmán szultán Jancsó Mohácsi vész című filmjében.

Ám közben számos színházi rendezés és alakítás fűződik a nevéhez: rendezi a Kékszakállú herceg várát a Budapesti Fesztiválzenekarral, a Cselédeket, a Sliccet, a Gyerekünket, a Pillanatragasztót, valamint Az őrült naplóját, Herminamezőt, az Ő, aki a sisakkészítő gyönyörű felesége volt c. darabot vagy a Nosferatu Org.-ot - ez utóbbiakban maga is szerepelt. A sor persze messze nem teljes. Utolsó nagy alakítását a Műcsarnokban láthatták barátai, szerettei. Aztán legördült a függöny.

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.