Legendák - Nick Cave
Kormos Edit
2007/12/16 08:00
4672 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Sötét tónusú, mély hangja vált védjegyévé. És persze nem kevésbé sötét mélységekből feltörő dalai. És persze az elmaradhatatlan öltönye. És persze éles kritikával megélt hite. És persze Meglátá a szamár Úrnak angyalát. És persze maga a név: Nick Cave.

Nicholas Edward Cave 1957-ben született az Ausztrália Warracknabeal nevű kisvárosában. Négy gyermekes értelmiségi család sarja: édesapja angol irodalmat tanított, édesanyja pedig könyvtárosként dolgozott. Anglikán hitben nevelték szülei, ami magyarázhatja a bibliai ihletettséget későbbi költeményeiben. S persze magyarázhatja állandó belső vitáit, dialógusait az Úrral, hiszen gyermekkorától kritikusan viszonyult a hithez. Vasárnaponként ott énekelt kortársai között a templom fiúkórusában, azonban az iskolában igen gyakran került összetűzésbe tanáraival és az iskola vezetésével. Végül szülei Melbourne-be küldték 1970-ben, hogy ott járjon a Caulfield középiskolába. Nick Cave továbbra is kórustag maradt. Majd festészeti tanulmányokba kezdett egy művészeti iskolában, azonban két év után abbahagyta.

A 70-es évek végén alakította meg első zenekarát, a Boys Next Door gruppot. Tagjai, a gitáros Mick Harvey, a basszusos Tracey Pew és a dobos Phil Calvert még a Caulfield gimnáziumból megmaradt barátai voltak. Az együttesnek természetesen Nick lett a hangja. Első számaik David Bowie, Lou Reed és Alice Cooper feldolgozásokból álltak.Ebből az együttesből alakult aztán később a 80-as évek híres punkbandája, a Birthday Party. Az együttest az tette olyan különlegessé, hogy Nick Cave-nek köszönhetően a dalszövegeik (immár saját szerzemények) túlléptek a punkban megszokott, polgárpukkasztó kliséken, és nem kevésbé megdöbbentő, de fordulataikban újszerű és egészen sajátosan misztikus világot teremtettek.A csapat ekkor már Londonban és Berlinben élt. 1983-ban ismerkedett meg Blixa Bargelddel, a nyugat-német Einstürzende Neubauten zenekar tagjával, akivel létrehozták a Bad Seeds együttest.

Ez a formáció egészen 2003-ig mindenhová követte Nicket. A Birthday Party sorsa korábban megpecsételődött. 1984-ben drog- és alkoholproblémák miatt az együttes szétzilálódott. Nick Cave kapcsolata a heroinnal a 70-es évek közepén kezdődött, s akkor vált intenzívvé, mikor édesapját 1978-ban egy autóbalesetben elvesztette.A Bad Seeds 1984-ben kezdte meg pályafutását Berlinben. Termékeny időszak volt ez Nick Cave számára is. Ekkor kezdte el írni az És meglátá a szamár az Úrnak angyalát c. regényét. A könyv 1989-ben jelent meg. Regényének befejezése után Brazíliába költözött, s csak 1993-ban tért vissza Londonba. 1996-ban itt jelent meg a Murder Ballads című albuma, ahol többek között a Where The Wild Roses Grow c. szám is hallható, amit Kylie Minogue-gal énekelt.

A 90-es évek végén megjelenő dalai már nem hordozzák a balladák véres-misztikus történeteit, helyette önéletrajzi és vallásos ihletettség figyelhető meg bennük. Ebben az időben szakított a kábítószerezéssel és az alkoholfogyasztással is. 1999 óta pedig házasságban él Susie Bick modellel, akitől ikrei születtek. 2001-ben új albummal jelentkezett, a No More Shall We Part c. koronggal. Majd jött a Nocturama, az Abattoir Blues és a Lyre of Orpheus. 2007 elején pedig létrehívta új zenekarát a Grindermant.Karizmatikus, vibráló egyéniség, akinek erejét nem sápasztja el egyébként mindent átható depressziója. Karizmáját pedig nemcsak koncert- és színháztermekben, de a filmvásznon is próbálta: Wim Wenders Berlin fölött az ég című filmjében szerepelt.

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk