Legendák - Sebestyén Márta
2007/12/16 08:00
1268 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Kristálytisztán zengő hangja egy életre bevésődött a hallgatókba, mikor a Szörényi-Bródy rockopera, az István, a király ősbemutatóján ő szólaltatta meg Rékát, Koppány lányát, akit Kovács Ottília alakított. Sebestyén Márta mára világhírű művész lett.

sebi Világhírű művész, a magyar népzene külhoni követe. Énekelt a Japán császár, a Spanyol király és az Angol királynő udvarában. Elénekelte a kilenc Oscar-díjat nyert Angol beteg betétdalát, mely a Szerelem, szerelem c. népdalból készül. Énekelt a Deep Forest világzene lemezén, melyért az együttes Grammy-díjat is nyert.

Sebestyén Márta 1957-ben látta meg a napvilágot Budapesten. Élete első pillanatától a zenében és a zenével él: "Mióta az eszemet tudom, énekelek. Számomra ez a világ legtermészetesebb állapota, olyan, mint madárnak a repülés. El sem tudom képzelni, milyen lenne, ha nem tudnék énekelni." Édesapja kutatóközgazdász, édesanyja, Farkas Ilona pedig népdalgyűjtő, aki Kodály Zoltán tanítványa volt. Édesanyja szájából hallotta az első népdalokat. S a kis Márti még beszélni sem tudott, mikor már hallás után bármit elénekelt. Valóban a zene, az ének lett az anyanyelve.

Budapesten a Radnóti Miklós Gimnáziumban érettségizett, majd a Magyar Képzőművészeti Főiskolára nyert felvételt, azonban alkotói tanulmányait az éneklés miatt félbeszakította. A népdalok világának bűvölete ragadta el lelkét: egy egészen ősi és varázslatos világé, amelynek mondandója, érzésvilága mit sem vesztett eredeti erejéből. Főként persze akkor érezzük mélységét és elevenségét, mikor Márta asszony áhítatos szépségű hangján szólal meg.

Sebestyén Márta ráadásul nemcsak dalainak előadása miatt járta be a magyarok lakta vidékeket, de azért is, hogy újabb és újabb nótákat tanuljon, fedezhessen fel maga és hallgatói gyönyörűségére. Rengeteget tanulhatott az erdélyi népdalgyűjtő Kallós Zoltántól is, aki emberi és művészi támogatásával segítette Sebestyén Márta útját. "Itt (Erdélyben) felerősödve jelenik meg minden: a zene tartalma, értelme, minden szó máshogyan hat itt. Az erdélyi magyarság nagy szeretettel és hálával fogad, mert úgy érzi, hogy érte teszek mindent".

Sebestyén Márta állandó fellépő partnere a Muzsikás együttes. A magyarlakta területek népdalait mellett szívesen énekel cigány, bolgár, délszláv és zsidó dalokat is. Hangja híd a kultúrák között. Emberi és művészi érdemeit számos díjjal jutalmazták: megkapta 1984-ben Az év énekesnője díjat, 1991-ben a Liszt Ferenc-díjat, 1996-ban a Déri János-díjat, 1999-ben a Kossuth-díjat, 2003-ban a Prima Primissima-díjat, majd 2005-ben a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztjét. Külhoni kitüntetésekben sem volt hiány: Olaszországban a Diploma alla Carriera és a Chinciano Fellini díjjal ismerték el érdemeit.

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk