Marilyn Monroe és Billy Wilder filmjei DVD-n.
2001/11/15 00:00
1191 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
DVD ajánló rovatunkban már eddig is többször felhívtuk a figyelmet arra, hogy a DVD-n nem kizárólag a közelmúlt nagy sikerei látnak napvilágot, hanem a filmtörténet patinás művei is. Most az őszi megjelenések közül Marilyn Monroe és Billy Wilder filmjeit ajánljuk a filmklasszikusok kedvelőinek.

Kallódó emberek /The Misfits/ 1961, 120 perc /MGM/

Rendezo: John Huston

Marilyn Monroe és Clarke Gable utolsó alakítása látható ezen a DVD-n. Roslyn (Monroe) Renóban elválik, majd vigaszt és szórakozást keres három különc társaságában, akik vadlovak befogására készülnek. Beleszeret az idősödő rodeo-lovasba, Gay-be (Gable), de románcuknak a nagy vadászat kezdete véget vet. Most kiderül a valóság: a három férfi szabadság-szeretete, vagánysága mögött egy belső érték nélküli élet üressége tátong. Az üldözőket csak az érdekli, hogy lehetőleg minél több lovat összetereljenek, s egy takarmányt előállító gyárnak eladják őket. Csak Perce (Montgomery Cliff) a csapat legifjabbja ismerte fel, hogy cselekedeteik mennyire visszataszítóak Roslyn számára. Iránta érzett csodálata miatt szabadon engedi a fogva tartott lovakat. Gay emiatt teljesen elveszti önuralmát. Még egy utolsó drámai kísérletet tesz önbecsülésének megőrzésére, és ismét elfogja a vezérmént. De már túl késő, a csapat éppúgy összetörik, mint Roslyn jobb élet iránt táplált reményei. John Huston és Arthur Miller célja az amerikai hősmítosz szétrombolása és az üzleti szemlélet megvádolása.

Extrák: A film eredeti előzetese
80%

Van, aki forrón szereti /Some Like It Hot - Special Edition/ 1959 116 perc /MGM/

Rendezo: Billy Wilder

Joe a szaxofonos (Tony Curtis) és Jerry a nagybőgős (Jack Lemmon) a húszas évek végén mint dzsesszmuzsikusok tengetik egyhangú napjaikat. Véletlenül tanúi lesznek a maffia egyik leszámolási akciójának, mire az egyik gengszter bandája a nyomukba szegődik. Kényszerhelyzetükben mindketten nőnek öltöznek, hogy egy leányzenekar tagjaiként floridai vendégszereplésre utazzanak. Joe, alias Josephine beleszeret a vonzó-naív Virágba (Marilyn Monroe). Hogy közelebb férkőzhessen hozzá, egy további szerepbe bújik: milliomosként próbálja meghódítani a szívét. Jerry, alias Daphne ugyancsak szerelmi kalandba keveredik a milliomos III. Osgood Fieldinggel, aki teljes szívével lángra lobban a nőnek vélt nagybőgős iránt. A milliomos segítségével sikerül az üldözötteknek otthagyniuk az együttest és a gengsztereket. Ezek után Joe, Virág legnagyobb örömére, felfedi igazi énjét. Amikor Osgood házassági ajánlatára Jerry is leveti az álarcot, az rendíthetetlen nyugalommal közli, hogy "senki sem tökéletes…". Billy Wilder egy ötperces kabarétréfából, amely két menekülő pasasról szólt, egy fantasztikus szerepcserés játékot varázsol, tele csodálatos párbeszédekkel és kétértelmű kifejezésekkel. Minduntalan a lelepleződés veszélye fenyegeti hőseinket - ám a pergő események mindig hoznak valamiféle fordulatot. A gesztusok és a mimikák is remekül szolgálják a szórakoztatást, akárcsak az a mód, ahogy Monroe a saját image-át parodizálja.

Extrák: "Nosztalgikus visszaemlékezés" Tony Curtis közreműködésével, emlékek a női zenekarról, eddig soha nem publikált fotók Marilyn Monroe-ról, Tony Curtisről és Jack Lemmonról, fotógaléria, eredeti filmelőzetes.
100%

A legénylakás /The Apartment/ 1960 125 perc /MGM/

Rendezo: Billy Wilder

C.C.Baxter (Jack Lemmon) jelentéktelen ügyintéző, aki esténként szerelmi légyottokhoz át szokta engedni legénylakását a főnökeinek. Hivatali előmenetele kedvéért ismételten enged a nógatásoknak, míg egy este ott nem találja a lakásán közvetlen főnöke elhagyott szeretőjét, aki bánatában majdnem öngyilkos lett. Miss Kubelik (Shirley MacLaine) az illető, a liftes lány, akibe Baxter maga is szerelmes. Megmenti az életét, s első ízben emeli fel szavát mind a saját, mind a lány érdekében. A két fiatal végül, ha nehezen is, egymásra talál. Billy Wilder filmszatíráját Jack Lemmon humora és az irodai kiszolgáltatottság leleplezése együttesen avatja mesterművé.

Extrák: Eredeti filmelőzetes
80%

Irma, Te édes! /Irma La Douce/ 1963 143 perc /MGM/

Renezo: Billy Wilder

A helyszín Párizs. Itt él Irma (Shirley MacLaine) stricik, kocsmai jómadarak és rendőrök tarka világában, s lassacskán azonosul környezetével. Egészen addig, míg az új rendőr, Nestor (Jack Lemmon) a züllött életmódot igencsak össze nem zavarja. Egy razzia során még a saját főnökét is őrizetbe veszi, ami miatt az állásából is kirakják. Ezután tévedésből kivonja a forgalomból Irma stricijét, és mint annak utódja dolgozik egész nap látástól vakulásig, hogy éjszaka mint egy bohém, gáláns úriember a saját nőjének vendégévé váljék. Irma semmit sem sejt, és szerelmes lesz a gazdagnak hitt férfibe. Az igazi Nestornak azonban fel kell adnia a dandy szerepét, hogy Irmával egymásra találhassanak. A film meggyőzően mutatja be, hogy egy vérbeli komédiában a pénzért vásárolt szerelem sem lehet tabu.

Extrák: Eredeti filmelőzetes
90%

Nem a filmet, hanem a DVD kivitelét és technikai minőségét jelöli a %-os értékelés.

Pölöskey István

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.