Menedéket nyújt a vers
2012/11/05 08:41
2232 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Idén is átadták a Kultúraközvetítők Társaságának Fehér Rózsa díját. A győztesről egy titkos szavazás keretében döntöttek. A választás idén a Magyar Versmondók Egyesületére esett.

dijatvetel_feher_rozsa_dij_magyar_versmondok_egyesulete_520

Már húsz éve annak, hogy a kultúra, a közművelődés és a közoktatás elkötelezett tagjai összeálltak és megalapították a Kultúraközvetítők Társaságát. Ars poeticájuk a kulturális értékek megőrzése, terjesztése és a felnövekvő generációk kulturális nevelése.

A néhány éve elhunyt alapító Hidy Péter szociológus révén 1995-ben a Társaság létrehozta a Fehér Rózsa díjat. Ezzel jutalmazzák a művészeti élet és a közművelődés legjobbjait. 

feher_rozsa_dij_versmondok_egyesulete A díjat olyanoknak adományozzák, akik a legtöbbet tették az adott évben a kulturális értékközvetítésért. A korábbi díjazottak között olyan nevek szerepelnek, mint Kocsis Zoltán, Mészöly Dezső, Poszler György, Hegedűs Géza, Popper Péter, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Pesti Est szerkesztősége, N. Kósa Judit újságíró, Saly Noémi irodalomtörténész, a Kaláka zenekar és az Alexandra Könyvesház.

Az idei díjazott a Magyar Versmondók Egyesülete lett, valamint Dr. Merics Imre műgyűjtő és Nagy Bálint építész is részesült az elismerésben, amely együtt jár a Kultúraközvetítők Társaságának tiszteletbeli tagságával. A díjat a Baranya megyei Tormás községen adták át, Dr. Merics Imre gyűjteményének helyszínén.

A Magyar Versmondók Egyesületének alapítóelnöke, Kiss László elmondta: húsz éves fennállásuk alatt több mint 30 ezer költészetkedvelő és versmondó fordult meg a szervezet soraiban, közel száz színművészt, ugyanennyi rendezőt, előadóművészt, kommunikációs szakembert és pedagógust indítottak el a pályán.

lutter_imre_koszontoje A szervezet ügyvezető elnöke, Lutter Imre hozzátette: az egyesület a szakmai műhelymunkák és a versenyek szervezése mellett évek óta a nagyobb nyilvánosság előtt végzi munkáját. Példaként említette a költészet napi programsorozatukat, amin legutóbb közel 600 vendég vett részt, a 14. Kaleidoszkóp VersFesztivált, amely 4000 látogatóval rekord nézőszámot állított fel Nyíregyházán, az elmúlt években a közmédiában megjelent versfilmeket, valamint az egyesület által működtetett tematikus honlapokat és az online Versrádiót, amit a Magyar Marketingszövetség 2010-ben Az Év Honlapja versenyen több száz orgánum között különdíjjal jutalmazott.

A két vezető ígéretet tett arra, hogy elnökségükkel, művésztársaikkal és önkénteseikkel továbbra is azon lesznek, hogy minél több ember megérezze, milyen menedéket nyújthat a vers az élet legkülönbözőbb helyzeteiben.

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk