Mesterek - Szepes Mária
2007/12/16 08:00
1188 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Akárcsak Faludy György, Szepes Mária is végig élte a XX. századot annak minden szépségével és csúfos epizódjával. Együtt lélegzett a századdal, s nemcsak hosszú élet, de bőséges tapasztalás is osztályrészül jutott neki.

szepes 1908. december 14-én látta meg a napvilágot Szepes Mária, bár akkor még Scherbák Magdának hívták. Vagy egyszerűen csak Magdikának. A kis Magda egy igazi művész család karjaiba érkezett: édesapja Scherbák Sándor (később Papír Sándorra változtatja nevét) és édesanyja Kronémer Mária (művésznevén: Kornai Margit) mindketten színészek voltak. A kis Magda vagy Mária (hiszen ezen a néven is szólították) második gyermeke volt szüleinek. Bátyja Scherbák Viktor nyelvész volt és filozófus és Máriához hasonlóan író lett. (Hogy itt is komplikáljuk a névadást: Wiktor Charon néven írt, Galántai és Papír Viktor néven dolgozott filmesként.)

Szepes Mária (Papír Magdaként) hároméves korától szerepelt színpadon. Édesapja 1911-ben megalapította az Újpesti Népszínházat, s Mária itt volt gyermekszínész. Szepes Mária korán elvesztette édesapját. A megözvegyült Kornai Margit 1915-ben újra férjhez ment Balogh Béla filmrendezőhöz. A kis Mária a Rökk Szilárd utcai elemi iskolába járt, s közben már nem csak a színpadon, de a filmvásznon is feltűnt - némafilmekben.

Tizenhét éves korában leteszi a balettvizsgáját, majd a kereskedelmi érettségit, s ezután a Walter-féle szemináriumban irodalmat, pszichológiát és művészettörténetet hallgatott. 1930-ban férjhez megy Szepes Bélához. Férje rendkívül sokoldalú tehetség: képzőművész és olimpiai ezüstérmes, aki többszörös atléta- és síbajnok volt. Az esküvő lett immár többedik átkeresztelője Máriának: ekkor vette fel a Szepes Mária nevet. Nászútra Berlinbe utazta. Így kötötték össze a kellemest a hasznossal: Szepes Béla ugyanis német lapoknál írt cikkeket és készített karikatúrákat. Mézesheteiken is dolgozott hát kicsit.

Végül három évet töltöttek Berlinben. Mária ez alatt az idő alatt tanult, és közben karcolatokat írt német lapokba. Gerling professzornál pszichológiát, összehasonlító vallásfilozófiát és irodalomtörténetet hallgatott. Vizsgáit azonban már nem tehette le: professzorát ugyanis nácik tartóztatták le és hurcolták el. Visszatérnek tehát Budapestre, ahol Mária újságíróként dolgozott, férje pedig apósa néhány filmjéből vállalt részt mint forgatókönyvíró vagy rendezőasszisztens.

1938 koranyarán született meg egyetlen gyermekük Szepes Miklós Béla, akit azonban hét hónapos korában elveszítettek. Hogy a tragikus és fájdalmas eseményt feldolgozhassák, elhagyták addigi otthonuk, és új lakásba költöztek. Szepes Mária pedig megszállottan dolgozni kezdett: 1939-ben Tihanyban elkezdte megírni - később legnépszerűbb regényét - a Vörös oroszlánt, ezt a csodálatos alkímiáról és reinkarnációról szóló történetet. Művén öt évig dolgozott.

A 40-es évek elején már filmforgatókönyveket írt Szepes Mária nevelőapja filmvállalatának Orsi Mária néven. Vele párhuzamosan pedig dalszövegek is születnek keze alól, mint például a Ne kérdezd, ki voltam sláger szövegét. Ezekből a munkákból élt meg. Hamarosan azonban már nem a megélhetése, de élete forgott kockán: zsidó származása miatt őt is üldözték, így testvérével együtt annak leányfalui nyaralójába szöktek, és itt húzták ki a vészes időket. Férje, aki katolikusként "védett" volt, Pesten próbált segíteni rajtuk. A háború végén férjével egy pasaréti villa romját hozták helyre, és oda költöztek. Ebben az időben előadásokat tartott a Bristol Szállóban és a Zeneakadémián. Mindig teltházzal.

Folytatjuk...

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk