Mesterek - Szepes Mária II.
2007/12/16 08:00
824 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Akárcsak Faludy György, Szepes Mária is végig élte a XX. századot annak minden szépségével és csúfos epizódjával. Együtt lélegzett a századdal, s nemcsak hosszú élet, de bőséges tapasztalás is osztályrészül jutott neki.

szep Aztán jött az "átkos". Az 1946-ban megjelent Vörös Oroszlánt (amin akkor még az Orsi Mária művésznév szerepelt) sikere ellenére - vagy éppen emiatt - veszélyes és felforgató regénynek minősítették és betiltották, példányait lefoglalták és bezúzták. Negyven évig betiltott könyv volt, közben Orsi Máriát pedig körözték (!). Hogy néhány példány megmenekült belőle, az Hamvas Bélának (!) volt köszönhető, aki négy kötetet elrejtett, majd az egyik ki is jutott Amerikába, ahol kiadták. 1947-ben már Németországban is megjelent - óriási sikert aratva.

A negyvenes évek vége felé világossá vált, hogy előadásait immár nem tarthatja nagy plénum előtt Szepes Mária, ezért saját lakásán kezdte el az Academia Occulta óráit 1947-től. Az előadások anyagát másolták, és szamizdat kiadványként terjesztették. Az órákon olyan nagy nevek fordultak meg, mint Baktay Ervin, Várkonyi Nándor vagy Hamvas Béla.

Mint oly sok magyar író, Szepes Mária is a gyerekirodalommal kezdett el foglalkozni a legsötétebb és legnyomasztóbb években. Szepes Mária tehát ekkor kezdte el megírni Pöttyös Panni című sorozatát. A hatalmas sikert arató könyvek számos kiadást megértek. Szüleink még ezeken nőttek fel, s minden esély adott, hogy gyerekeink is olvashassák a tüneményes könyveket.

Csak a Vörös Oroszlánhoz mérhető regényfolyamát, a Raguel hét tanítványát 1947-ben kezdte el megírni. Könyvfolyam külön érdekessége, hogy bővelkedik az önéletrajzi elemekben, így nemcsak Szepes Máriáról, de testvéréről, Viktorról is portrét kaphatunk általa.

Ezoterikus könyveinek egész sora jelent meg a rendszerváltás idején, majd azt követően is. Szepes Mária élete utolsó percéig alkotott. Szívesen szerepeltették a televízióban és filmfelvételeken egyaránt. Szepes Mária ugyanolyan egyetemes elme volt, mint Hamvas Béla, Weöres Sándor vagy éppen Müller Péter. Vallások felett álló tanításokkal ismertettek meg könyvei: élni és meghalni tanítottak bennünket.

Életében számos kitüntetést tudhatott magáénak: így 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét kapta meg, majd 1998-ban a Középkeresztet érdemelte ki. Alapító fővédnöke volt az 1997-ben meginduló Szintézis Szabadegyetemnek. Műveit a Szegedi Egyetem Filozófia Tanszékén tankönyvnek tekintik.

"Az a mániám, vagy szent őrületem, hogy amit írok, azt érdekesen írjam. Nincs jogom untatni sem tudománnyal, sem művészettel senkit. Százötven könyvem jelent meg eddig, de kétszáz lesz azután, ha én már levetem a testemet..."

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk