Milos Forman
2004/08/11 08:00
2475 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Talán ő az egyetlen olyan filmes, akit igazán nemzetközinek tekintenek, ugyanis nem érte megkülönböztetés sem műfaja, sem nemzetisége miatt.

Milos Forman azon kevésszámú rendező-színészek közé tartozik, kiknek élete és munkái asszimilálták és egyesítették az európai és az amerikai filmgyártás legjavát. A cseh újhullám meghatározó alakja Csehszlovákiában született, 1932. február 18-án. Bár kamaszkori vágya - hogy színész legyen - nem vált elsődlegesen valóra, rendezői rátermettségét rövid idő alatt sikerült bizonyítania. Majd ezt megismételte választott hazájában is, így nem csak remek cseh rendező, hanem világhíres filmes is vált belőle, a filmipar egyik legnagyobb klasszikusa. Még a főiskolai évek alatt ismerkedett meg a mozival, s szinte azonnal a cseh újhullám élére állt. Otthon forgatott filmjei (Fekete Péter, Egy szöszi szerelme, Tűz van, babám!) keserűen ironikus látásmódról tanúskodnak, szatirikus éllel rendelkeznek.

1968-ban a prágai tavasz eltiprása után Milos Forman elhagyta országát, s olyan alkotásokkal szerzett magának nemzetközi hírnevet és elismerést, mint a Hair, a Ragtime, Valmont, One Flew Over the Cuckoo's Nest (Száll a kakukk fészkére) és az Amadeus. (Az utóbbi két produkcióért a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjjal is kitüntették.)
Az igazi elismerést (és az Oscar-szobrocskát) az elmegyógyintézetben játszódó Száll a kakukk fészkére című Ken Kesey-regény adaptációja hozta meg számára,. amit a hippi-korszaknak örök emléket állító Hair, a Salieri és Mozart viszonyát boncolgató Amadeus követett, valamint a hőskor Amerikájába betekintő Ragtime vagy a Larry Flynt, a provokátor és az Ember a Holdon.
Milos Forman két ikerpár édesapja, Matej és Petr még első házasságából Csehszlovákiában született. Andrew és James már a rendező második házasságában, Amerikában látta meg a napvilágot - neveiket az Ember a Holdon című film inspirálta, nevesen Andy Kaufman karaktere és az őt megformáló Jim Carrey iránti mély szimpátia. A hetvenhárom éves rendező ma a Columbia Egyetem film szakának vezető professzora.

Milos Forman jelentősebb alkotásai

  • Lányok és fiúk (1957)
  • Fekete Péter (1963)
  • Egy szöszi szerelme (1965)
  • Tűz van, babám! (1967)
  • Száll a kakukk fészkére (1975)
  • Hair (1979)
  • Ragtime (1981)
  • Amadeus I-II. (1984)
  • Ember a Holdon (1999)
  • Ég velünk (2000)

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk