Mit olvasunk szívesen?
2012/07/19 08:00
1412 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Azt mondják egyre kevesebbet olvasunk, mégis a könyveladási listák igazolják hogy az emberek igenis évről évre vesznek és olvasnak könyveket. A probléma inkább az, nem mindegy, hogy mit olvasunk.

konyvesbolt_520

A nagyobb könyváruházak időszakosan közzéteszik könyveladási statisztikáikat, de bármikor tájékozódhatunk, ha bemegyünk egy nagyobb boltba és körülnézünk, hogy mit árulnak a bestseller polcon. Ezek a könyvek ugyanis amik a legjobban fogynak, vagyis amiket a legtöbben olvasunk. Persze félreértés ne essék, korántsem szépirodalmi alkotásokról van szó. Az érdeklődés középpontjában letűnt Tv-sek, újságírók, médiaguruk és valóságshow szereplők könyvei állnak. Időnként persze becsúszik egy-egy jó lektűr, vagy egy ponyva is.

konyvek_200 Elgondolkodtató tények ezek egy olyan országban melynek legnagyobb gondolkodói, szabadságharcosai és újságírói életüket szentelték a szépirodalomnak. Vajon mit gondolna Kosztolányi Dezső és Karinthy Frigyes, ha besétálna ma egy ilyen boltba? Ennél azonban talán fontosabb hogy mi magunk hogyan ítéljük meg ezeket a könyveket. Ha ugyanis csak ezek olvasása nyújt igazi örömöt, akkor tényleg nagy baj van.

Reneszánszát élik az önsegítő könyvek is. Sokan úgy gondolják, hogy egy-egy olykor füzetke vékonyságú, ám több ezer forintos könyv megvásárlásával valódi megoldásokat és bölcs tanácsokat kaphatnak. Már minden kérdésünkre van megoldás és minden problémánkat tudják orvosolni, ám valamiért mégis évről évre egyre jobban fogynak ezek a könyvek.

Szintén nagy érdeklődésnek örvendenek azok a könyvek, melyekben még aktív vagy már visszavonult televíziós személyiségek teregetik ki szakmájuk szennyesét. Igaz, a fogalmazványokban sokszor kevés a konkrétum, inkább csak sérelmek, üres frázisok és puffogás árad belőlük, valamiért mégis mindenki szeretne bepillantást nyerni az életükbe.

Előkelő helyen szerepelnek a botránykönyvek is. Az illegális bizniszek, a szeretői kapcsolatok vagy egy letartóztatás is elég lehet ahhoz, hogy száz oldalas könyveket írjanak róla, amit az emberek aztán szétkapkodnak.

A kérdés csak annyi, miért nem tudunk már leülni és végigolvasni egy regényt? Miért nem jelent már élvezetet számunkra hogy megismerünk fontos alkotásokat és olyan műveket, mely kultúránk része és mely valóban formálhatná gondolkodásunkat, gyarapíthatná tudásunkat és változtathatna életünkön? A világ egyre inkább a sztárokra figyel, a tévében szereplő személyekre kíváncsi, ők azok akikről a legtöbb hír születik és akiknek az életét sokszor saját magunkénál is izgalmasabbnak érezzük. Ezzel azonban elmegyünk az igazán fontos dolgok mellett és hagyjuk beszűkülni a tudatunkat. Ha nem olvassuk el a magyar- és a világirodalom remekeit, és nem ismerjük meg a kortárs alkotók műveit, nem tehetünk szert sem általános műveltségre, sem megfelelő látásmódra! Ezzel hátráltatjuk saját fejlődésünket, nem hagyjuk kibontakozni érzelmi világunkat és nem tanuljuk meg felismerni, hogy mik az igazán fontos értékek az életben! Jegyezzük meg, egy jó könyv nem csak szórakoztat, de nevel, tanít is!

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk