Mit tanulhatunk a slam poetry-ből?
2015/03/12 08:00
3856 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A slam poetry az egyik legnehezebb meghatározható kulturális mozgalma az elmúlt évtizednek. Folyamatosan próbálják meghatározni, gyakorlatilag már a műfaj részévé vált, hogy meghatározza önmagát. Az erőssége, hogy folyamatosan képes megújulni, új formákkal kísérletezni.

Mi a slam poetry?

Talán ez a legvitatottabb kérdés a slammel kapcsolatban. A slam pontos meghatározása a műfaj jeles képviselői számára is gondot jelent. Nem egy interjúban zárkóznak el ettől a kérdéstől, vagy éppenséggel adnak egymástól teljesen eltérő válaszokat.
A slam poetry a vers, az előadóművészet és a hip-hop kultúra elemeit ötvöző, közönség előtt 3-4 percben előadott műfaj. A lényeg sokal inkább az előadáson - mint végső produktumon - van, mintsem az írott szövegen. Vannak improvizatív és zenével ötvözött változatai, de alapértelmezés szerint a slam előre megírt szöveg alapján, zenei aláfestés nélkül előadott mű. 

A gyökerei

A slam poetry kezdetei 1984 novemberére datálhatók, a Get Me High Chicago-i lounge színpadára. Eleinte teljesen kis közönnséggel zajlottak az események, gyakorlatilag abból állt, hogy amatőr költők - fűzfapoéták olvasták fel - adták elő műveiket kisebb közönség előtt. Ez az idők során már nagyon sok formát öltött, versenyszerűen, csapatosan, zenével, színházzal ötvözték. A műfaj hihetetlen nagy szabadságot szab, és mivel önmagában is több művészeti forma ötvözete, könnyen párosítható bármilyen stílussal. 

Salm Poetry Magyarországon

Magyarországon az elmúlt néhány év egyik legtrendibb műfajának és kutlurális mozgalmának mondható a slam poetry. Ugyanakkor ellentmond annak az előítéletnek, hogy a soron következő új nemzedék közömbös lenne a kultúra, az irodalom és az őt körülvevő világgal szemben. Egyáltalán nem az. A slam pedig Magyarországon is megtalálta egy lehetséges formáját annak, hogy hogyan szólítsa meg ezt a célközönséget, hogyan vegye rá, hogy beleszóljon a külvilág dolgaiba. A műfaj egyik legfontosabb tényezője, hogy bárki számára teljesen nyitott. Míg egy pályakezdő költő elindulását az első irodalmi folyóiratban való megjelenésig több évnyi előkészület előzi meg, a slam poetry színpadán gyakorlatilag kettesben vagy a mikrofonnal, a közönség figyeli minden mozdulatodat, és három perc alatt eldől, hogy a mennybe vagy pokolra küldenek.

Az utóbbira nem sok példa van – a slam nézői nem csak közönséget, hanem többnyire közösséget is képeznek. Nagyon ritkán van az, hogy egy kezdő fellépőt kihurrogjanak, a műfaj hiehetetlenüól nyitott a kezdők számára. Minden jól sikerült sort, minden jó poént megtapsolnak, bátorítanak. Úgy hogy aki magában érzi a kakaót, annak mindenképpen érdemes kipróbálnia ezt a műfajt :)
A magyarországi slam poertyről bővebben a hivatalos oldalukon olvashattok, az eseményekről a Slam Poetry Magyarország hivatalos facebook oldalán is tájékozódhattok.

Slam a határokon túl

A magyar slam poetry híre hamar átlépte az országhatárokat. Erdélyben 3 éve alakult meg a slam poetry mozgalom, két éve pedig már Felvidéken is egyre aktívabban űzik ezt a műfajt. 

A magyarországi slam mozgalom nemzetközi szinten való kiemelkedésének köszönhető, hogy Romániában először magyarul tett szert nagyobb rajongói táborra ez a műfaj, majd a magyar szervezők kezdeményezésére indult el a slam poetry román vonala is Erdélyben, Kolozsváron.

Slam versenyek

Magyarországon 2014-ben már a harmadik országos slam poetry bajnokságot szervezték meg. Természetesen mindhárom hibátlan teltházzal zajlott (3 héttel az esemény előtt már lehetetlenség volt jegyet kapni), produkció szempontjából egyre komolyabb és egyre színvonalasabb megoldásokkal találhattuk szembe magunkat. Budapesten a havi klubrendezvényeken bárki megmérettethet akár a legjobbak között, tavasszal pedig a harmadik csapatos slam bajnokságra kerül sor. 

Horváth Kristóf "Színész Bob" a III. Országos Slam Poetry Bajnokság döntőjén

Slam vs. Irodalom

Az elmúlt náhyán évben a slam hatalmas népszerűségre tett szert – nem csupán a fiatal generációk körében. Ugyanakkor a kortárs irodalom képviselői és kritikusai folyamatosan támadták, mondván, hogy a magas kultúra ellen szól, elveszi a figyelmet az irodalomról. Folyamatos vita övezte azt a kérdést is, hogy mondható-e egy slam poetry szöveg versnek, egyáltalén tekinthetünk-e rá úgy, mint művészi alkotásra. Manapság nagyjából megbékélni látszik a két tábor. Számos olyan közreműködésre van példa, ahol a műfajok megtalálják a közös forrási pontot, és egyre gyakrabban kerül már be a slam irodalomórákba is, egyre nyitottabbak irányában a tanárok. A slam poetry műfaja a hagyományos kultúrát. az olvasást nem helyettesíti, hanem népszerűsíti, felhívja rá a figyelmet. Remélhetőleg a közeljövőben minél több sikeres próbálkozás fog születni ezen a téren, hisz a lehetőség ott van, csupán élni kell vele.

Mi a társadalmi szerepe?

A slam poetry mentalitásában a szólásszabadság jogát és a társadalom dolgaiba való beleszólás fontosságát helyezi előtérbe. Egy jó kifejezési forma, gyakorlatilag az ember kiállhat, és egy műfaj keretein belül elmondhatja, hogy mi baja van a világgal. Célja ugyanakkor, hogy elgondolkodtasson, feldobjon új témákat, lehetséges nézőpontokra világítson rá, mindezt játékosan, időnként versesen, és nem egyszer a közönség rekeszizmainak jelentős megmérettetésre.

A slam poetry (lehetséges) szerepe az oktatásban

Egy slam poetry szöveg műfajilag tökéletesen alkalmas arra, hogy valamit értelmezzen, magyarázzon, elgondolkodtasson. Ilyen értelemben pedig ha bármilyen jellegű irodalmi témakörrel hozzuk kapcsolatba, segít abban, hogy közelebb kerüljünk az adott klasszikus műhöz, hogy feltárjuk lehetséges értelmezéseit, hogy elgondolkodjunk rajta és tovább értelmezzük. Ezért egyértelmű, hogy nem eltereli a figyelmet sem a klasszikus- sem a kortárs irodalomról, hanem épp ellenkezőleg: műfajának emberközelisége, pörgőssége révén felhívja a diákok figyelmét egy olyan irodalmi műre, amely lehet, hogy különben nem váltott volna ki belőlük érdeklődést.

Figyelem előtt kell tartanunk azt is, hogy a 90 után született generáció egyszerre sokkal több információt képes befogadni – egyszerűen ebben nőtt fel, ehhez van szokva. És nem csupán képes erre, hanem folyamatosan igényli ezt az információáradatot. Ezért a slam poetry műfaja egy jó csatorna lehet arra, hogy a kalsszikusok vagy éppen a kortársak közvetlenebb módon érjék el a diákok fülét, nyitottabb fogadtatásra találjanak a diákság körében.

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk