Most kiderül, hogyan csinálták
2012/11/05 08:00
1309 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

1944. március 24-én az éjszakai órákban 76 szövetséges katona kereket oldott a nyugat-lengyelországi Stalag Luft III. hadifogoly-táborból. A létesítmény védelmi rendszerét korábban mindenki kijátszhatatlannak tartotta, ezért adódik a kérdés: miként kerülhetett sor a hadtörténet egyik leghíresebb szökésére?

A National Geographic Channel A nagy szökés című kétrészes mini sorozatában egy régészekből és mérnökből álló csoport igyekszik megválaszolni ezt a kérdést, a hadifoglyok által ásott alagút vizsgálata, valamint veterán katonák beszámolói alapján.  

A Stalag Luft III. fogolytábort a II. világháború legkülönlegesebb létesítményei közt tartják számon a hadtörténészek, hiszen az itt őrzött több mint tízezer férfi egytől egyig a szövetséges légierő katonája volt, méghozzá nem is akármilyen. A katonák "problémás rosszfiúk" voltak, akik valamelyik másik táborból egy, vagy több alkalommal már megpróbáltak kereket oldani. Mindezek ismeretében nem csoda, hogy a németek szuperbiztonságosra építették a Stalag Luft III-t. A 24 hektáros területet őrtornyokkal megerősített kettős szögesdrót-kerítés övezte, a foglyok szállásául szolgáló barakkok pedig téglalábakon álltak, hogy minden alagút-ásási kísérletre azonnal fény derüljön. A közösségi épületek, mint például a tábori színház elkülönülten álltak, és állig felfegyverzett katonák hada őrizte őket, mindezek tetejébe pedig az egész tábor homokra épült, egy laza, omlékony anyagra, melybe köztudottan nehéz alagutat mélyíteni.  És ennek ellenére 1944. március 24-én megtörtént a csoda: egyetlen éjszaka alatt 76 fogoly megszökött a náci Németország egyik legbiztonságosabb táborából egy alagúton át, melyet a szökevények fogvatartóik orra előtt ástak heteken keresztül.

Miként áshattak ki ezek az emberek egy száz méter hosszú alagutat észrevétlenül? Hogyan juthattak hozzá mindazon eszközökhöz, melyek birtokában megszökhettek, majd az országból is eltűnhettek? A Nat Geo kétrészes izgalmas sorozatában egy régészekből és történészekből álló csapat igyekszik választ találni a kérdésekre.

Bemutató: 2012. november 25-én, vasárnap este 8-kor és 9-kor – National Geographic Channel.

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.