Művész mozik Budapesten I.
2014/11/20 15:17
6179 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Honnan indult a „művész mozi mozgalom”, és mi a szerepe ma a művész moziknak?

Mi is az a művész mozi?

Ma Magyarországon megkülönböztetjük a „multiplex” és a „hagyományos” vagy művész mozikat. A multiplex mozik elsősorban hollywoodi gyártású, világszerte ismert filmeket vetítenek, műsorukon széles közönségnek szóló, szórakoztató jellegű alkotások szerepelnek. A mozik kényelmes, magas fejtámlás székekkel vannak kialakítva, sok teremmel, korszerű technikával, gazdag büfékínálattal, és ennek megfelelően magas jegyárakkal. Ezzel szemben a hagyományos mozikban csak 1-2 terem van, és az ülések szűkebbek, hiszen a tervezők célja az volt, hogy minél több néző beférjen. Elsősorban európai filmeket vetítenek, gyakran úgynevezett művészfilmeket, amelyek elsődleges célja valamiféle mély mondanivaló átadása, amit művészi eszközökkel és színvonalon tesznek. A művészfilm fogalma nem pontosan meghatározott, sokszor a „kommersz”, szórakoztató jellegű, kereskedelmi céllal létrejött filmektől való megkülönböztetésre használják. A fogalom maga vitatható, hiszen a „kommersz” filmek is hordozhatnak mély emberi, társadalmi mondanivalót, és lehetnek művészi igényűek.

1

Tulajdonképpen a multiplex mozik megjelenése előtt Magyarországon minden mozi a „hagyományos” kategóriába volt sorolható. Az első multiplex mozit 1996-ban nyitották a Duna Plazában, Hollywood Multiplex Duna Plaza néven. Ezt követően sorra jelentek meg az újabb multiplexek, egyre népszerűbbek lettek, és a nagy költségvetésű mozik fokozatosan háttérbe szorították az igényes, de kis költségvetésű mozikat. Utóbbiak népszerűségüket az olcsó jegyárakkal próbálták fenntartani, de a közönség még így is egyre inkább a hollywoodi, „kommersz” filmek felé fordult. Ezért egyre több kis mozi kényszerült arra, hogy bezárja kapuit, illetve funkciót váltva – például bár vagy kávézó formájában – működjön tovább.

Az 1990-es évek jött létre a budapesti Art-mozi hálózat, elsősorban a minőségi európai és magyar filmek terjesztésének érdekében, amelyhez akkor 11 mozi csatlakozott. A hálózat a multiplex mozik által támasztott verseny és a csökkenő állami támogatások miatt kénytelen volt egyre inkább a művész mozik fennmaradásának ügyére koncentrálni.

cinema2

Mai művész mozik Budapesten

Jelen pillanatban Budapesten hat művész mozi működik: a Budapest Film által üzemeltetett Művész, Puskin és Toldi mozik, valamint a Cirko-Gejzír, az Uránia, és az idén újra megnyílt Tabán Kinotéka. A továbbiakban ezeket a mozikat mutatjuk be röviden.

Cirko-Gejzír

A mozi 1994-ben alakult, és azóta is híres arról, hogy nem fél a társadalmilag vitatott, olykor botrányt keltő témáknak teret adni. Az alternatív jelleg a kis mozi arculatán is meglátszik: a teremben az első sorban kanapék várják a nézőket. Műsora is egyedi: rendszeresen szerepelnek film-marathoni vetítések (például Tarr Béla 5 órás alkotásaiból), illetve olyan felkavaró témákkal foglalkozó filmek mint a homoszexualitás, a mentális zavarok, mély lelki problémák, brutalitás, fogyatékosság, kisebbségek. A mozi közönsége elsősorban a művelt, nyitott, kortárs művészetet kedvelő értelmiségi fiatalokból kerül ki, akik szeretik megmozgatni, újraértelmezni a hagyományokat.

Művész

A mozi 25 éve nyitott meg az Oktogonhoz közel a körúton. Ez a legszélesebb választékkal rendelkező művész mozi, amely ráadásul 5 teremmel rendelkezik, és moziplakátok helyett feltűnő, kortárs installációkkal hirdeti a vetítéseket. Az épületben könyv- és lemezbolt, valamint színes gyöngyöket árusító hobbi-ékszerbolt is működik.

Puskin 

A Puskin szintén központi helyen, a Kossuth Lajos utcában található. Ez az egyik legrégebbi budapesti mozi: kapuit 1926-ban nyitotta meg. Három teremmel működik, az épületben kávéház és videotéka is üzemel. Műsorára rendszeresen tűz tematikus filmheteket, illetve gyerekeknek szóló matinékat is.

Tabán

1910-ben Buda első mozijaként nyílt meg először a Tabán Kinotéka, akkor Palota néven. Két teremmel és gyakran tematikus vetítésekkel várja vendégeit. A moziban videotéka is üzemel.

Toldi

Budapest legkorszerűbb művészmozija, amely 2008-ban egy jelentős felújítás után nyílt meg újra, két teremmel várja vendégeit. Klubként, kávézóként is üzemel, és rendszeresen ad otthont fesztiváloknak, filmes rendezvényeknek.

Uránia Nemzeti Filmszínház

Az Uránia a Színház- és Filmművészeti Egyetem szomszédságában, a Rákóczi úton található. Az épületben kávéház és újabban indiai kávézó is üzemel. Az Uránia küldetése szerinte egy nemzeti intézmény a filmszakma számára, amely a klasszikus és kortárs európai és magyar filmművészeti értékeket mutatja be. Három terme van, Díszterme pedig évről évre rangos filmművészeti rendezvényeknek, többek között a Magyar Filmszemlének ad otthont. Néhány éve elismert európai művészeti intézmények előadásait is közvetíti, többek között balett-, színházi- és operaelőadásokat.

További érdekes oldalak:

A művész mozikról, helyzetükről, mozgalmaikról bővebb információt találhatunk a következő linkeken:

Ónodi-Szabó Lenke cikke

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk