Művészet a természetben, természet a művészetben
2004/08/01 00:00
825 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Pihentessük tekintetünket egy furcsa formájú fán, vagy egy, a vízbe hullott faleveleket ringató, csöndes kis patak tükrén. Egy színpompás pillangó, egy bohócruhás tengelic mind-mind a természet végtelen alkotóművészetét dicséri. Sorozatunkban művészeket hívunk segítségül, hogy az általuk látott világot bemutatva egy kicsit mi is természet közelbe kerülhessünk. Kókay Szabolcs grafikái közül válogattunk.

Művészet a természetben
természet a művészetben

Kókay Szabolcs grafikái

Hogyan lettem madárillusztrátor? A madarak, a természet szeretetével, és velem született rajztehetséggel kezdődött.

Viszonylag későn, 20 éves fejjel aztán ötvöztem a kettőt, és a madarakat, a természetet kezdtem rajzolni.

1976-ban születtem Budapesten. Egész életemben itt éltem, szerencsére egy "zöldebb" kerületben, Csepelen (ami mellékesen megjegyezve kiváló madarászterep).

Amióta az eszemet tudom szeretek rajzolni. Érdekes módon elég későn, mindössze 1996-ban kezdtem el madarakat, illetve más állatokat és növényeket rajzolni.

Több évig szinte kizárólag mesékbe és rémtörténetekbe illő, úgynevezett 'fantasy' illusztrációkat készítettem. Idővel szeretnék majd ehhez a témához is visszatérni.

Nem jártam képzőművészeti iskolákba, mindent magamtól, 'autodidakta' módon próbálok megtanulni. Nagyon sokat köszönhetek Muray Róbert festőművésznek, aki megtisztelt bizalmával és barátságával. Ő volt az első, aki szakmai szemmel nézve munkáimat, őszinte kritikával önbizalmat öntött belém.

Az érettségi (1994) után polgári szolgálatosként a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez kerültem. Nagyon sokat köszönhetek ennek az időszaknak, megismerhettem a magyar természetvédelem működését, és közelebbi kapcsolatba kerülhettem számos, a természetvédelemben dolgozó szakemberrel.

A polgári szolgálat lejárta után az Egyesületnél maradtam, a Természetvédelmi Tanácsadó Szolgálat munkatársaként. A Túzokközpontban eltöltött egy hónappal együtt egészen '99 tavaszáig álltam az Egyesület alkalmazásában.

A Természetvédelmi Hivatalhoz kerülve aztán jöttek az újabb megrendelések, nemzeti parkoktól, zöld szervezetektől

Szinte kizárólag akrilfestékkel, papírra dolgozom. Szeretem madaraimat 'civilizált' környezetbe helyezni, szeretem azt ábrázolni, ahogyan a természet megpróbál alkalmazkodni az ember által átalakított környezethez. Úgy érzem nagyon aktuális, és kimeríthetetlen téma ez.

Eddigi eredményeim:

  • British Birds magazin - Bird Illustrator of the Year, PJC Award (különdíj) (2000)
  • British Birds magazin - Bird Illustrator of the Year, 3. helyezés (2001),
  • British Birds magazin - Bird Illustrator of the Year, 3. helyezés (2002),
  • Birdwatch magazin - Birdwatch Artist of the Year, madárhatározási kategória, 1. helyezés (2002)

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.