Művészsors a majáknál - Jaj a legyőzötteknek!
2001/11/29 00:00
737 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
A maják idején megaláztatás, kínzás várt a legyőzött városok íróira, művészeire. Kevin J. Johnston amerikai régész, az Ohio állami egyetem kutatója a Kolumbusz előtti nagy civilizációk néhány híres műemlékének vizsgálata során jutott erre a felfedezésre.

Bonampak kívűlről

Kr. u. 600-900 között a Mexikóban, Guatemalában, Belize-ben és Hondurasban virágzó maja városállamok királyainak udvarában szép számmal volt író, festő, szobrász, akik gyakran az arisztokráciához, vagy egyenesen a királyi ház tagjaihoz tartoztak. Fő feladatuk a királyi hatalom dicsőítése volt, könyvekkel, freskókkal, domborművekkel, sztélékkel. Amikor az egyik városállam legyőzte a másikat, a győztes király elfogatta a legyőzöttek művészeit, összetörette ujjaikat, vagy letépette körmeiket. Előtte azonban a fizikai megpróbáltatásnál is súlyosabb megaláztatást kellett elszenvedniük: a győztest dicsőítő műveket kellett készíteniük.

Johnston, többek között a mexikói Bonampak-freskót elemezte. A híres képen egy győztes király látható egy lépcsősor tetején. Alatta félmeztelen, vérző ujjú foglyok vonaglanak a fájdalomtól. A kép jobboldalán azonban egy épkezű fogoly írni készül valamit. Tézisének alátámasztására a régész a Guatemalában található Piedras Negras sztélére hívja fel a figyelmet: egy győztes királyt ábárol foglyok egy csoportja előtt. Az egyik fogoly combján világosan látható a felirat: "Az íróvessző első embere".

Bonampak belülről

Johnston az Antiquity című folyóiratban megjelent tanulmányában megírja, hogy felfedezése választ ad arra is, hogy győzelmi jeleneteket ábrázoló sztéléken miért fedeztek fel kutatók olyan jegyeket, amelyek idegenek voltak azoknak a városoknak a művészi stílusától, ahol találták ezeket. Azért - írja - mert a legyőzött más városok művészei készítették azokat. Sajnos, ezen írók és művészek munkáiból csaknem kizárólag csak a kőben vésettek vagy kerámiára festettek maradtak meg az utókor számára. Agávélevelekből készített papírra írt és leporello-szerűen összefűzött könyveiket az idő és a konkvisztádorok megsemmisítették. Mindössze három, vallási tárgyú menekült meg. (gluck)

Csoportot ajánlunk

Kapcsolódó linkek

hg.hu Online magazin az építészet, design és környezetkultúra témakörében.
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Kreatív Művészet Kreatív ötletek, fotók, videók minden témában a dekorációtól a street artig.
Művész-világ.hu Hasznos információk, érdekességek a film, a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet témakörében.
Napvilág.net Kulturális hírportál és online magazin.