Muzsikatár - A furulya
2004/03/11 08:00
1966 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Ismét itt a Muzsikatár, ahol elkezdjük a hangszerekkel való ismerkedést. Mivel az énekhang után a legősibb hangszernek a fúvósokat - azon belül is a fafúvósokat - tartják, ezért elsőként az összes fúvós "atyjával", vagyis a furulyával foglalkozunk. Lássuk tehát, hogy honnan származik, hogyan szól ez a hangszer, és mikor kik játszottak, játszanak rajta!

muzsika1 Talán az egyik legkönnyebben tanulható, de mindenképpen a legkönnyebben és legolcsóbban beszerezhető hangszer manapság a furulya. És persze, minden zeneiskolás, de legalábbis az, aki később fúvós hangszert választ, tanul rajta játszani.

Mivel a furulya fafúvós hangszer, először azt kell tisztázni, hogy ez mit jelent. Bár kézenfekvő magyarázat lenne, de maga az elnevezés csak részben utal a hangszer anyagára. Az ebbe a családba tartozó hangszerek közös tulajdonsága a hang képzésének hasonlósága. Minden fafúvós hangszer lényegében egy nyitott cső, melynek oldalán lyukakat helyeznek el. Ha minden lyukat lezárva tartunk, akkor a hangszer legmélyebb hangja szólal meg. A lyukak kinyitásával, mivel megváltozik a csőben a levegőoszlop hosszúsága, módosítható a hangok magassága. Minden fafúvós hangszer elve a furulyáéhoz hasonló.

muzsika2 Most pedig lássuk, mi is az a furulya! Ez a szó egyrészt egy népesebb hangszercsoportot jelöl, amelybe beletartoznak a peremráfúvó furulyák (mint pl. a bolgár kaval), a perembevágásos furulyák (mint pl. a dél-amerikai quena), a harántfurulyák (mint pl. a német Trommelflöte), a dugós furulyák (mint pl. a hatlyukú magyar pásztorfurulya), másrészt jelenti magát a dugós furulyát, ha csak egyszerűen furulyáról van szó. Hangforrása a rezgő levegő. Készítéséhez mindenütt bodzafát, vagy ha ez nincs, juharfát használnak. Ritkábban szilva-, körte-, mogyoró-, erdei fűz- vagy rózsafából készítik. Főként a pásztornépeknél (így a magyaroknál is) terjedt el, akik maguk készítették a hangszereiket. Hangterjedelme két, két és fél oktáv.

muzsika3 Az összes fajtát számba venni nagyon nehéz lenne - hiszen ez egy népi hangszer, ami sokféle nemzet művészetében megtalálható -, maradjunk tehát ezután a klasszikus értelemben vett furulyánál, amit németül Blockflötének neveznek (ez a hivatalos neve). Ez egy olyan dugós furulya, amelynek belső furata a vége felé keskenyedő kúp. Európában a reneszánsz és a barokk stílus általánosan használt hangszere volt. Napjainkban ismét közismert és közkedvelt hangszer. Hangja - bár nem valami finom - eléggé gyengéd, mélázó és ábrándos.

Napjainkban kétféle fogásrendszerű Blockflötét gyártanak. A német és a barokk rendszerű hangszerek között az a különbség, hogy bizonyos hangokat másképp kell fogni az egyiken, mint a másikon. Ezeket a hangszercsaládokat "c" és "f" hangolású egyedek alkotják.

muzsika4 Ha már próbáltad ezt a hangszert, akkor tudod, hogy a legcélszerűbb állva gyakorolni rajta, kis terpeszben, megfelelő magasságú kottatartó használatával. Ha mégis ülve játszol, különösen figyelj oda arra, hogy elkerüld a görnyedt testtartást!

És hogy kik azok, akik megszólaltatják ezt a kellemes hangzású hangszert? Elsősorban a művészei, akik többnyire inkább a népzene művelői közül kerülnek ki! Ám azok, akik akár oboázni, akár klarinétozni, fuvolázni vagy akár a rézfúvósokon szeretnének megtanulni játszani, nem kerülhetik el a furulya megszólaltatását. Vagyis ez egy alaphangszer. Ha még nem próbáltad, itt az ideje!

A képek forrásai:

http://www.grainger.de
http://www.playandlearn.de
http://www.mv-rossbach.de
http://www.hanchet-woodwind.co.uk
http://www.matth-hohner-ag.de

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk