Nagy filmek: Hintónjáró szerelem (1955)
2004/07/11 08:00
3772 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Mintha Júlia és Rómeó jelenne meg az ötvenes években, ezúttal boldog végkifejletben. De itt is dúl a családi viszály, a fiatalok csak titokban epekedhetnek egymásért, ám sok bonyodalom és vicces jelenet végén diadalmaskodik a mindent elsöprő szerelem.
Jelenet a filmből

A habkönnyű nyári vígjáték az ötvenes évek egyik Balaton-parti községébe kalauzolja a hőségtől kitikkadt nézőt, hogy a gyorsan elröppenő nyolcvanegy percre vidámságot csempésszen a szívébe. Mert van itt kérem bonyodalom, rátartiság, megalkuvás, aljas kis csínytevés, na és persze szerelem! Történik ugyanis, hogy a település szövetkezetének elnöksége mindenhová négylovas hintón jár, csak azért, hogy bosszantsa a rátarti, "bárónénak" csúfolt Peczölinét (Fónay Márta), az egyéni gazdálkodó szőlész és gyümölcstermelő Peczöli (Makláry Zoltán) úrhatnám feleségét. Bár Peczöliék és a Majsa család (na és persze a téesz) között viszály dúl, Vilma, Peczöli lánya (Medgyesi Mária) és Berci (Szirtes Ádám), a téesz-elnök Majsa bácsi nemrégiben leszerelt fia egymásba szeretnek, de az ellenségeskedés miatt csak titkokban találkozhatnak. A szülők ugyanis hallani sem akarnak a kapcsolatról, pedig a fiatalok szándékai komolyak.

Az egyébként jóravaló Peczöli már-már belépne a szövetkezetbe, ha az nem ellenezné almanemesítési kísérleteit. Ugyanis fejébe vette, hogy nem békül addig, míg az általuk termelt és kislányukról, Vilmáról elnevezett almát, s faiskolájának terveit a szövetkezet hóbortos "illúziónak" tarja. Még arra sem rest, hogy egy pesti professzort keressen fel szaktanácsért.

Igazán izgalmas fordulatokat csak ekkor kezd venni a történet, de az összes részlet elárulásával sajnos mi sem szolgálhatunk. Annyit azért elárulhatunk, hogy a megrendezett szüreti bálra még ez a pesti professzor is betoppan, s Terka keresztanyám, a párt titkárnéja jóvoltából minden elrendeződik. Berci megszökteti Vilmát, Peczöli belép a szövetkezetbe, Peczöliné is hintóba ül végre, a fiatalok egybekelnek. Csak a lovak bokrosodnak meg...

Az 1955-ben készített 81 perces fekete-fehér magyar játékfilm korhatár nélkül ajánlott a megtekintésre!

Rendező: Ranódy László
Forgatókönyvíró: Urbán Ernő
Operatőr: Badal János
Zeneszerző: Farkas Ferenc
Szereplők: Szirtes Ádám (Majsa Berci) Medgyesi Mária (Peczöli Vilma) Makláry Zoltán (Peczöli Sándor szőlő- és gyümölcstermelő) Fónay Márta (Peczöliné, mostoha, a hintó szerelmese) Kiss Manyi (Terka keresztanyám, a párt titkárnéja) Bihari József (Majsa), Bánhidi László (cseppentő), Pécsi Sándor (Farsang), Sinkovits Imre (Kara), Horváth Teri (Sári), Szabó Gyula (Mag János).

Jó szórakozást kívánunk!

Kép forrása:
www.filmkultura.iif.hu

Kapcsolódó linkek

Europeana Európa digitális archívuma
MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet honlapja Filmhírek, ajánlók, plakátok, fotók, programok, archívum.
Europeana tanár szemmel Ötletek az Europeana tartalmak felhasználásához

Tartalmak a Tudásbázisban

Irodalom 10. osztály Epika, líra és dráma a felvilágosodás korában
20. századi magyar írók Móra Ferenc, Illés Gyula, Márai Sándor...
A reneszánsz művészet Művészettörténet
Rajz és vizuális kultúra Képek tartalma és formanyelve

Csoportot ajánlunk